Brull, el

Guia de Municipis

Entre Seva i Palautordera, per la carretera que travessa el Montseny passant per Collformic, El Brull ens obre les portes a un dels parcs naturals més bells del país. Punt d'enllaç entre la Plana de Vic i el massís coronat pel Turó de l'Home, descobrim una vila rica en jaciments arqueològics, d'on destaca la impressionant muralla ibèrica, un dels vestigis més ben conservats de tot el Montseny. Les múltiples rutes que surten del poble conviden el visitant a descobrir un paisatge excepcional amb espais emblemàtics com l'ermita de Sant Martí del Brull.



Imprescindibles

- Visitar la muralla ibèrica del Montgròs (segles IV-II aC), un dels grans monuments arqueològics del Montseny.
- Passejar pels boscos del Parc Natural del Montseny, d’on el Brull és la porta d’entrada.

Suggeriments

  • Comarca: Osona
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Brull, el, Castanya, la, Sant Jaume de Viladrover
  • Extensió: 41
  • Habitants: 261
  • Web: http://www.elbrull.cat/

Situació geogràfica

El Brull és un municipi de la comarca d'Osona, situat a la zona de contacte entre la plana de Vic i el massís del Montseny. El Matagalls es troba als límits del municipi i té una alçada de 1.697 metres. El sector sud-est del terme és accidentat pels vessants orientals de la Calma i els occidentals del Matagalls, entre els quals corre la riera de l’Avençó, tributària del Congost i que neix prop del coll Formic, de 1.282 metres. El nord del municipi també és muntanyós amb els contraforts de la serralada Transversal.

Clima

El clima és de muntanya mitjana, amb tendència continental i abundants precipitacions, sobretot en el sector oriental i septentrional del municipi. Els hiverns són freds i, a les fondàries de les valls, els fenòmens d’inversió tèrmica són freqüents, provoquen temperatures extremes i boires que poden persistir durant dies. Els estius són generalment frescos a les muntanyes i relativament càlids a mesura que anem cap a l’oest o a la zona més plana.

Activitats econòmiques

L'economia del municipi està repartida entre l'explotació forestal, l'agricultura i la ramaderia. Els camps de conreu es troben situats a l'entorn del poble i al costat de la riera; els conreus són totalment de secà, i hi predominen els cereals, seguits de farratge i patates.

La ramaderia és més important i hi destaca la cria de porcí, oví i boví.

El turisme, sobretot els caps de setmana, és una aportació important a l’economia. Al terme municipal hi ha el Club de Golf Montanyà i reconeguts restaurants i allotjaments rurals.

Història

Les primeres empremtes humanes són del neolític, com evidencia el dolmen del Pla de Baix. També hi ha mostres d’un poblament iber d’entre els segles IV i II aC (la muralla del Brull), tot i que el terreny damunt del qual es bastí ofereix restes que podrien indicar assentaments anteriors, corresponents a l’edat del bronze.

El terme està documentat des del 905, quan s’esmenta com a territori que pertanyia al terme de Sevedà. El castell apareix citat posteriorment, l’any 994. Els vescomtes d’Osona van tenir la potestat sobre el castell i el terme fins a l’interval dels anys 1266-1271, quan els van vendre a l’església de Vic, que n’ocupà el senyoriu fins al 1812.

Què veure-hi

El centre històric del poble gira al voltant de l'església de Sant Martí del Brull, situada als peus de les restes del castell del Brull.

El temple és un edifici romànic d'una nau i absis amb un fris de finestres cegues, lesenes i arcuacions llombardes edificat entre el 1048 i el 1062. De l’absis procedeix una decoració mural del segle XII, descoberta el 1909 i traslladada el 1935 al Museu Episcopal de Vic, on s’exhibeix.

Altres exemples d’edificis religiosos romànics que es poden visitar al municipi són Sant Jaume de Viladrover, del 1131, que conserva la nau romànica i un esvelt campanar sobre la volta i el mur de ponent, i Sant Cristòfol de la Castanya, documentada des del 1047.

El castell, refet al segle XII, aixeca encara les seves ruïnes al turó de davant l’església de Sant Martí del Brull. En resta visible la planta i conserva una cara dels murs i bona part d’una torre.

El terme compta amb antics jaciments arqueològics, entre els quals destaca el dolmen del pla del Boix i, sobretot, la gran muralla ibèrica, coneguda com el Montgròs, dels segles IV-II aC, refeta sobre bases més antigues que es poden remuntar a l’època del bronze.

També val la pena visitar la masia de Casademunt, durant un temps sanatori antituberculós i més tard casa d’espiritualitat, o a la masia Castanyera, residència estival del Cottolengo del pare Alegre de Barcelona. Aquests edificis revelen que la funció primària agrícola i ramadera es va anar substituint per noves funcions socials, benèfiques o d’atracció turística.

Què fer-hi

El Brull és un municipi ideal per fer-hi excursions, ja que dóna accés al Matagalls i al pla de la Calma a través de Collformic, a 1.145 metres d'altitud.

Els camins passen per boscos variats, que van de les pinedes, les rouredes i els alzinars de les parts més baixes, a les fagedes, els arbres de ribera, els ginebres i els matollars de les zones més alteroses del Matagalls.

Val la pena, doncs, de passejar per aquesta terra plena de fonts i petits corrents d’aigua, i fer-hi infinites rutes de natura que s'endinsen pel Parc Natural del Montseny.

A més, la diversitat d’altures i de constitució geològica del terme, que va del terciari del fons de la plana al triàsic del sector del Brull i el paleozoic del Matagalls, fan del terme un camp d’estudi per als geòlegs, els botànics i els estudiosos de la fauna.

Els amants de l’esport tenen al Brull dues propostes atractives: visitar el camp de golf Montanyà, que s’estén per la finca de l’Estanyol, una antiga casa pairal i senyorial, i participar en la popular travessa internacional Matagalls-Montserrat, al setembre.

Una de les festes més populars del municipi té lloc el primer dissabte i diumenge d’octubre: el cap de setmana iber al turó del Montgròs, on hi ha ubicat un jaciment iber que es pot visitar gratuïtament amb guies durant aquells dies.

Voltants

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Brull, el
  • Brull, el

  • Brull, el
  • Brull, el

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya