Rajadell

Guia de Municipis

El pas de l'aigua és, sense dubte, el factor determinant d'aquest poble, que ha viscut històricament marcat per les oportunitats que ha generat la riera de Rajadell. Des de l'època romana l'aigua s'ha aprofitat per moure molins i regar els horts de la zona, però l'esplendor del poble va arribar, abans de la fil·loxera, amb la vinya. Aquest conreu va afavorir la proliferació de cases de pagès, inversions a les masies i la consolidació del nucli antic de la vila.Imprescindibles

- Passejar pels carrers empedrats del nucli antic, sense perdre detall del castell de Rajadell i l’església de Sant Iscle i Santa Victòria.

- Fer una excursió pels senders que recorren els paratges naturals que integren el municipi.Suggeriments

  • Comarca: Bages
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Can Servitge, Casetes, les, Monistrolet, Rajadell, Estació, l'
  • Extensió: 46
  • Habitants: 543

Situació geogràfica

El municipi de Rajadell està situat a la part oriental de la comarca del Bages. Està format per diferents nuclis de població i un gran nombre de masies disseminades. La riera de Rajadell, que desemboca al riu Cardener tocant a Manresa, és la via natural que ha facilitat les comunicacions entre el pla del Bages i la Segarra.

Clima

El clima és mediterrani sec, amb tendència continental, de manera que les temperatures són molt contrastades. Hi predomina el vent de ponent, normalment càlid i sec.

Activitats econòmiques

Amb una llarga tradició de conreu de vinya, el municipi presenta una certa recuperació de l’agricultura de secà.

La proximitat a la ciutat de Manresa, ha fet que molts habitants de Rajadell vagin a treballar-hi i trobin en aquest poble un espai de residència agradable. L’increment d’habitatges, permanents i de segona residència, ha suposat la creació de més serveis i comerços al municipi.

Història

Tot i que s’han trobat dues balmes sepulcrals, no hi ha gaires vestigis prehistòrics al terme de Rajadell. Sí que hi ha constància, però, d’un important poblament romà, gràcies als tres jaciments descoberts: la important i luxosa vil·la de Sant Amanç, les restes a l’església de Santa Maria de Monistrol (al nucli de Monistrolet) i el pondus de Can Balard.

Durant l’edat mitjana, el poder jurisdiccional de la zona va dependre del castell termenat de Rajadell, esmentat per primera vegada al 1063, tot i que el seu territori era més petit que el de l’actual municipi.

El llinatge dels Rajadell va acabar-se al segle XVI, i Bernat Joan de Cruïlles va comprar el senyoriu de Rajadell. Els matrimonis van conduir a unificar sota la jurisdicció de la mateixa família els termes que conformen l’actual municipi: Rajadell, Monistrolet, Vallformosa i Vallhonesta.

El conreu del cereal, la vinya, l’olivera i el safrà van ser les activitats econòmiques primordials fins a l’arribada del ferrocarril i de la indústria, que va decaure durant la segona meitat del segle XX. L’arribada del turisme de segona residència ha tornat a dinamitzar Rajadell.

Què veure-hi

El nucli de Rajadell té un encant especial gràcies als carrers empedrats i les cases, també de pedra. A més, compta amb la mola del castell (documentat del segle XI, tot i que les parts més antigues de l’edifici actual són del XIII, d’estil gòtic) i l’església de Sant Iscle i Santa Victòria (s. XIV, reconstruïda el s. XVII).

També hi ha la Pinacoteca-Museu, ubicada a l’antiga rectoria, que exposa els quadres del concurs de pintura ràpida que s’hi celebra anualment, a més d’eines tradicionals i mobles dels segles XIX i XX.

Als afores del nucli urbà, hi ha la vil·la romana de Sant Amanç, on es poden contemplar els vestigis que van deixar-hi els primers pobladors del municipi. Edificat sobre terrasses, en aquest jaciment s’hi han trobat restes romanes, ibèriques i altmedievals, tot i que actualment s’ha conservat l’aspecte que tenia la planta de l’època del baix imperi romà. La carretera C-25 divideix el jaciment en dos sectors: el nord i el sud. Al nord hi ha la zona residencial, mentre que al sud hi ha la zona industrial i de treball.

Què fer-hi

El senderisme és una activitat que té una gran quantitat de possibilitats a Rajadell. L’entorn natural de la població i els vestigis històrics són excuses més que suficients per emprendre una excursió o una altra, a través dels més de 25 quilòmetres de camins senyalitzats. D’altra banda, també es pot practicar el parapent des del cim veí del Collbaix.

Finalment, cal destacar l’enorme oferta de restauració que ofereix Rajadell, amb mitja dotzena de bons restaurants, que cada cap de setmana atrauen visitants de les segones residències, així com de Manresa o Barcelona.

Voltants

- Manresa.

- Igualada.

- Parc Natural de Montserrat.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Rajadell
  • Rajadell

  • Paisatges Barcelona

  • Rajadell
  • Rajadell

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya