Prats de Rei, els

Guia de Municipis

Passejar pels Prats de Rei transporta el visitant a altres èpoques. El pas del temps i la resistència d'aquesta població a les inclemències han deixat petjada en els seus carrers, en les façanes i en diferents indrets que ens donen pistes d'èpoques esplendoroses. Aquesta petita vila ha esdevingut un referent pel seu nucli antic, amb caràcter medieval monumental, un espai que aprofita en festes i celebracions com el tradicional Sopar Romà que es fa, al juliol, a la plaça Major.Imprescindibles

- Passejar pel nucli antic medieval.

- Admirar l’important passat romà a les làpides romanes i les tombes.

- Apropar-se fins a la Manresana per veure el castell i l’església.Suggeriments

  • Comarca: Anoia
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Prats de Rei, els, Seguers, Solanelles, Manresana, la
  • Extensió: 26
  • Habitants: 534

Situació geogràfica

Els Prats de Rei és un municipi situat al nord-oest de Barcelona, a la comarca de l’Anoia. Es troba als altiplans de la Segarra, al sector de l’Alta Anoia o Segarra històrica, d’on és la capital.

Clima

El clima és mediterrani d’interior, sec i amb temperatures extremes; fa molta calor a l’estiu i molt fred a l’hivern. Les glaçades són freqüents i intenses, gràcies en part a la boira gebradora que sovint s’allarga durant dies.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica més important és l'agricultura de secà, sobretot el cultiu de cereals, vinya i ametllers.

L'activitat industrial és limitada i segueix la tradició tèxtil.

Els darrers anys cal destacar l’increment de l’activitat turística. Al municipi, s’hi troba l’oficina de turisme de l’Alta Anoia, des d’on es coordina l’oferta turística de la zona.

Història

Els Prats de Rei va ser una localitat important en temps dels ibers i també durant la romanització, quan era la capital de la Segarra històrica.

A l’edat mitjana va esdevenir una vila fortificada, de la qual encara avui queden testimonis, com la Casa de la Vila. D’aquesta època també data la torre de la Manresana, del segle XI, tot i que patí una remodelació al XII.

Què veure-hi

Recorrent els carrerons estrets del centre històric dels Prats es pot endevinar el traçat original de les muralles.

Es pot iniciar un recorregut començant a la plaça Major, un recinte porxat per dues de les seves quatre bandes i centre del nucli antic. Aquí cal fixar-se en la Casa de la Vila, un edifici del 1591 que és bona mostra de l’estil gòtic civil català. Als baixos hi ha l’important Museu Arqueològic Municipal Josep Castellà i Real, amb peces del jaciment local, on destaca una col·lecció única de vasos etruscos.

L’església parroquial de Santa Maria (segles XVII-XVIII) conserva a l’atri un conjunt epigràfic de cinc làpides sepulcrals romanes (segles I-III), així com les portes de l’antic orgue, i al seu costat es troba una necròpolis tardo-romana (segles IV-VII), conjunt format per sis tombes de lloses.

La resta de mostres arquitectòniques d’interès es troben als voltants dels Prats. Així, per exemple, a uns dos quilòmetres es pot veure la torre medieval de la Manresana, la més ben conservada del país i que fou castell de la vila dels Prats. I als voltants, l’església de Sant Andreu de la Manresana, que se sosté sobre murs romànics i conserva un retaule barroc.

Altres indrets per visitar són les diverses masies del terme, de les quals destaca el gran mas de l’Albereda de Montserrat, amb elements gòtics i envoltat d’un mur amb l’escut de Montserrat, així com les interessants esglésies romàniques de Sant Ermengol o Puigdemàger.

Què fer-hi

És remarcable la ruta traçada per a bicicleta de muntanya que puja fins a la torre de la Manresana, i una altra que arriba fins a la serra de Rubió, on es veuen els molins de vent.

Els Prats organitza una de les mostres de pessebres vivents més importants de Catalunya, i única perquè compta amb la composició original de la música a càrrec del mestre Valentí Miserachs-Grau (coordinador de l’Institut Pontifici de Música Sacra).

Per Setmana Santa, té lloc la cantada de les caramelles, que passegen pels carrers de la població desplegant el seu art.

D’altra banda, la mel dels Prats és molt famosa i destaca per la seva qualitat.

Voltants

- Calaf.

- El castell de Boixadors, a Sant Pere Sallavinera.

- La plaça porxada de Copons.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Prats de Rei, els
  • Prats de Rei, els

  • Paisatges Barcelona

  • Prats de Rei, els
  • Prats de Rei, els

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya