La Vall Fosca és una impressionant vall pirinenca per la qual corre el riu Flamisell. El nom de la vall fa referència a les ombres que projecten els pics de més de 2.500 metres d'altura que l'envolten. La vall té uns vint estanys i també hi ha diverses esglésies romàniques com les de Sant Martí de la Torre, Sant Vicenç de Cabdella o Sant Julià d'Espui.
Si ens apropem a la Pobla de Segur podem visitar el casc antic de la població, d'origen medieval, i molt a prop el molí d'oli de Sant Josep, l'església romànica de Sant Miquel de Pui i el Museu dels Raiers, que està dedicat a l'ofici, ja desaparegut, del transport de fusta pel riu.
A Miravet, elevada sobre el paisatge, es poden veure les restes de la Casa Forta. Molt millor conservat està el castell de Mur, una edificació del segle XI, que crida l'atenció per la seva senzilla concepció: recinte emmurallat amb una única porta d'entrada i una torre rodona d'homenatge.
A prop del castell hi ha l'antic monestir agustinià de Santa Maria de Mur. Va ser construït al segle XI pels comtes del Pallars i consagrat pel bisbe d'Urgell. Entre els edificis que el formen destaca l'església d'estil romànic llombard i el claustre, en el qual encara s'observen les decoracions dels capitells. Els frescs originals de l'absis es conserven en un museu de Boston i al MNAC, però aquí es mostra una còpia fidedigna.
Tremp, la capital de la comarca, és un poble modern amb tot tipus de serveis que conserva interessants edificacions, com la basílica de la Mare de Déu de Valldeflors, construïda durant el segle IX encara que ha experimentat diverses reformes. L'antic hospital dels Pobres, fundat el 1521, és actualment la seu dels jutjats i està enclavat en el casc. Del recinte emmurallat de la ciutat es conserven tres de les sis torres de defensa.
El municipi de Gavet de la Conca està format per les poblacions de Gavet, Aransís, Sant Salvador de Toló i Sant Serni. A Aransís es conserven dues petites esglésies romàniques: la de Sant Pere i la de Sant Fruitós; a Sant Salvador de Toló es poden veure les restes del castell de Montllor, i a Sant Serni, les restes d'edificacions medievals integrades actualment en les cases del poble. Isona és un poble d'origen romà que conserva encara fragments de les muralles. Allotja el Museu de la Conca Dellà, que conté informació sobre jaciments del cretaci i sobre dinosaures. En el terme es poden visitar les esglésies romàniques de Santa Maria de Covet i la de Sant Andreu de Llordà.
L'ermita de la Posa és el lloc en el qual se celebraven gairebé totes les festes de l'antic municipi d'Isona. L'absis de l'ermita és del segle XI, però la resta de l'edifici és molt posterior. Una peculiaritat d'aquesta ermita és el fragment d'obús, vestigi d'una batalla de la Guerra Civil, que va tenir lloc a Isona, reciclat com a campana.
A Abella de la Conca es pot visitar la petita ermita de Carranima, en una zona de gran bellesa paisatgística molt apreciada pels excursionistes. En el mateix municipi també es poden visitar l'església parroquial de Sant Esteve, de mitjan segle XII i d'estil romànic llombard; les ruïnes del castell del segle XI, que era el centre de la baronia d'Abella de la Conca, i el pont romànic de Boixols.