A la Galera, a la plana, es pot visitar la torre de defensa construïda el 1340. És una construcció molt sòlida de planta rectangular que el 1684 va ser convertida en església parroquial. A la sortida del poble, en direcció a Godall, es troba el barri dels alfarers, en el qual encara en queda algun que treballa amb tècniques tradicionals.
Ulldecona ha estat habitat al llarg de la història per ibers, àrabs i cristians. De l'època àrab és el castell, una fortificació que acollia l'antic nucli de població fins que aquest va ser traslladat, el 1274, a la Foia. Del castell, situat sobre un pujol, destaquen una gran torre quadrada, la torre rodona de la muralla i l'església. Tot el recinte està envoltat per murs.
El santuari de la Pietat, construït entre els segles XIV i XX al peu de la serra de Godall, a 4 quilòmetres d'Ulldecona, gaudeix d'unes vistes excel·lents de la zona. A prop del santuari es troba un dels conjunts de pintures rupestres d'art llevantí més importants de Catalunya. Aquestes pintures, de fa 7.000 anys, estan repartides per diverses coves i han estat declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
Des de Mas de Barberans, població construïda al peu de les muntanyes dels Ports, hi ha unes de les millors vistes de la comarca. Els carrers del poble s'han anat emmotllant al perfil de la muntanya i creen curioses terrasses.
A la Sènia, petit poble dels Ports, es pot apreciar molt bé el seu passat àrab en el traçat dels carrers. Està situat al costat del riu que li dona nom, un paratge de gran bellesa natural on encara es conserven alguns molins, com el de la Vella, recentment restaurat, en el qual es va elaborar primer farina i, després, paper.
Sant Carles de la Ràpita és d'origen musulmà, però el seu moment de màxima esplendor va ser quan Carles III va voler dotar-lo d'un gran port destinat al comerç amb Amèrica. Tot i que el projecte no es va acabar de realitzar, encara queden vestigis en alguns edificis neoclàssics com l'església Nova o les restes del canal de navegació. En el port de Sant Carles trobem la més gran concentració de barques de pesca de Catalunya, i en els seus molls es pot assistir cada tarda a la subhasta de peix.
Abans d'abandonar la població val la pena pujar fins al mirador de Guardiola, des del qual hi ha unes magnífiques vistes sobre el Delta, la barra del Trabucador i la punta de la Banya.
El nucli de les Cases d'Alcanar està format al voltant d'un antic barri de pescadors. Malgrat el creixement urbanístic derivat del turisme, segueix conservant l'encant de les típiques cases blanques i en els seus restaurants es poden degustar els plats mariners tradicionals.
Encara que està situada a escassos 3 quilòmetres de la costa, la població d'Alcanar, d'origen àrab, es caracteritza per un paisatge agrícola en el qual predominen els camps de tarongers i mandarines. En el casc urbà es pot veure encara una torre que formava part de la fortificació amb què es defensava dels atacs pirates.
A la Casa d'O'Connor, un edifici d'estil modernista situat al costat de l'ajuntament, es pot visitar una exposició sobre la història del poble.
Amposta, la capital del Montsià, està enclavada estratègicament entre el riu Ebre i el mar Mediterrani, la qual cosa ha fet que fos un lloc important al llarg de la història. El primer assentament de la ciutat va ser el castell d'Amposta, on s'han trobat restes de pobles ibers, àrabs i medievals. Aquest castell va ser el centre de l'orde de l'Hospital a Catalunya i l'Aragó. Crida l'atenció el carrer de casetes blanques plenes de flors que ocupa l'antic fossat del castell.
Al parc municipal està situat, en un bonic edifici modernista, el Museu Comarcal del Montsià, que reuneix interessants col·leccions i exposicions sobre la comarca.
El poble de Sant Jaume d'Enveja, que en origen estava format al voltant d'un pas de bestiar, va créixer considerablement arran de la construcció del canal de la dreta de l'Ebre i la consegüent extensió dels camps d'arròs. Està format per petites cases envoltades d'horts i jardins situades al llarg del riu.