Baix Empordà

Guia de Comarques
La comarca del Baix Empordà és una zona molt rica en espais naturals gràcies a la biodiversitat que ofereixen els parcs naturals com les Illes Medes, el Massís del Montgrí i el de les Gavarres.

· Fer un recorregut en vaixell o practicar submarinisme a les Illes Medes.
· Banyar-se a les cales de Palafrugell.
· Visitar els pobles medievals de Forallac.
· Seguir la ruta literària de Josep Pla.


· Passejar per les botigues de ceràmica de la Bisbal d'Empordà.
· Gaudir de les zones d'oci de Platja d'Aro.
· Menjar les famoses gambes de Palamós.
· Veure la festa de la Festa de la Dansa de la Mort de Verges.
  • Província: Girona
  • Extensió: 702
  • Habitants: 132598
  • Entitat de promoció: Consell Comarcal del Baix Empordà
  • Web: CA[https://visitemporda.com]

Situació geogràfica

El Baix Empordà és una comarca banyada pel mar Mediterrani, al nord limita amb l'Alt Empordà, a l'oest amb el Gironès i al sud amb la Selva. De la seva orografia destaquen dos sistemes muntanyosos, el Montgrí i Les Gavarres, i els forts penya-segats que conformen el paisatge de la Costa Brava. El riu més important és el Ter, que rep les aigües del Daró, i la seva desembocadura és a la platja de Pals.

Clima

El clima del Baix Empordà és mediterrani suau, amb uns estius calorosos i uns hiverns temperats, tot i que el de la costa i el de la plana interior varien per la influència del mar. És comú a tots els municipis la presència de la tramuntana, que bufa amb més força a l'època hivernal, la qual cosa augmenta la sensació de fred. El règim de precipitacions és irregular, i són més abundants durant la primavera i la tardor. Tot i que no és habitual la neu, sí que ho són les gelades de matinada durant els mesos d'hivern.

Activitats econòmiques

El primari és un sector a la baixa a la comarca, tot i que encara és força important pel que fa a la pesca dels ports de Palamós i de Sant Feliu de Guixols. A Pals, destaquen les plantacions d'arròs. La indústria, tot i que no està molt desenvolupada, està centralitzada en les zones interiors, amb la Bisbal d'Empordà com a referent.

El sector serveis, relacionat amb el turisme, és la principal activitat econòmica del Baix Empordà; de fet, la comarca sempre ha estat una de les zones preferides per establir-hi segones residències. A més, les platges i les Illes Medes han permès el desenvolupament econòmic de tots els pobles costaners.

Història

Al Baix Empordà s'han trobat restes megalítiques com les del Cavall Bernat a Platja d'Aro, o la Cova del Duc al Massís del Montgrí que demostren l'antiguitat dels assentaments en aquesta zona. El poblat ibèric d'Ullastrret és el més gran que s'ha trobat a Catalunya, de manera que aquesta zona va ser de les primeres en ser habitades. Els íbers van ser assimilats pels romans i, posteriorment, el territori va ser conquerit per àrabs i visigots, tot i que gairebé no en queda constància per la destrucció que van fer primer els regnes carolingis i, posteriorment, els primers comtats catalans. El primer d'ells era el comtat d'Empúries que englobava la part septentrional del Baix, i tot l'Alt Empordà, d'aquesta època s'han conservat nombroses restes com les dels municipis de Forallac, especialment a Peratallada, a Pals o el castell de Torroella de Montgrí.

L'arribada de la fil·loxera va significar una crisi molt important per a la comarca i va provocar que molts dels habitants haguessin d'emigrar al continent americà. La recuperació econòmica es va produir ja en ple segle XX, gràcies a l'esperit comercial que sempre ha demostrat la zona, i també perquè el Baix Empordà es va convertir en un dels principals llocs de segones residències, que va ajudar a promocionar-la i donar-li el pes que té avui en dia.

Respecte a les festes i tradicions, hi ha una gran varietat de festes majors en tots els pobles, però destaca la festa de la Dansa de la Mort de la localitat de Verges, declarada patrimoni d'interès cultural nacional.

Què veure-hi

La comarca del Baix Empordà és rica en restes arqueològiques medievals com les de Forallac, les de Pals o el castell gòtic de Torroella de Montgrí, així com també destaca el conjunt arquitectònic romànic del monestir benedictí de Sant Feliu de Guíxols.

Els paratges de platja, però, són el principal atractiu de la comarca. Espais com la platja de l'Estartit, un dels punts de partida cap a les Illes Medes, la Cala del Crit a Mont-ras, les de Tamariu o Llafranc, en són algunes del màxims exponents. També destaca el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, el segon més important de Catalunya.

La comarca té molts museus per visitar. El Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret permet visitar les restes del poblat ibèric d'Ullastret, el més gran de Catalunya, així com també el Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols, el de la nina a Castell d'Aro, el de la vida rural, situat al municipi de Palau-Sator, el Museu de la Pesca a Palamós o el Museu de la Ceràmica de La Bisbal d'Empordà. Finalment, la Fundació Josep Pla de Palamós o la Fundació Gala Salvador Dalí, al Castell de Púbol de La Pera, formen un conjunt artístic de primer ordre al país.

Què fer-hi

El paisatge del Baix Empordà permet fer un ampli ventall de rutes. Algunes poden ser culturals com la de les dunes de Torroella de Montgrí, des d'on es veu una panoràmica de tota la comarca, o la de Vulpellac, on es pot fer un repàs als pobles medievals de l'interior del Baix Empordà. També n'hi ha per practicar el senderisme, a l'Espai Natural Protegit de les Gavarres, la de l'Estartit, que recorre les cales més verges de la zona, o, fins i tot, literàries, com la Ruta de Josep Pla. En bicicleta es pot recórrer part del GR-92, Sender Mediterrani, o la via verda Ruta del Carrilet Girona-Sant Feliu de Guíxols. Les platges i cales de la zona permeten fer tota mena d'activitats i esports aquàtics, així com també ofereixen un escenari predilecte per gaudir d'una gastronomia única al territori.

Per una altra banda, és molt recomanable passejar per La Bisbal d'Empordà i contemplar les botigues de ceràmica molt pròpies del territori. O la zona d'oci que forma la platja de Castell d'Aro.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Baix Empordà
  • Baix Empordà

  • Costa Brava

  • Baix Empordà
  • Baix Empordà

  • Costa Brava