Alt Empordà

Guia de Comarques
Situada a l'extrem nord-est de Catalunya, l'Alt Empordà té una gran riquesa paisatgística formada per tres espais naturals protegits: el Cap de Creus, la Serra de l'Albera (on acaben els Pirineus) i els aiguamolls de l'Empordà. Tot plegat ofereix una àmplia gamma d'activitats per gaudir tant de la muntanya com del mar. El relleu divers del seu litoral acull des de platges llargues i sorrenques fins a caletes amagades entre les roques.

· Conèixer l'obra i vida del pintor Salvador Dalí al seu teatre-museu, a Figueres, i la seva casa a Portlligat.
· Recórrer a peu les rutes GR 11 o el Camí de Ronda.
· Acostar-se als jaciments grecoromans de Roses i Empúries.
· Visitar el monestir romànic de Sant Pere de Rodes i la catedral gòtica de Castelló d'Empúries.

· Tastar el suquet de peix fresc i assistir a la Fira de l'Anxova i el Suquet a l'Escala.
· Descobrir els dòlmens i menhirs de la Serra de l'Albera, a prop d'Agullana.
· Practicar esports nàutics a les platges de Roses o Sant Pere Pescador.
· Fer un bany en alguna caleta amagada entre les roques del Cap de Creus.
· Recórrer en bici el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

  • Província: Girona
  • Extensió: 1358
  • Habitants: 140118
  • Entitat de promoció: Consell Comarcal
  • Web: CA[http://www.empordaturisme.com]

Situació geogràfica

L'Alt Empordà està situat al nord de la Costa Brava i a l'extrem nord-est de Catalunya, tocant a França. Limita amb els Pirineus al nord, que es precipiten per la Serra de l'Albera fins al Cap de Creus que s'endinsa al mar Mediterrani (est). La plana de l'Alt Empordà que la uneix amb el Baix Empordà al sud i les comarques del Pla de l'Estany i la Garrotxa, al sud-oest, està regada per dos rius que moren al Golf de Roses: la Muga, provinent de les aigües de l'Albera, i el Fluvià, que neix a la Garrotxa.

Clima

El clima és mediterrani, temperat i humit, i afavoreix la presència natural d'una vegetació típicament mediterrània. Les temperatures són moderades. La mitjana anual és d'uns 16 °C. Des de novembre fins a març hi ha perill de glaçades a causa de les baixes temperatures. 

L'estiu és l'estació més seca. Els vents tenen una gran importància en el clima de l'Empordà, sobretot la tramuntana, que és un vent fred i fort procedent del nord, que bufa principalment a l'hivern. La marinada o garbí és un vent molt freqüent a l'estiu, i és el responsable de bona part de la pluja de l'estació càlida.

Activitats econòmiques

L'economia de la comarca és tradicionalment de caràcter rural, i destaquen els conreus d'olivera, vinya, blat o l'horticultura i els fruiters. La part més pròxima als aiguamolls està destinada a la pastura de la ramaderia.

Si bé la pesca no té un paper tan important com la ramaderia i l'agricultura, té alguns ports rellevants com els de Roses, el Port de la Selva, Llançà i l'Escala.

Durant els últims anys el turisme s'ha convertit en un dels principals motors econòmics de l'Alt Empordà, que rep visitants nacionals i internacionals atrets per les platges i paratges naturals propis de la Costa Brava.

  

Història

L'Alt Empordà és una de les comarques amb més antiguitat històrica de Catalunya. Avui dia encara conserva centenars de dòlmens i menhirs de la cultura megalítica entre la Serra de Rodes i la Serra de l'Albera, però el dolmen més gran de tot el territori català es troba a la Creu d'en Cobertella, al municipi de Roses. En aquesta ciutat també es van instal·lar colònies gregues, com demostren els seus jaciments arqueològics, que també es troben a Empúries, on s'establiren posteriorment els romans. La Festa del Triumvirat Mediterrani (o fira grecoromana), celebrada a l'Escala durant el mes de maig, recorda l'esplendor històrica de l'Imperi Romà.

Més endavant, entrant a l'Edat Mitjana, la comarca va acollir els monjos benedictins, que van contribuir a l'organització del territori i, des del segle XI, es van afegir les fundacions agustinianes.   

La situació fronterera de la comarca l'ha convertit en escenari constant de guerres i invasions des de l'antiguitat. D'aquí que es trobin castells, com el Castell de Peralada, i altres fortificacions de l'època medieval i moderna repartides per tot el territori.

El pas per l'Alt Empordà dels moviments artístics com el Gòtic, el Barroc, el Renaixement i el Modernisme  a Figueres, Agullana, Roses, Cadaqués o Portbou han deixat autèntiques obres d'art dignes de visitar. De totes maneres, cal remarcar especialment, com a època daurada del territori, la protagonitzada per Cadaqués, a principis del segle XX, quan va esdevenir centre artístic d'avantguarda reforçat per la presència de Dalí, Magritte, Buñuel, Picasso o Duchamp, entre d'altres artistes de renom.

Coincidint amb l'any de l'esclat de la Guerra Civil, i amb la divisió territorial en comarques, la regió que s'havia conegut fins aleshores com l'Empordà es va dividir en dues: el Baix i l'Alt Empordà.

Què veure-hi

L'Alt Empordà conserva diversos monuments que recorren la història de la comarca des de finals del Neolític fins al moviment surrealista. De l'era prehistòrica es conserven dòlmens i menhirs a la zona de l'Albera,  a prop del municipi d'Agullana, i al Cap de Creus; i del pas de les civilitzacions gregues i romanes en queden les restes d'Empúries i la Ciutadella de Roses.

De l'època medieval cal destacar les nombroses esglésies romàniques repartides pel territori i els monestirs, com l'església-col·legiata de Santa Maria de Vilabertran, el de Sant Miquel de Fluvià o el de Sant Pere de Rodes, entre d'altres. Aquest últim és el principal exponent d'aquest art a la comarca. De l'estil posterior, paga la pena visitar el convent gòtic del Carme a Peralada o la catedral de Castelló d'Empúries.

Figueres acull, a més de la fortificació del Castell de Sant Ferran del segle XVIII, alguns edificis modernistes dignes de visitar i el teatre-museu del genial pintor surrealista Salvador Dalí, una de les aturades imprescindibles per conèixer el llegat de l'artista que, juntament amb el Castell Gala-Dalí de Púbol al municipi de la Pera (al Baix Empordà) i la casa de Portlligat, a Cadaqués, permeten descobrir una de les figures més representatives de la història de l'art.

Pel que fa als espais museístics, la comarca acull també el Museu del Joguet a Figueres i l'Ecomuseu-Farinera a Castelló d'Empúries, dedicat a ensenyar els mètodes antics de producció de farina.

Què fer-hi

El relleu accidentat del litoral de l'Alt Empordà ofereix una gran diversitat de platges i cales, considerades uns dels principals atractius de la Costa Brava. N'hi ha de sorra, a Sant Martí d'Empúries, Sant Pere Pescador i Castelló d'Empúries, així com caletes amagades entre les roques del Cap de Creus, a la vessant nord de la costa, o les que acullen els municipis de Roses, Cadaqués, el Port de la Selva, Llançà, Colera o Portbou.

A l'hora d'escollir l'indret adient per al bany també cal tenir en compte les platges més animades situades a Empuriabrava (Castelló d'Empúries), Roses o l'Escala, espais ideals, a més, per practicar esports nàutics com el caiac, el submarinisme, la vela o el kitesurf, entre d'altres.

L'Alt Empordà acull un gran patrimoni natural que ofereix rutes per seguir amb bicicleta de muntanya, a cavall o a peu. En aquest sentit, cal esmentar l'últim tram del sender de gran recorregut que ressegueix els Pirineus fins el mar, el GR 11, i també el GR 92 o Camí de Ronda que recorre el litoral català des de Llançà, passant per l'abrupte relleu del Cap de Creus. De fet, és l'única comarca de Catalunya que compta amb tres espais naturals catalogats en un territori de només 100 quilòmetres quadrats: el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, el Parc Natural del Cap de Creus i el Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera.

A les terres de l'Alt Empordà s'hi ha practicat sempre l'agricultura i la ramaderia. Per això hi ha molts productes que remarquen la identitat de la gastronomia de la zona: les anxoves de Roses i l'Escala, on hi celebren la Festa de l'Anxova i el Suquet, l'oli dels municipis de Pau, Masarac, Cabanes o Ventalló, que acull la Fira de l'Oli el mes de setembre, o les pomes de Sant Pere Pescador i l'Armentera. A més, paga la pena degustar algun plat típic com el suquet de peix fresc.

Des de fa més de vint-i-cinc segles, l'Alt Empordà és terra de vins, per això té una denominació d'origen pròpia i una guia de rutes enoturístiques per descobrir els cellers de la comarca.

Pel que fa a les propostes culturals, cal esmentar el Festival de Música Castell de Peralada, que programa cada estiu grans figures nacionals i internacionals de la música moderna i lírica.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Alt Empordà
  • Alt Empordà

  • Costa Brava

  • Alt Empordà
  • Alt Empordà

  • Costa Brava