Sant Pere Sallavinera

Guia de Municipis

Amb una població inferior als 200 habitants, Sant Pere Sallavinera, ofereix al visitant grans contrastos paisatgístics a causa de la complicada orografia de l'entorn. Disposa de la massa forestal més gran de la zona, amb bonics espais com el baixant de la riera de Rajadell, i l'encant que li atorga aquest context combinat amb l'activitat rural i ramadera. La història del poble gira al voltant del Castell dels Boixadors, situat a 850 metres, des d'on es pot contemplar tota l'Alta Anoia.Imprescindibles

- Assistir a un dels concerts de les Nits Culturals d’estiu.
- Visitar el castell de Boixadors.
- Tastar la palada.


Suggeriments

  • Comarca: Anoia
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Boixadors, Fortesa, la, Llavinera, la, Sant Pere Sallavinera
  • Extensió: 22
  • Habitants: 171

Situació geogràfica

Està situat a la comarca de l’Anoia, al vessant sud del turó de Boixadors, al nord-oest de Barcelona. El terme municipal és poc uniforme, amb una orografia accidentada per la serra de Castelltallat. Comprèn la capçalera de la riera de Rajadell i del riu Anoia.

Clima

El clima és de transició entre el mediterrani i el continental, amb contrastos tèrmics molt marcats entre les estacions: primaveres i tardors molt curtes, i estius i hiverns llargs amb temperatures extremes.

Activitats econòmiques

És una població amb una important massa forestal i l’aprofitament del bosc és un dels recursos econòmics. Les principals activitats econòmiques, però, són l’agricultura de secà (cereals, llegums i farratge) i la ramaderia. També hi ha mines de lignit i fonts d’aigua mineral.

Història

L’església, datada del 1014, és l’edifici més antic del terme. Un any més tard s’hi establí el castell, que en aquella època estava inclòs dins la marca de la Segarra.

Als segles XVII i XVIII, la indústria manufacturera de farina, de la qual encara resten testimonis com la casa molí de Boixadors, donà una notable puixança a la localitat, com testifica el seu gran casal, Can Ribalta, aixecat al segle XVII.

Què veure-hi

La visita més important és el castell de Boixadors, on destaca una torre mestra circular de tres nivells i dues portes adovellades, i on s’inclou l’església romànica de Sant Pere, del segle XI però amb posteriors modificacions, com per exemple el campanar de paret amb dues obertures.

Al camí de Seguers hi ha una curiosa roca foradada medieval, anomenada del Collet dels Pastors. Aquest no és l’únic exemple a la comarca d’aquests forats fets per l’home, que encara no se sap si eren forns o cabanes de pastor.

Com a mostres d’edificis més moderns trobem Cal Ribalta, un gran casal del segle XVII, o la casa molí de Boixadors, originàriament un molí fariner, on la família Bosch hi habita des de fa vuit segles.

Què fer-hi

Diverses rutes permeten descobrir el poble. En destaca una de divuit quilòmetres amb bicicleta de muntanya fins al castell de Boixadors, i una altra que ressegueix l’antiga via de transhumància i permet veure les roques foradades. Aquests forats han estat identificats com a coves sepulcrals o ermitoris altmedievals. La seva situació, prop de camins de transhumància determina que podrien ser caves de pastor emprades des d’antic com a zones de descans.

El poeta català Miquel Martí i Pol (1929-2003) va lloar les Nits Culturals, que tenen lloc al juliol a la plaça de Sant Pere. Inclouen una programació acurada de concerts amb la participació de prestigiosos músics d’arreu.

Quant a gastronomia, ningú hauria de marxar del poble sense haver tastat la palada, un estofat de vedella cuit al foc en una pala. Es pot demanar a l’hostal del mateix nom.

Voltants

- Calaf, on té lloc a finals de juny el Festival de Música Tradicional.
- L’església parroquial de Santa Maria dels Prats de Rei, on hi ha exemples d’arquitectura medieval com les làpides romanes.
- El castell i l’església romànica del Priorat de Santa Maria, a Castellfollit.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sant Pere Sallavinera
  • Sant Pere Sallavinera

  • Paisatges Barcelona

  • Sant Pere Sallavinera
  • Sant Pere Sallavinera

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya