Mataró

Guia de Municipis
Bressol d'un dels exponents més ben conservats del barroc català, la capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria, i vila natal de l'arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch, Mataró conserva l'encant d'una ciutat mediterrània que no ha perdut l'essència de poble. El seu nucli antic, la seva Rambla, la seva Riera... són racons per passejar i descobrir la riquesa del patrimoni d'una vila amb un extens capital cultural que viu de cara al mar sense renunciar al seu excepcional entorn forestal.

Imprescindibles

- Visitar l'antiga vil·la romana de la Torre Llauder.
- Fer la ruta modernista del municipi.
- Recórrer els carrers del centre històric que envolten el temple de Santa Maria.
- Gaudir de l'oferta lúdica i gastronòmica de la zona del port i del passeig Marítim.
- Passejar pels parcs de la ciutat.
- Descobrir les col·leccions dels museus.

Suggeriments

- Per als submarinistes amb titulació, les sortides a l'alguer de Mataró, on es poden veure una gran varietat d'espècies marines, és una proposta interessant.
  • Comarca: Maresme
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Can Marquès, Can Quirze, Callao, el, Fornenca, la, Sureres, les, Mataró, Puntó, el
  • Extensió: 22
  • Habitants: 124084

Situació geogràfica

El municipi de Mataró, capital del Maresme, es troba situat entre el mar i la serralada Litoral. A la banda nord del terme hi ha diversos turons, d’entre els quals destaca el d’en Tarau (441 metres), el més alt. El territori mataroní està travessat per diversos torrents i rieres com ara la riera de Mata, la de Cirera i la d’Argentona. Totes neixen a la serralada Litoral i acaben desembocant al mar.

Clima

El clima, mediterrani, fa que hi hagi uns hiverns moderats i d’humitat elevada, i uns estius calorosos i de xafogor, malgrat la proximitat amb el mar. Les pluges intenses de l’agost i el setembre són causa de fortes rierades.

Activitats econòmiques

La base principal de l’economia mataronina és la indústria i el sector dels serveis. En l’àmbit industrial tenen força pes el tèxtil, especialment el gènere de punt i la metal·lúrgia. També hi ha indústries de tint, químiques i d’arts gràfiques, entre d’altres.

El sector dels serveis té el seu punt fort en el comerç, des dels establiments de tipus familiar a les grans superfícies.

Història

El descobriment de dues cabanes neolítiques va constatar que l’ocupació humana més antiga del litoral del Maresme estava ubicada en aquest territori. Tanmateix, les restes d’assentaments antics a la zona són d’origen iber i sobretot romà. Fundada al segle I a.C., la ciutat romana d’Iluro ja era coneguda per aquest nom en època ibèrica.

La ciutat va continuar sent habitada fins a l’edat mitjana per les famílies de grans terratinents. Ja al segle XV, Ferran el Catòlic la va annexar a la Corona i el municipi es va constituir com a tal a finals d’aquesta centúria. Amb una muralla defensiva, la ciutat estava formada al segle XVI al voltant de l’església de Santa Maria i de la plaça Gran. El seu progressiu creixement va fer que s’hi hagués de construir una segona muralla.

Al segle XVIII es van construir les drassanes i una escola de nàutica. Mataró era aleshores la capital de la província marítima que anava des de Montgat fins a Tossa. La construcció i el comerç naval, juntament amb l’exportació de vins i la indústria tèxtil, van fer d’aquest un centre industrial i econòmic de primer ordre.

Però les vinyes van ser molt malmeses per les plagues de la segona meitat del XIX, fet que va provocar, juntament amb la creació del ferrocarril, que el sector tèxtil prengués el relleu i es convertís en la indústria líder a la ciutat.

La línia de ferrocarril Mataró-Barcelona, inaugurada el 1828, va ser promoguda per Miquel Badia, un mataroní que havia fet fortuna a Amèrica. Aquest recorregut ferroviari va ser el primer de tot l’Estat espanyol.

La pesca es va mantenir com a activitat fins a mitjan segle XX, tot i que avui és molt reduïda i es concentra al port i al voltant de la Confraria de Pescadors de Sant Pere. Actualment la producció tèxtil ha perdut terreny, tot i que altres sectors, com la maquinària, la química o el vidre, han fet que la ciutat es mantingui com un centre industrial força important.

Què veure-hi

Al barri antic podem visitar la basílica de Santa Maria, un edifici renaixentista del segle XVI i reformat al XVII. Té una sola nau i dos creuers, i s’hi afegí la façana el 1861. A l’interior hi ha el retaule barroc del Roser i la capella dels Dolors, tots dos d'Antoni Viladomat.

La Casa de la Ciutat és un edifici del segle XVII, reformat en diverses ocasions, que alberga moltes pintures d'artistes mataronins. Així mateix, la façana modernista del Museu Municipal, la capella de Sant Simó (segle XVI), l'església de Sant Josep (segles XVI-XVII), el convent de les Caputxines (segle XVII) i l'hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena (segle XVIII) són altres edificacions del nucli antic de bellesa singular.

La presó i el que queda de la Cooperativa Obrera, d'Antoni Gaudí, completen la interessant arquitectura de la vila, que ens ofereix una ruta modernista que aplega la botiga La Confianza, la casa Sisternes, la casa Parera, Ca l'Artigas i, sobretot, la casa Coll i Regàs, obra de l'arquitecte Puig i Cadafalch.

La reurbanització de part del nucli antic ha suposat la recuperació d'un extens tram de muralla que protegia la ciutat entre els segles XVI i XVII. Al límit del terme municipal, i tocant el d'Argentona, es troba la torre de Can Palauet, una construcció renaixentista de gran bellesa.

L'antiga vil·la romana de Torre Llauder, construïda durant l’època de l’emperador August al segle I, ha sofert al llarg dels anys moltes remodelacions. Hi destaquen els rics mosaics dels paviments que conserva.

El Museu-Arxiu de Santa Maria és també una visita obligada per la notable col·lecció d'iconografia i pintures barroques.

Què fer-hi

Passejar per la Riera i gaudir de l’oferta de serveis i comerços, es pot complementar amb la visita al centre històric de la població. A banda de les places que la ciutat amaga, s’hi troben també nombroses zones verdes. Destaquen el Parc Central, important punt d'esbarjo, i el Parc de Cerdanyola, prop de l’avinguda de Josep Puig i Cadafalch. El recorregut pels estrets carrers de l’antic nucli urbà permet descobrir un munt de racons carregats d’història.

Encara que actualment l'activitat pesquera del port és molt reduïda, la dàrsena esportiva del port és la que aplega més dinamisme i moviment social, sobretot els caps de setmana. La possibilitat de fer esports i activitats nàutiques (sortides amb barca, navegació de lleure, submarinisme o vela) es combina amb una àmplia zona de comerços i àrees d’esbarjo i restaurants. Allà es poden degustar els plats típics de la zona en les jornades gastronòmiques que se celebren per primavera.

El municipi compta amb nombroses platges. Les més freqüentades són les del Varador i el Callao, al costat del Port, i la de Sant Simó. Molt a prop d’aquesta es troba la platja del Búnquer, on es pot practicar el nudisme.

L’oferta cultural de la ciutat és àmplia i variada. El Museu de Mataró, instal·lat a l’edifici renaixentista de Can Serra (segle XVI), acull una mostra dels materials arqueològics, històrics, etnològics i artístics més importants de la ciutat i la comarca.

Degut al complet llegat arquitectònic de la ciutat, es pot resseguir la Ruta Modernista Puig i Cadafalch, per conèixer millor l’obra d’aquest arquitecte.

Les Santes, la festa major del municipi, que se celebra a finals de juliol, té com a protagonista la Momerota. Amb cap de bou i cos de mulassa, aquesta bèstia mataronina balla i empaita la gent que s'atreveix a acostar-s'hi.

A la ciutat es pot gaudir, a més, d’una completa oferta de serveis i esdeveniments culturals, com les Fires de Sant Ponç i la de la Rajola.

Voltants

- El Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Vilassar de Mar.
- Els Rucs del Corredor, a Dosrius.
- El Museu de l'Estampació, a Premià de Mar.
- El poblat ibèric de la Cadira del Bisbe, a Premià de Dalt.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Mataró
  • Mataró

  • Costa Barcelona

  • Mataró
  • Mataró

  • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya