Viladecans

Guia de Municipis

Ciutat moderna i dinàmica, Viladecans pot presumir d'una àmplia oferta cultural i turística a prop d'un entorn natural de gran valor paisatgístic. Entre el verd del Parc Agrari del Baix Llobregat i la reserva natural del Remolar-Filipines i el blau de les seves extenses platges de sorra fina, aquesta vila de tarannà obert i acollidor ofereix al visitant múltiples activitats de mar i muntanya i un patrimoni cultural i arquitectònic que retrata el seu passat, on va conviure la pagesia amb la burgesia rural benestant.Imprescindibles

- Visitar el delta del Llobregat.
- Assistir als festivals del juliol.
- Recórrer els carrers i descobrir els nombrosos edificis de pedra roja.
- Passejar pels parcs.


Suggeriments

  • Comarca: Baix Llobregat
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Mas Ratés, el, Torre-roja, la, Alba-rosa, l'
  • Extensió: 20
  • Habitants: 61168

Situació geogràfica

Viladecans és un municipi de la comarca del Baix Llobregat que es troba situat a la costa, a la riba dreta del delta del Llobregat, entre els estanys de la Murtra i del Remolar.

Clima

El clima és mediterrani litoral. A l’estiu, els anticiclons subtropicals provoquen una situació força estable de temps assolellat i molt sec que s’allarga fins a la tardor, quan comencen a aparèixer les típiques tempestes d’aquesta estació. Les precipitacions són molt irregulars. Durant la tardor i la primavera és quan plou més. El mes de gener és el més fred de l’any.

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica més important del municipi és la industrial, principalment la del ram metal·lúrgic, dels electrodomèstics, de l’alimentació, químic i altres factories relacionades amb el transport i la construcció.

L’agricultura, que fins fa pocs anys havia estat l’activitat bàsica del municipi, es troba en davallada per la ràpida industrialització i urbanització del municipi.

Història

L’any 1010 les terres que ocupa actualment Viladecans eren encara propietat del monestir de Sant Cugat del Vallès. El 1148 es comença a emprar el nom de Vila de Cans.

El terme va passar per diferents mans fins que el 1256 fou entregat a Guillem Burgès i el seu llinatge, que també tenien el domini sobre Gavà i que es van mantenir al poder al municipi durant tres segles.

El 1746 la localitat va formar una parròquia pròpia, que passà a denominar-se Lloc de Sant Joan de Vila de Canes.

Al segle XIX es dugué a terme la colonització de la zona del delta, que va obrir pas a noves terres de cultiu fins llavors encara verges. Aquest procés va haver de superar al començament molts problemes associats a la salubritat, i que es van traduir en epidèmies i malalties.

Avui dia, i havent estat un dels municipis pioners a Catalunya en el capítol de la nova immigració, és una ciutat consolidada i pròspera.

Què veure-hi

Al nucli antic de la ciutat trobem la Casa de la Vila, una construcció modernista d’estil neogòtic de 1892, i la torre del Baró, una mansió dels senyors feudals del segle XII, feta en pedra roja i amb un pati central gòtic, on actualment hi ha dependències municipals. Can Modolell és un palau de principis del segle XX amb un estil entre historicista i modernista, fet en maó rogenc.

La torre Roja és una torre fortificada del segle XIII. Està situada als afores en un parc del mateix nom i construïda amb pedra rogenca de la zona. Hi destaquen les finestres gòtiques.

L’església parroquial de Santa Maria de Sales (1967) és obra de l’arquitecte vienès Karl Kramreiter i destaca per l’original estructura del campanar, inspirada en Le Corbusier.

Què fer-hi

Viladecans s’ha de descobrir en la seva riquesa natural, visitant els aiguamolls conservats en les dues reserves del delta del Llobregat, tot un espectacle de flora i fauna, especialment d’ocells.

També podem passejar per la platja o apropar-nos al jardí municipal, fundat a finals del segle XIX i especialitzat en arbres exòtics; popularment és anomenat parc dels ocellets, perquè té una gàbia on volten i canten desenes de periquitos. Al Parc de la Torre-Roja es pot fer fúting i gimnàstica.

El Centre Cultural Atrium, un dels teatres-auditoris més moderns de les comarques de Barcelona, té una important programació de concerts i representacions teatrals. I al mes de juliol se celebren dos esdeveniments d’alçada internacional: el Festival de Teatre i Animació al carrer i  el CROMA, Festival de Músiques del Món.

Voltants

- Parc Arqueològic Mines de Gavà.
- Torres Muntades i Balcells, al Prat de Llobregat.
- Castell i església de Santa Maria, a Castelldefels.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Viladecans
  • Viladecans

  • Costa Barcelona

  • Viladecans
  • Viladecans

  • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya