Hi ha constància que la primera població que habità la comarca de l'Alt Camp es remunta a l'època del paleolític. Eren nòmades que vivien en balmes als voltants de Valls. Durant el neolític i l'edat de bronze els habitants, que ja practicaven l'agricultura i la ramaderia, es van instal·lar en diverses coves.
S'han trobat restes ibèriques d'assentaments rurals repartits per la comarca, però els més importants són els del Vilar, a Valls. Amb l'arribada dels romans a la plana que forma actualment el Camp de Tarragona, diverses vil·les romanes es van assentar a les actuals poblacions d'Alcover o Vila-rodona, on consten 22 de censades i un columbari de caràcter funerari del segle I. L'aqüeducte que va des de El Pont de l'Armentera fins a Tarragona és també un vestigi de l'època.
Les principals jurisdiccions senyorials de l'època medieval van ser les de l'arquebisbe de Tarragona, del monestir cistercenc de Santes Creus i del comtat de Prades. Quant a poblacions, Valls i Alcover comptaven amb el major dinamisme econòmic i demogràfic. Tant l'activitat comercial de fires i mercats com l'agricultura eren predominants en aquells temps, sobretot el conreu de la vinya que s'ha mantingut fins avui dia. En són exemple els nombrosos cellers i cooperatives vitivinícoles que hi ha actualment a la comarca i que van ser fundats a finals del segle XIX.
L'Alt Camp també va pujar al tren de la industrialització malgrat que no va poder seguir el ritme de la resta del Camp de Tarragona dividit posteriorment en tres comarques pel geògraf Pau Vila. Les causes van ser la seva situació d'aïllament i la falta de cursos hidràulics potents. Aquest fet va provocar una disminució de la població i una migració demogràfica dels pobles rurals cap a Valls, on es concentraven les fàbriques. A grans trets, aquesta tendència migratòria s'ha mantingut fins a l'actualitat.
L'Alt Camp és una comarca rica en tradicions. En aquesta terra es va inventar la calçotada a finals del segle XIX. Segons diuen va ser idea d'un pagès vallenc conegut amb el nom de Xat de Benaiges. A partir de les primeres dècades del segle següent, va esdevenir àpat i trobada habitual de moltes famílies de la comarca durant els dies festius. Des de 1982, cada darrer diumenge del mes de gener la Gran Festa de la Calçotada recorda aquesta tradició centenària, estesa avui dia per tot el territori català, a la ciutat que la va veure néixer: Valls.