Castellar de n'Hug

Guia de Municipis

Castellar de n'Hug no pot negar la seva vinculació amb el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Els prats d'alta muntanya i els boscos guarden gelosos la vida d'isards i cérvols, guineus, fagines, porcs senglars, teixons, i rapinyaires en ple vol. El respecte que el poble ha demostrat al llarg de la seva història per l'arquitectura popular, amb pedra, fusta i teules, ha generat un dels pobles més bonics de Catalunya i passejar pels seus carrers és tot un descobriment.Imprescindibles

- Assistir al Concurs Internacional de Gossos d'Atura.
- Visitar el Museu del Ciment Asland.
- Visitar les esglésies de Sant Vicenç de Rus i Sant Joan de Cornudell.
- Voltar per les rodalies de la masia d'Orriols.
- Beure l'aigua de les fonts del Llobregat.
- Fer un tomb per l'antiga fàbrica de ciment i el xalet del Clot del Moro.Suggeriments

Apropar-se als forns de Ca la Quima o Cal Subirà per tastar el famós croissant gegant, que pesa un quilo i és un dels productes estrella. També es pot visitar el Museu del Pastor, o realitzar una ruta a peu fins el santuari de Montgrony que ofereix unes vistes espectaculars.

  • Comarca: Berguedà
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Castellar de n'Hug
  • Extensió: 47
  • Habitants: 175
  • Web: http://www.ajcastellardenhug.cat
Es troba adherit a: Pobles amb encant
Es troba adherit a: Pobles amb encant

Situació geogràfica

Castellar de n’Hug és un municipi de muntanya del nord de Catalunya que ocupa la capçalera del riu Llobregat, des del pla de Rus i del tossal de la Pleta Roja fins a l’estret de la Molina. Limita a llevant amb l’Arija, un dels afluents del Llobregat, i a ponent amb la serra del Coll Roig. El poble està arrecerat per uns espadats rocosos anomenats els Balços.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya, amb estius força plujosos i amb nevades a les cotes més altes en els mesos d’hivern. Les temperatures són suaus a l’estiu i força extremes a l’hivern.

Activitats econòmiques

En els darrers anys, Castellar de n’Hug ha esdevingut la primera població turística de la comarca del Berguedà. El turisme i les empreses de serveis configuren la part més important de l’economia actual d’aquest municipi.

Història

El topònim de Castellar ja està documentat des del segle IX, probablement atribuït al terme d’un antic castell avui desaparegut, integrat al comtat de Cerdanya. L’origen de la població és l’església parroquial de Santa Maria, a l’entorn de la qual va anar-se creant una sagrera.

Al segle XII el terme de Castellar va passar a mans dels Mataplana, la baronia dels quals tenia la capital al poble veí de Gombrèn. El 1373, el baró Pere Galceran II de Pinós va comprar la baronia de Mataplana.

Més endavant en la història, Castellar de n’Hug es va veure intensament implicada en la tercera guerra carlina (1872-1876). Davant mateix del poble va tenir lloc una batalla important en què les tropes carlines del general Savalls van caure derrotades per les del general López Domínguez.

Què veure-hi

Amb una estructura urbanística medieval típica, el nucli es va desenvolupar al voltant del castell (avui Cal Tòfol) i de l'església de Santa Maria, amb un campanar i una porta d'entrada romànics.

El poble ha conservat els carrers estrets i costeruts i, gràcies a la seva política urbanística, les cases (moltes dels segles XVIII i XIX) mantenen l'aspecte rústic tradicional de les construccions en pedra.

Situada a prop del veïnat de la Soleia, l'església de Sant Joan de Cornudell és un petit edifici romànic del segle X on arran de la porta es poden veure les restes de decoració en opus spicatum. Però és, sens dubte, l’església romànica llombarda de Sant Vicenç de Rus la més important del terme municipal.

El primer complex industrial dedicat a l'elaboració de ciment pòrtland del país, el Clot del Moro, també es troba dins del municipi. L'arquitectura de l'edifici, anomenada fàbrica de cascada, ressegueix la inclinació del terreny. Tant el xalet com la capella són les construccions més singulars de tot el complex.

La zona de la masia d'Orriols, amb el seu molí fariner del segle XVII i el pont proper de la Farga Vella, és un altre punt d'interès del terme.

Què fer-hi

La proximitat a les pistes d'esquí determina les activitats turístiques del municipi. Tot i així, les excursions a les refrescants fonts del Llobregat, per exemple, són sempre una delícia pels paisatges naturals que ofereixen. Hi ha un vell camí que surt de la part baixa del mateix poble; la flora i la fauna que hi trobarem és ben variada i, amb una mica de sort, podrem veure isards i cérvols.

El darrer diumenge d'agost, el Concurs Internacional de Gossos d'Atura és una altra de les cites més peculiars i sorprenents de la vila.

I per gaudir d'un museu poc ortodox, res més fàcil que acostar-se al dedicat al ciment, al Clot del Moro. Dintre de la població, també hem de destacar el Museu del Pastor, centre d'informació de la història i el futur d'aquest ofici.

Si parlem de gastronomia, les coques de Castellar són unes de les especialitats del municipi. Per als boletaires, la tardor ofereix la possibilitat de sortir a la recerca dels excel·lents rovellons de l'Alt Berguedà.

La caça, major i menor, i la pesca (les truites hi són molt abundants) són dues activitats importants a la zona.

Voltants

- La Molina.
- El santuari de Falgars i el xalet del Catllaràs.
- Els jardins Artigas i la font de la Magnèsia.
- La Pobla de Lillet.
Es troba adherit a: Pobles amb encant
Es troba adherit a: Pobles amb encant
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Castellar de n'Hug
  • Castellar de n'Hug

  • Castellar de n'Hug
  • Castellar de n'Hug

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya