La Roca del Vallès

Guia de Municipis
Destinació obligada dels turistes de compres que arriben a Barcelona, la Roca del Vallès manté amb orgull la seva connexió amb el passat, amb una interessant oferta que ha crescut a partir dels jaciments arqueològics fins a desenvolupar una ruta prehistòrica amb les pintures de la Pedra de les Orenetes com a protagonistes, analitzar la importància d'aquest indret en l'època romana, o recórrer l'època medieval a través d'edificis de defensa, com el Castell de la Roca o la Torre de Sant Miquel.

Imprescindibles

- Veure els castells de la Roca i de Bell-lloc.
- Recórrer la ruta prehistòrica de Céllecs a peu o amb bicicleta de muntanya.
- Visitar les esglésies parroquials de Santa Agnès de Malanyanes i de Sant Sadurní.
- Gaudir del Parc de la Serralada Litoral.

Suggeriments

  • Comarca: Vallès Oriental
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Roca del Vallès, la, Torreta, la, Santa Agnès de Malanyanes
  • Extensió: 37
  • Habitants: 10393

Situació geogràfica

El municipi de La Roca del Vallès es troba a la vall mitjana del Mogent. El territori està accidentat a l'est i al nord-est pels vessants interiors de la serralada Litoral. El poble s’emplaça a l’esquerra d’aquest riu, al peu del vessant de ponent del coll de Parpers.

Clima

El clima mediterrani litoral presenta al llarg de l’any unes temperatures suaus, sense que es pugui parlar d’un hivern climàtic pròpiament dit. Les precipitacions són irregulars i, de vegades, als estius hi pot haver sequera.

Activitats econòmiques

La indústria és l’activitat econòmica més important del municipi: fàbriques tèxtils, de plàstics, de joguines, de confecció, alimentàries i auxiliars de la construcció, entre d’altres. També hi ha una planta de tractament i de distribució de les aigües del Ter per a Barcelona.

L’activitat comercial és molt intensa.

L'agricultura es troba en lleugera regressió; al secà es conreen principalment cereals, farratge, llegums i arbres fruiters. La ramaderia bovina, porcina i l’aviram complementen les tasques agrícoles.

Història

La concentració de jaciments prehistòrics al terme evidencia la importància de la contrada des del neolític. Diversos dòlmens i importants pintures rupestres són els muts testimonis dels habitants més antics de la Roca del Vallès.

Posteriorment els ibers també s’hi van establir, com a mínim amb cinc poblats. N’és un exemple el que està situat al turó de Céllecs, on encara són visibles una doble línia de muralla, diverses torres i habitatges. Igualment, s’han localitzat tres vil·les romanes: a Vilalba (Santa Agnès de Malanyanes), Can Cucut i Can Santpere.

La primera referència documental de la Roca del Vallès correspon a l’any 932, quan l’abadessa Emma de Sant Joan de les Abadesses va consagrar l’església de Sant Sadurní. Se suposa que el repoblament es va fer amb persones vingudes d’aquella zona del Ripollès.

El castell va canviar de mans sovint durant l’època feudal. Arnau Mir en va ser el primer senyor al segle XI, tot i que aviat va anar a parar sota el domini dels Montcada. L’extens terme inicial comprenia els llocs de Vilanova, Santa Agnès de Malanyana, Llerona, Òrrius i Granollers.

Al segle XII els Bell-lloc van aconseguir el castell per matrimoni. Durant el segle XIII, els Santlleïr, els Cabrera, els Marquès i la Corona van alternar-se’n el domini, que va anar a parar finalment als Torrelles a principis del XV. El 1468 es va constituir la baronia de la Roca.

Al segle XVIII, en plena expansió econòmica, el castell va passar a la família Sentmenat, i Pere Torrelles-Sentmenat va ser investit marquès de Torrelles el 1706. Posteriorment, Santa Maria del Mar va posseir el senyoriu fins a la fi de l’Antic Règim.

La població va adquirir la fesomia actual a partir de les dècades de 1960 i 1970, quan va registrar un creixement demogràfic desorbitat i una forta implantació industrial.

Què veure-hi

El castell va ser documentat per primer cop l'any 1030 i va tenir Arnau Mir com a primer propietari. De planta trapezoïdal, fou reconstruït a finals del segle XV i restaurat el 1952 per l'actual propietari, Antoni Rivière. L'altre castell del terme municipal és el de Bell-lloc, entre la Roca i l'antiga quadra de Vilalba. Documentat per primera vegada el 1073, va ser quasi destruït durant la Guerra del Francès (1808-1814).

Els monuments megalítics demostren que el terme va ser poblat a la prehistòria: la galeria coberta de Can Gol, els dòlmens de Céllecs i de Can Planes, la Pedra Foradada, la Pedra de les Creus i la Pedra de les Orenetes (amb pintures rupestres esquemàtiques). De fet, al turó de Céllecs trobem un dels poblats ibèrics més interessants de la comarca.

Del patrimoni eclesiàstic cal destacar l'església parroquial de Sant Sadurní (segle X), reformada al segle XVI i amb un retaule barroc d'Antoni Comas del 1620, i l'església parroquial de Santa Agnès de Malanyanes, d'estil romànic, que conserva un conjunt destacat d'altars barrocs. Es troba al bosc de Ca n'Alzina, aïllada entre camps de conreu.

Què fer-hi

Per als esportistes es proposa un recorregut amb bicicleta de muntanya o a peu seguint la ruta prehistòrica de Céllecs (PR C-36), que permet gaudir d'un bon paisatge i admirar restes com les de Can Gol o la Pedra Foradada. Un altre trajecte amb bicicleta de muntanya és el que enllaça la Roca del Vallès amb els municipis veïns de Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor.

El terme se situa dins els límits del Parc de la Serralada Litoral i, per tant, s'emmarca dins el programa "Viu el parc", que ofereix activitats culturals i de difusió del patrimoni natural i arquitectònic.

El municipi té dos camps de golf: el complex Vilalba Golf, de 18 forats i més de 6.000 metres de recorregut, i el Santa Inés Club de Golf, una instal·lació privada de 9 forats a Santa Agnès de Malanyanes.

La Roca Village és un gran complex comercial amb botigues de grans marques que posen a la venda estocs i peces d'altres temporades a molt bon preu. El centre compta amb una àmplia varietat de serveis per tal que els visitants gaudeixin al màxim comprant.

El mes de juny, l'Associació de Comerciants organitza la Festa del Comerç.

Voltants

- El dolmen de Pins Rosers, a Cardedeu.
- El Castellnou i el Castellvell de Llinars del Vallès.
- La plaça de l'Ajuntament i la Porxada, a Granollers.
- Les cases modernistes de Raspall, a la Garriga.
- L'ermita romànica de Sant Bartomeu de Cabanyes.
- El Museu del Càntir i la casa Puig i Cadafalch, a Argentona.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
La Roca del Vallès
  • La Roca del Vallès

  • Costa Barcelona

  • La Roca del Vallès
  • La Roca del Vallès

  • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya