Folgueroles

Guia de Municipis

Situat en una raconada de la Plana de Vic, a les portes de l'espai natural Guilleries-Savassona, i envoltat d'un paisatge insòlit i privilegiat per als amants de la natura, Folgueroles conserva l'encant d'un poble de cases i carrers de pedra. A tots els racons hi descobrim l'empremta de Mossèn Cinto Verdaguer, fill il·lustre de la vila, i un dels principals referents de la literatura catalana de tots els temps, al qual podem descobrir en el museu que hi ha al poble o a través de diverses rutes literàries pels seus espais d'infantesa i joventut.Imprescindibles

- Participar en una de les visites guiades pels llocs verdaguerians del poble i rodalies, organitzades per la Casa Museu.

- Realitzar la ruta dels ibers, que passa pel municipi.

- Realitzar la ruta La mirada del poeta.Suggeriments

  • Comarca: Osona
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Folgueroles, Ricardera, la
  • Extensió: 11
  • Habitants: 2230

Situació geogràfica

Folgueroles és un municipi de la comarca d’Osona, prop de la ciutat de Vic i al nord de Barcelona. S’estén a la plana de Vic, a la zona de contacte amb les Guilleries, les quals accidenten el sector est del terme.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya mitjana, amb tendència continental i abundants precipitacions, sobretot al sector oriental i septentrional. Els hiverns són freds i els fenòmens d’inversió tèrmica són freqüents, els quals provoquen temperatures extremes i boires que poden persistir durant dies. Els estius són generalment frescos.

Activitats econòmiques

Folgueroles és un centre d’estiueig, però també hi ha agricultura de secà (farratge, blat i altres cereals, patates); ramaderia bovina, porcina i llanuda i avicultura. El regadiu és escàs, i és destinat a llegums i a horta.

Història

El sepulcre megalític de Puigseslloses dóna fe de la presència humana a la zona des d’èpoques calcolítiques o eneolítiques (conegudes com a edat del bronze inicial). També hi hagué assentaments ibers o ausetans (segle III) al Casol de Puigcastellet.

El repoblament es produí vora l’any 967, a l’entorn de l’església de Santa Maria, i al segle XV s’hi instaurà la primera batllia amb una quadra autònoma. El municipi va anar creixent amb el bastiment del nucli urbà (al segle XVI, a la zona de la Sagrera) i l’expansió a través del nou barri de la Ricardera i el carrer de la Font (segle XVIII).

Arribats al segle XIX, la població de Folgueroles s’acostumà a viure a cavall de la tradició agrícola i picapedrera i l’adveniment de les noves indústries tèxtils.

Què veure-hi

Les primeres empremtes humanes a Folgueroles daten de l’edat del bronze inicial (2100-1500 a.C.). Ho testimonia el dolmen de Puigseslloses, al turó de Sant Jordi, un dels millors exemples d’enterrament en sepulcre megalític a Catalunya. Té una llargada d’uns deu metres i una amplada de tres metres.

La Casa Museu Jacint Verdaguer ret homenatge a mossèn Cinto Verdaguer (1845-1902), escriptor romàntic i figura cabdal de la Renaixença. La casa, situada en un carrer de velles llambordes, és de petites dimensions. Construïda al segle XVII, compta amb una exposició permanent sobre la vida i l’obra del poeta i una sala d’exposicions temporals a les golfes.

A tots els racons de la vila hi queda l’empremta de Verdaguer. En són exemples la casa dels avis materns (on probablement va néixer), la casa familiar de la plaça Verdaguer (on es va traslladar la família el 1847) i el Pedró (monument principal de Folgueroles al seu il·lustre fill erigit el 1908 per l'arquitecte modernista Josep M. Pericas i Morros).

Més espais verdaguerians són l'església parroquial de Santa Maria, d'estil romanicobarroc, que conté la pila baptismal on fou batejat i conserva una còpia de la partida de baptisme); el racó de mossèn Cinto, amb el relleu El sembrador, de Manolo Hugué (1945), o una gran instal·lació artística de Perejaume, que corregeix la llera del torrent de Folgueroles a la font Trobada perquè en resulti la signatura del poeta.

Un altre indret que remet a l’autor és l’ermita de la Damunt (segle XIII), on venia de petit. Al costat hi ha el jardí Brins d’Espígol, amb les plantes que Verdaguer cantà en el florilegi del mateix nom; se’n poden llegir els versos a la bústia del fons del jardí.

L’ermita de Sant Jordi es troba al camí rural de Folgueroles a Vic. Feta el 1477 i reformada i ampliada el 1883, el valor històric li prové del fet que hi va cantar missa mossèn Cinto Verdaguer (1870) i que és una de les poques esglésies dedicades al patró de Catalunya.

Un bon exemple d’arquitectura civil és el mas La Sala, una de les primeres cases del poble (1227). És una casa pairal d'aspecte senyorial, amb planta rectangular i tres pisos, unida per llevant amb la masoveria. La fesomia actual és del segle XVIII, quan es va produir un gran nombre de renovacions a les masies del terme.

Què fer-hi

El variat paisatge de Folgueroles permet gaudir de la natura en tots els sentits. Al bosc la fauna salvatge és abundant. Les alzines sureres, úniques a la comarca, formen una zona verda del poble situada entre el nucli i la urbanització de la Roca, on es troba L'Àlbula, escultura de Pablo Palazuelo.

És un lloc ideal per practicar-hi una gran varietat d’activitats, com la bicicleta de muntanya. Folgueroles és l'origen de cinc itineraris amb diferents grau de dificultat que recorren camins de gran bellesa.

Però també té una situació privilegiada per als amants de les caminades, amb senders planers per fer en família que s’endinsen per les Guilleries, voregen la vall de Sau o pugen fins als espadats del Collsacabra.

Un d’aquests és la ruta Jacint Verdaguer, un recorregut per llocs emblemàtics vinculats als textos de Jacint Verdaguer. La ruta ressegueix diversos monòlits amb poemes referits al lloc, situats al llarg del recorregut com a fites de la ruta.

Les Festes Verdaguer, al maig, són el gran atractiu cultural de la població. Teatre, poesia, música i una caminada pels llocs verdaguerians formen part d’aquesta oferta.

Voltants

- Espai Natural Guilleries-Savassona.

- El gorg de Llitons, al camí ral de Folgueroles a Vilanova de Sau.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Folgueroles
  • Folgueroles

  • Folgueroles
  • Folgueroles

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya