Diverses rutes conviden a descobrir Vic. Una recorre el centre històric, de carrers estrets i tortuosos, pavimentats amb llambordes i amb desnivells pronunciats. Es pot començar a la plaça Major, on les façanes són un compendi de tots els estils arquitectònics de la ciutat, i anar enllaçant els edificis més destacats. Durant el passeig es recorren els carrers més comercials de la vila, com el dels Argenters, la Riera, Sant Cristòfol o la plaça del Pes.
D'altra banda, la ruta de Josep Maria Sert (1874-1945) permet descobrir l'obra d'aquest pintor, el muralista peninsular més important del primer terç del segle XX, escampada al llarg de la ciutat. Hi ha 22 composicions seves a les parets de la Catedral, més exemples a la capella de la Pietat, reproduccions dels originals de l'hotel Waldorf Astoria de Nova York a l'edifici del Sucre, i diverses teles més a la Casa de la Ciutat.
Finalment, la ruta del romànic aplega diversos punts d'interès de la localitat al voltant d'aquest estil arquitectònic.
Entre d'altres activitats, també es poden fer vols amb globus per la plana de Vic, i rutes amb quads o cavalls.
Quant a la gastronomia, Vic es caracteritza pels embotits de carn de porc, on destaca molt especialment la llonganissa de Vic, més coneguda com a fuet i que ha estat inscrita al Registre Europeu de Denominacions d'Origen Protegides. El pa de pessic també compta amb un gran reconeixement per part dels amants dels dolços.
A més, la ciutat celebra diverses fires relacionades amb el menjar: a l'abril, la fira del formatge, la mel i el mató; i a la tòfona, un bolet molt preuat que creix sota terra, se li dedica tota una setmana durant l'hivern.
També hi ha dos cops per setmana el mercat setmanal, i un cop al mes el mercat d'antiguitats i el de pintura.
Quant a les fires, la més tradicional és el Mercat del Ram, una fira agrícola i ramadera amb exposicions i concursos de bestiar i de maquinària, que té lloc el dissabte anterior al Diumenge de Rams des de l'any 875.
També hi ha el Mercat Medieval al desembre, un mercat d'antiguitats a la plaça dels Sants Màrtirs (el primer dissabte de cada mes) i un mercat de dibuix, pintura i escultura a la plaça Major (el segon dissabte de cada mes).
D'altra banda, des del 1989 s'organitza anualment, a mitjan setembre, el Mercat de la Música Viva, una de les fires de música més importants de Catalunya, on molts grups fan coincidir la presentació dels seus nous treballs amb l'esdeveniment. En aquest sentit, cal ressaltar també el Festival de Jazz, que se celebra al maig.