Seva

Guia de Municipis

Situat a la falda del Montseny i amb una de les antigues sagreres més ben conservades de Catalunya, Seva deu el seu nom a l'entorn natural i, sovint selvàtic, que l'envolta. Les cases conserven elements gòtics i fins i tot alguns romànics que fan del passeig pel nucli antic una delícia. L'esvelt campanar de torre de l'església de Santa Maria (s. XII) fa gairebé 27 metres d'alçada i és, sense dubte, un dels elements més característics del nucli.Imprescindibles

- Passejar pel nucli antic.
- Relaxar-se al Montanyà.
- Veure els estels des de l’observatori.


Suggeriments

  • Comarca: Osona
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Can Garriga, Muntanyà, el, Serreta, la, Perafita, Pinós, Sant Miquel de Balenyà, Serrabardina, Serrat de l'Aguilar, Seva
  • Extensió: 31
  • Habitants: 3099

Situació geogràfica

Seva és un municipi de la comarca d’Osona, al nord de Barcelona. El terme s’estén des dels vessants nord-occidentals del Montseny fins a la vall del Congost, on forma la capçalera del riu Gurri. Comprèn també el nucli de Balenyà.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya mitjana, per això és més plujós que la mitjana de l’àrea mediterrània, gràcies a la presència del relleu del Montseny. Hiverns amb temperatures sota zero i estius més aviat frescos.

Activitats econòmiques

L’agricultura que predomina al municipi és la de secà: cereals, farratge i patates, localitzades a la part plana del municipi, entre Seva i Sant Miquel de Balenyà. La ramaderia bovina, porcina i ovina i l’avicultura complementen l’economia agrícola.

Es tracta d’una vila d’estiueig, durant aquesta estació, la població es multiplica per quatre. Això fa que el sector serveis sigui un element molt important per a l’economia del municipi.

Història

El municipi, documentat des del 904, fou entre els segles XIII i XIV una sagrera fortificada, voltada de murs i portals, amb epicentre a l’església de Santa Maria.

La localitat tingué un paper molt destacat en la Guerra Civil Catalana (1462-1472), entre les institucions catalanes i el rei Joan II.

Què veure-hi

El nucli antic de Seva té interessants cases de pedra amb finestrals de tipus gòtic conopial, de transició del romànic al gòtic. Molts edificis tenen portals adovellats i altres elements com llindes, finestres i pedres cantoneres.

Al centre del nucli antic hi ha l’església de Santa Maria, reedificada entre el 1048 i el 1089. Ha sofert moltes modificacions respecte a l’original romànic, del qual es conserven mostres als murs laterals de la nau. L’absis es transformà en un presbiteri al segle XVIII i la façana fou modificada el 1920. L’element més interessant és l’esvelt campanar romànic (segle XII), amb merlets, molt ben conservat.

El casal de Figueroles és una pairalia gòtica amb arrels romàniques. Cal destacar-ne la magnífica torre de defensa del segle XVI, amb una capella romànica, i els finestrals gòtics del segle XV.

Val la pena també veure el casal anomenat Valle Orsaria, documentat des del 898, una gran residència vuitcentista amb una capella annexa dedicada a la Sagrada Família.

A prop es troba el carrer de la Cogullada, format al segle XVIII sobre el traçat de l’antic camí ral, amb cases humils de bracers i menestrals.

Què fer-hi

L’Observatori Astronòmic Esteve Duran ofereix activitats com cursos d’iniciació a l’astronomia i camps d’observació del cel amb telescopi.

A mig camí de la carretera entre Seva i el Brull hi ha la urbanització del Montanyà, un complex que inclou un restaurant, un camp de golf i unes instal·lacions esportives que el 1992 van acollir les proves d’hípica dels Jocs Olímpics de Barcelona. S’hi organitzen activitats per gaudir dels paratges de Seva i l’entorn, com circuits amb bicicleta de muntanya i vehicle tot terreny, senderisme, tir amb arc o orientació a peu.

Quant a la gastronomia, a Seva es poden tastar plats típics d’Osona, com les escudelles, les patates farcides o els peus de porc.

Voltants

- Castell de Montclús, a Sant Esteve de Palautordera.
- Poblat iber de Montgròs, al Brull.
- Parc Natural del Montseny.
- Església de Sant Martí de Viladrau.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Seva
  • Seva

  • Paisatges Barcelona

  • Seva
  • Seva

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya