La comarca compta amb un centenar d'edificis d'estil romànic, entre els quals destaquen els del període llombard, com els campanars de Vic i Taradell, el monestir de Sant Pere de Casserres, el Brull, Tavèrnoles, Savasona, Sant Vicenç de Torelló, Mall i Villaleons.
A Vic es pot admirar l'enorme plaça porticada, el centre històric, les muralles, el temple romà, la catedral, amb decoracions de Sert, i el Museu Episcopal de Vic.
De l'època medieval són també les restes del castell de Sant Martí de Centelles. Suspeses a la part alta d'una de les escarpades parets dels cingles de Bertí, es troben les ruïnes del que devia ser en el seu moment un dels castells més imponents de la comarca. Es conserven restes de les muralles i d'una capella romànica. Es poden distingir dues edificacions: una al capdamunt, més antiga i datada del segle XII, i una altra més a baix que es va construir entre els segles XIII i XVI. A Centelles es conserva la imatge de la Mare de Déu del Castell. El castell de Montesquiu, reconvertit en centre cultural i de convencions, està envoltat per un frondós bosc de roures.
Tavertet és un petit poble format per cases de pedra que, en molts casos, daten dels segles XVII i XVIII i que està considerat Bé d'Interès Cultural. Al centre del poble es troba l'església romànica de Sant Cristòfol, construïda al segle XI. Però l'encant de Tavertet va més enllà del nucli de població, ja que el poble està elevat sobre un enorme precipici des del qual es poden veure unes vistes magnífiques del Montseny, del Matagalls i del pantà de Sau.
Un altre bonic poble medieval de la comarca és Rupit, perfectament integrat en el paisatge i amb cases de pedra dels segles XVI i XVII. Entre les moltes masies que hi ha disseminades per la comarca, reflex de la tradicional arquitectura d'interior, sobresurt la del Cavaller, a Vidrà.
A prop de Sant Vicenç de Torelló es troba la Colònia de Borganyà, una de les més impressionants colònies a les ribes del riu Ter, erigida el 1895 per l'empresa Coats. La seva arquitectura recorda l'urbanisme del nord d'Europa, ja que està formada per petits habitatges unifamiliars amb pati al davant i al darrere. L'ordenació d'habitatges, edificis públics i jardins reflecteix una marcada jerarquia social.
Entre els monuments naturals cal destacar el Roure de la Senyora, un arbre de grans proporcions, protegit i catalogat per la Generalitat de Catalunya, que es troba al costat de la masia del Vilar, a Sant Boi de Lluçanès. Aquest roure centenari té 15 metres d'altura i la seva copa té 30 metres de diàmetre. Diuen els vilatans que, si seus al seu costat, et transmet pau i saviesa.