Pobla de Claramunt, la

Guia de Municipis

El camí Ral i la proximitat de l'aigua van convertir la Pobla de Claramunt, durant segles, en un lloc de pas per a comerciants i traginers, i van afavorir la indústria paperera (encara es conserven alguns molins). Avui el visitant pot trobar la història de la zona en l'obligada visita al Castell,el millor de l'Anoia, o simplement caminant pel nucli antic, on la vila delata el seu passat amb el safareig públic, les façanes esgrafiades, o el Pedró de Sant Procopi, punt de comiat dels condemnats a la forca pel tribunal feudal.



Imprescindibles

- Visitar el castell de Claramunt.

- Fer un tomb pels carrers del nucli antic.

- Descobrir l’entorn natural.

- Adquirir algun moble d’estil popular català.



Suggeriments

  • Comarca: Anoia
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Masets, els, Pobla de Claramunt, la, Rata, la, Garrigues, les, Xaró, el, Barri de l'Estació
  • Extensió: 19
  • Habitants: 2258

Situació geogràfica

La Pobla de Claramunt és un municipi de la comarca de l'Anoia situat a la conca d'Òdena, a la confluència del riu Anoia i la riera de Carme, a l'inici del congost de Capellades, que creua el serrat (de 489 metres d’altitud) on s'aixeca el castell de Claramunt i el cingle de Mollons, amb 542 metres.

Clima

El clima de la Pobla de Claramunt és d’interior, sec i amb temperatures extremes, amb força diferència entre les del dia i la nit. La inversió tèrmica facilita i augmenta la possibilitat de glaçades a l'hivern. L’estació de l’any més plujosa és la tardor, mentre que la més seca és l’estiu. La boira gebradora és característica d’aquesta zona del país.

Activitats econòmiques

La indústria és el principal recurs econòmic del municipi: paperera, tèxtil, alimentària, de la fusta i de la construcció. L'agricultura és residual i de secà: cereals, vinya, ametllers i oliveres.

Història

Tres elements conflueixen en la gènesi de la vila: el castell, l’aigua i el pas de l’anomenat camí Reial en direcció a Barcelona.

El 1344 tingué lloc una riuada que destruí el primer nucli de la Pobla (Pobla Vella), edificat al marge esquerre del riu Anoia. Arran d’aquest malaurat fet, el vescomte de Cardona va atorgar la carta de repoblament i situà la nova vila a l’altra vora del riu, a la falda de la muntanya on tenia la fortificació.

El terme va estar en possessió d’aquesta família fins al segle XVII, quan passà a mans dels ducs de Medinaceli, que en foren senyors fins al final de l’antic règim.

Al segle XVIII s’hi establí una important indústria molinera, que provocà un important creixement demogràfic, continuat de forma ininterrompuda fins al segle XIX.

Què veure-hi

D'una banda és de gran importància i bellesa la pujada fins al castell i el recorregut per dins les seves muralles. El nucli urbà conté altres punts d'interès, com la petita església gòtica de la Santíssima Trinitat (1379) i l'església de Santa Maria, en ple centre, on es veneren dues imatges: la romànica de la Mare de Déu de la Llet, patrona de la vila des de 1925, i la gòtica del Sant Crist, així com els retaules del Roser i de Sant Sebastià.

Els carrers estrets de la vila ens mostren la història mil·lenària de la Pobla. Formen un recorregut que comprèn l'Ajuntament Vell, la casa de Cal Marí, la casa Coca o la plaça de les Tres Fonts.

També s'hi poden fer excursions pels voltants i gaudir dels paratges naturals, tot buscant les nombroses fonts naturals ocultes per les muntanyes.

Què fer-hi

Per conèixer la Pobla hi ha unes quantes excursions a fer. Una fins al castell de Claramunt, gaudint alhora del paisatge muntanyós i de la varietat d’herbes aromàtiques del camí. Una altra a les fonts de Can Solà i del Xaró, properes a la riera del Carme. I una altra al cim de Mollons, on trobarem un mirador des d’on podem gaudir d’una esplèndida vista de la comarca.

La Pobla de Claramunt disposa d’un traçat especial per a la pràctica de l’escalada i es pot gaudir del paisatge frondós de les muntanyes de Mollons, de la Llobreia, la pedra de la Ninota i la font natural de can Solà.

D’altra banda, té merescut renom a la vila la decoració i restauració de mobles d’estil popular català.

La festa major se celebra al voltant del 8 de juliol. I el setembre té lloc el lliurament del premis Gumersind Bisbal per estudis sobre les comarques catalanes.

A principis de febrer hi ha la Fira de la Candelera, i per Setmana Santa destaca la Processó del Silenci, amb encaputxats i armats.

El primer de maig es fa l’aplec el Castell, ja des de l’any 1652.

Voltants

- Igualada.

- Castell de Tossa, a Santa Margarida de Montbui.

- Les muntanyes i el monestir de Montserrat.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Pobla de Claramunt, la
  • Pobla de Claramunt, la

  • Paisatges Barcelona

  • Pobla de Claramunt, la
  • Pobla de Claramunt, la

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya