Els carrers i edificis de Girona emanen història per totes les cantonades. El call jueu està considerat, des del punt de vista cultural, com un dels més importants d'Occident. Els seus inicis daten del segle XII i va arribar a allotjar vuit-centes famílies. De l'escola de la càbala de Girona va sorgir el primer grup de cabalistes de la península, de prestigi fins a la primera meitat del segle XIII.
Els banys àrabs, també del segle XII, són uns bells balnearis d'estil romànic que, malgrat el seu nom, van ser construïts per cristians imitant l'estil dels banys musulmans. Sobre el casc antic de la ciutat destaquen les figures de dues importants edificacions: l'església de Sant Feliu i la catedral. A la primera, que va ser el temple principal de Girona fins a la construcció de la catedral, es poden admirar elements arquitectònics del Romànic, el Gòtic i el Barroc, ja que el procés de construcció va des del segle IV fins al XVIII. La catedral es va començar a construir al segle XI i es va acabar en el XVIII, per la qual cosa també presenta diversos estils arquitectònics. Conserva el claustre i la torre, tots dos del Romànic, mentre que el cos principal és d'estil gòtic. Més petita i acollidora és l'església de Sant Nicolau, un preciós temple romànic del segle XII que, en l'actualitat, s'utilitza com a centre d'exposicions.
En el Museu d'Art de Girona, situat al Palau Episcopal, es custodien autèntics tresors d'art com l'altar del monestir de Sant Pere de Rodes. Un altre bell edifici que inclou un interessant museu és el monestir de Sant Pere de Galligants, una de les seus del Museu d'Arqueologia de Catalunya. Va ser construït per l'orde dels benedictins i el seu aspecte actual es deu a la reforma del segle XII, en ple període romànic.
Però, sense cap mena de dubte, una de les imatges més conegudes de la ciutat de Girona és la de les cases de l'Onyar, senzilles construccions del segle XX pintades d'alegres colors, el reflex de les quals en l'aigua produeix un bonic efecte.
Sortint de la capital cap al nord de la comarca es troba el conjunt monumental romànic de Cervià de Ter. Es conserven parts del castell i de la muralla. El monestir de Santa Maria, de mitjan segle XI, és en l'actualitat un centre cultural.
El poble de Madremanya, elevat sobre un pujol, és també un bon exemple d'urbanisme medieval. Coronat per l'església de Sant Esteve, els estrets carrers baixen tot creant bonics racons pels quals passejar. Als afores val la pena visitar el castell de Millars, perfectament restaurat.
El centre històric de Llagostera, conegut com el barri de reremur, està coronat per un castell del segle XIII, del qual es conserven sengles torres circulars i un fragment de la muralla, enfront de l'església de Sant Fèlix, un temple d'origen romànic amb façana renaixentista. Altres castells de l'època medieval que s'hi conserven són els de Montagut, Palau-Sacosta i Medinyà.