Balsareny

Guia de Municipis

Aquest poble, que ofereix el llegat d'una història mil·lenària, ha crescut sota la mirada d'un carismàtic castell, testimoni del més pur estil gòtic civil català. La seva situació geogràfica i la importància del bestiar en els conreus va originar l'actual Festa dels Traginers, declarada d'Interès Turístic l'any 1970, i Festa Tradicional d'Interès Nacional el 1999. Els visitants aquest dia n'hi ha molts poden viure el diumenge abans de Carnaval una jornada plena d'ingredients floklòrics i tradicionals.



Imprescindibles

- Visitar el castell de Balsareny.
- Prendre part en la tradicional Festa dels Traginers.
- Gaudir de les vistes sobre la vila des del fortí del Maurici.

Suggeriments

  • Comarca: Bages
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Balsareny, Rabeia, la, Nosa, Sant Esteve, Vilafruns
  • Extensió: 37
  • Habitants: 3492
  • Web: http://www.balsareny.cat

Situació geogràfica

Balsareny s’emplaça a la Catalunya central, a la conca creada pel riu Llobregat, curs fluvial que travessa el terme de nord a sud, i pels afluents que hi van a parar: la riera de Gaià, per l'esquerra, i les del Mujal i Conangle, per la dreta. D’entre el relleu aturonat de Balsareny, cal destacar-ne el tossal de les Pinasses (622 metres) com un dels cims més elevats.

Clima

El clima, semblant al de la Depressió Central catalana, és mediterrani continental, amb una notable oscil·lació tèrmica i pluviositat força escassa. Les temperatures poden ser extremes: hiverns rigorosos, amb glaçades freqüents, i estius força calorosos. Les èpoques de l’any més plujoses són la primavera i la tardor.

Activitats econòmiques

L'agricultura que es duu a terme al municipi és principalment de secà i es basa en els cereals, com ara l’ordi. La ramaderia principal és l’ovina, la cabruna i la porcina.

Història

Restes arqueològiques han demostrat que existia un poblament dispers de Balsareny cap al 2000 aC, tot i que els primers documents daten de mitjan segle X, quan ja hi havia el castell i algunes esglésies i ermites.

La privilegiada situació del municipi a la vall del Llobregat va fer-lo protagonista en diversos episodis bèl·lics al llarg de la història, com la guerra de la Generalitat contra Joan II (segle XIV), la guerra de 1714 i sobretot els diferents conflictes del segle XIX.

La fil·loxera i el retrocés de la vinya van coincidir amb l’arribada de la indústria tèxtil, que va assolir una gran importància, així com la mineria, ja al segle XX. Totes dues activitats estan avui dia en crisi, mentre que sobresurt la indústria i la ramaderia porcina.

Què veure-hi

El castell és el monument més característic de Balsareny. Va ser construït al segle XIV i és una magnífica mostra del gòtic civil català. Té planta pentagonal i va ser edificat al voltant d’un pati central.

En el nucli urbà, cal destacar l’església parroquial de Santa Maria. Encara que documentada ja el 1009, l'edifici actual és una edificació romànica del segle XIII, de la qual encara es conserven restes de l’antic edifici preromànic a la façana, a la nau central i al campanar. Durant els segles XVI i XVII l’església va ser objecte d’importants reformes.

Un altre edifici religiós molt interessant és l’església de Sant Ramon de Sobirana de Ferrans, a peu de carretera en direcció a Súria. Va ser construïda al segle XII en estil gòtic tardà, i al segle XIII va ser ampliada amb el campanar. La planta és inusual en les esglésies catalanes, ja que consta de dues naus independents, tan sols connectades per una arcada.

Balsareny també permet saber com era la indústria tèxtil del Llobregat. Un bon exemple d’aquesta activitat fabril és la Colònia Soldevila, situada a pocs quilòmetres al nord del poble. Es va construir a la darreria del segle XIX a la dreta del riu Llobregat i al voltant de l’església de Sant Esteve, i el 1922 fou ampliada. Val a dir que l’església de Sant Esteve és un temple romànic del segle XII que encara es conserva. Una joia que cal preservar.

Què fer-hi

Balsareny viu especialment la tradició amb la Festa dels Traginers, el diumenge abans del carnaval. És una celebració on no falten cavalls, mules i rucs, i sobretot molta gent que vol saber com eren aquells antics oficis que han representat, fins no fa gaire, una forma de viure i de treballar.

Un altre atractiu és fer una caminada fins al serrat del Maurici, on encara s’alcen les restes del fortí del segle XIX, un dels millors exemples de l’arquitectura militar de l’època, tot i que mai no es va acabar. El fortí havia de servir per a la defensa de Balsareny davant dels carlins, però al final aquests el van conquerir i des de la muntanya van bombardejar el poble. Del que no hi ha dubte és que des d’allà dalt la vista sobre la vila és privilegiada.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Balsareny
  • Balsareny

  • Balsareny
  • Balsareny

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya