Les tradicions populars marquen l’atractiu cultural de la vila. Les festes de Sant Joan i els Elois o festa major d'estiu (24 i 25 de juny) són per als pradencs i els turistes una fita imprescindible.
Aquesta és la festa dels traginers, que omplen la vila vestits amb la brusa, el mocador blanc i la gorra. Alguns dels actes més rellevants de la festa són la marxa de les torxes, la passada, el contrapàs de quatre i el del poble, la cercavila de carruatges, cavalls, mules i rucs, i les curses dels elois.
Els traginers i basters, dos dels gremis més importants als segles XVII i XVIII, es trobaven agrupats en confraries sota l’advocació de sant Eloi. Per això els que feien de transportistes eren anomenats elois.
A finals del segle XIX, el 25 de juny es reunien a Prats amb els seus animals guarnits per fer-los córrer. Abans ballaven el contrapàs, una de les danses més esteses a Catalunya, on participaven homes sols en una mena de semicercle, desplaçant-se sempre en direcció lateral. Prats de Lluçanès és una de les poques poblacions de Catalunya que l’ha mantinguda viva.
Per Sant Vicenç, el 22 de gener, té lloc la festa major d'hivern, amb la ballada de la Trencadansa i els Ballets de Sant Vicenç, així com la serenata amb la tradicional voltada de verra. Una altra data important és el 14 de maig a la nit, quan tenen lloc els Focs de Sant Isidre.
El diumenge més pròxim al 13 de desembre s’hi celebra la fira de Santa Llúcia, especialment dedicada a l'agricultura i la ramaderia i amb la mostra de bestiar com a reclam principal.
Els amants de l’esport tenen l’opció de practicar l'orientació en el circuit fix d'aquesta activitat, o de recórrer en bicicleta de muntanya alguna de les rutes de la xarxa del Centre BTT Lluçanès, que permeten gaudir de la vegetació, la fauna i el relleu de l’entorn.
D’altra banda, cada diumenge se celebra a Prats de Lluçanès un mercat que omple els carrers de turistes.