Capellades

Guia de Municipis

El jaciment paleolític de l'Abric Romaní ha esdevingut una de les excavacions científiques claus a Europa per conèixer detalls sobre les comunitats prehistòriques neandertals de 80.000 anys enrere. Aquest fet juntament amb la tradicional indústria del paper que va situar Capellades com un dels centres paperers de renom internacional pel seu paper de barba d'alta qualitat, i la riquesa patrimonial i natural de l'entorn han convertit aquest municipi de l'Anoia en una destinació de turisme cultural a tenir en compte.



Imprescindibles

- Visitar el Museu Molí Paperer.
- Visitar el Parc Arqueològic Abric Romaní.
- Passejar en barca per la Bassa.

Suggeriments

  • Comarca: Anoia
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Capellades
  • Extensió: 3
  • Habitants: 5439
  • Web: http://www.capellades.cat

Situació geogràfica

Capellades és el municipi més petit de la comarca de l’Anoia, situat al nord-oest de Barcelona. Es tracta d’un municipi d’interior que s’estén sobre una plataforma, cent metres damunt del riu Anoia, el curs fluvial del qual origina en aquest sector el congost de Capellades, un accident geogràfic que talla la serralada Prelitoral.

Clima

El clima de Capellades és d’interior, sec i amb temperatures extremes, amb força diferència entre les diürnes i les nocturnes. La inversió tèrmica facilita i augmenta la possibilitat de glaçades a l’hivern. L’estació de l’any més plujosa és la tardor, mentre que la més seca és l’estiu. La boira gebradora és característica d’aquesta zona del país.

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica més destacada de Capellades és la indústria, principalment la paperera, de cartó, filats, teixits, gèneres de punt, maquinària, metal·lúrgia i les arts gràfiques.

El sector serveis, lligat al comerç, també hi està prou desenvolupat.

En els darrers anys, el sector agrícola es troba en regressió.

Història

Les restes localitzades a la cinglera han testimoniat la presència humana a la zona des del 78.000-35.000 aC (paleolític mitjà i superior), per bé que la documentació històrica de la vila no comença fins al 955, quan s’hi establiren l’església i el castell.

En el segles posteriors, la vila va pertànyer primer al monestir de Santa Maria de Poblet i després a l’abadessa de Pedralbes. Entre els segles XVIII i XIX destacà en el teixit comercial i econòmic de Catalunya per la indústria manufacturera de paper, procés artesanal del qual avui queda constància al Museu Molí Paperer.

Què veure-hi

La visita a Capellades pot començar per la peculiar geologia de la zona, observable a la cinglera travertínica del Capelló, i continuar pel Parc Arqueològic Abric Romaní, on es troben restes del passat neolític de la població.

Es recomana veure les restes de la indústria fonamental de la vila, la fabricació de paper, als diferents molins. Cal destacar el Molí Paperer de la Vila (1759), actual seu del Museu Molí Paperer, i el Molí Paperer Munné (segle XVIII, totalment restaurat), on encara avui es fa paper.

A partir d’aquí, es poden visitar diversos edificis civils i religiosos, com la senyorial Casa Bas (1801), el convent de la Divina Pastora o les antigues Casa Llorens i Casa Ubach (segle XIX), i acabar per les construccions de principis de segle XX de la Societat de la Lliga (1901) i la Casa de la Vila (1905).

En darrer lloc, convé visitar el veïnat de la Font de la Reina, ja que es troba en un lloc estratègic del camí ral de Barcelona a Lleida, així com una font amb un bust femení esculpit en memòria d’una reina desconeguda que hi sojornà.

Què fer-hi

A Capellades hi ha una enorme varietat de parcs i espais naturals. Al Parc Arqueològic Abric Romaní es poden veure les restes neolítiques i les formacions de roques de la cinglera del Capelló. També hi ha la Bassa, un dels punts d’aforament natural de l’important aqüífer d’aigües subterrànies de la comarca (s’hi poden fer passeigs amb barca), i el rec del Corronaire, una conducció que sortia de la Bassa i distribuïa aigua per més de setze molins.

Pujar fins a la miranda Xica permet contemplar els horts del pla de la Barquera i, més lluny, els molins paperers. Apropar-se als jardins de Mossèn Pere Ribot proporciona unes vistes de tota la vall de l’Anoia.

A Capellades s’hi celebra al febrer el Mercat Figueta, amb més de 200 anys d’història; al novembre hi ha la Fira del Bolet, i per Nadal, la tradició de creuar el llac nedant.

Són populars els concerts de música de cambra amb joves intèrprets per Santa Cecília (finals d’octubre), on actuen els guanyadors del prestigiós concurs Paper de Música.

Voltants

- L'Alt Penedès, on es pot comprar vi i cava.
- El castell de la Tossa, a Santa Margarida de Montbui.
- L’antiga torre de guaita de la Manresana, a Prats de Rei.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Capellades
  • Capellades

  • Capellades
  • Capellades

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya