Quan el 1778 Carles III va autoritzar el lliure comerç amb Amèrica, molts joves de la comarca van decidir anar a provar fortuna al nou continent. Els que van tenir èxit van tornar al cap d'uns anys convertits en pròspers homes de negocis coneguts com els indians. Van construir impressionants residències en les quals es conjugava l'estil modernista amb motius evocadors del Carib. De la mateixa època són les grans mansions que la burgesia barcelonina va edificar com a segones residències.
El Casino de Masnou és un edifici emblemàtic, obra de l'arquitecte modernista Bonaventura Bassegoda. Es va construir a principi del segle XX per encàrrec de l'indià Pere-Guerau Maristany, que es dedicava al comerç de vins a ultramar. És un dels pocs edificis de l'època que es pot visitar per dins.
A Mataró es pot admirar la Can Fonrodona, construïda el 1863 per l'arquitecte mataroní Jeroni Boada com a encàrrec de Jaume Fonrodona, un dels pròspers emigrants que van tornar d'Amèrica amb ganes d'invertir la seva riquesa en una bella i ostentosa mansió. Les balconades de la planta noble estan guarnides amb forja i tota la façana està decorada amb arcs i delicades serigrafies que recorden l'arquitectura àrab.
També a Mataró es pot veure la casa Coll i Regàs, una impressionant obra de Puig i Cadafalch construïda el 1836 per encàrrec de l'industrial del sector tèxtil, Joaquim Coll i Regàs. La façana recull tots els elements del Modernisme més recarregat i prolix: combinació extrema de materials com la forja, la ceràmica i la pedra; retorçades columnes decoratives, arcs i escultures, i una combinació de colors extremament contrastada.
Villa Flora, a Canet de Mar, és una mansió que va pertànyer a la família de Josep Busquets, un industrial que havia fet fortuna a Cuba. La va encarregar a principi del segle XX a l'arquitecte Eduard Ferrés i Puig. És d'estil modernista i té una façana profusament decorada. L'element més característic és la singular balconada de forja. El jardí que l'envolta, conegut com el Pla dels Fonts, va ser testimoni d'innombrables festes de l'alta burgesia catalana del moment.
Una de les cases més curioses de l'època és Casa Marimon (coneguda com Can Lari), a Vilassar de Mar. El seu amo, un empresari de drassanes a la Barceloneta, la va fer construir el 1918 tot imitant una edificació de San Francisco, de la qual s'havia enlluernat durant els seus viatges per Amèrica. El tret arquitectònic més significatiu és l'enorme galeria coberta i pintada d'alegres colors, efecte que resulta molt exòtic en comparació amb l'arquitectura local.
A Sant Iscle de Vallalta es pot admirar Ca l'Oller, impressionant mansió de final del segle XVIII, aïllada i envoltada per un gran jardí. Ca l'Arnau, a Malgrat de Mar, va ser construïda el 1914 per l'arquitecte Joan Amigó per encàrrec de Joan Arnau Majoral. A diferència de la majoria de cases modernistes de l'època, aquesta presenta una gran simplicitat. Combina les línies corbes de les balconades i del porxo de l'entrada amb finestres rectangulars i estretes, amb la qual cosa s'aconsegueix un efecte de lleugeresa molt especial.
L'Hospital Xifré, a Arenys de Mar, es va edificar entre 1944 i 1948 per iniciativa de Josep Xifré i Casas, un indià que provenia d'una família d'armadors que havia fet fortuna a Amèrica. A la capella de l'hospital hi ha el panteó on va ser enterrat, obra de l'escultor francès Charles A. Gumery.