Avinyonet del Penedès

Guia de Municipis

Entre els conreus de vinyes i fruiters de la plana, i el bosc de la zona muntanyosa, s'alça autoritari un dels edificis religiosos més singulars de la comarca, el monestir benedictí de Sant Sebastià dels Gorgs, declarat monument històric d'interès nacional. L'intens calendari festiu d'aquest poble completa una intensa oferta cultural que recull vestigis dels íbers o del neolític juntament amb masies de construcció tradicional o mostres de construccions funeràries de l'època romana.



Imprescindibles

- Visitar el monestir de Sant Sebastià dels Gorgs.
- Veure la torre de les Gunyoles.
- Contemplar les vistes des del cementiri de les Gunyoles.
- Visitar algun dels cellers o caves del municipi.
- Assistir al pessebre vivent parlat de les Gunyoles.

Suggeriments

  • Comarca: Alt Penedès
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Avinyó Nou, Can Mitjans, Collblanc, Garrofa, la, Sant Sebastià dels Gorgs, Clariana, Cantallops, Arboçar, l', Gunyoles, les
  • Extensió: 29
  • Habitants: 1716

Situació geogràfica

Avinyonet del Penedès es troba a l’oest de Barcelona, situat a la zona de contacte entre la depressió Prelitoral catalana i els contraforts del massís del Garraf. El municipi és drenat, al sud, per la riera d'Ordal i, al nord, per la riera de Sant Sebastià dels Gorgs.

Clima

El clima mediterrani del municipi és suau, gràcies a la combinació de la presència de la serralada Prelitoral on es troba, i a la influència del Mediterrani.

Activitats econòmiques

L'economia del terme es basa principalment en l'agricultura i els seus derivats. La major part de les terres conreades estan dedicades al secà: la vinya i els cereals són els conreus més destacats.

La ramaderia també té un pes important i està constituïda de bestiar oví, cabrú i porcí.

Història

La importància històrica d’Avinyonet del Penedès es concreta en els jaciments arqueològics trobats en diverses zones del municipi. Corresponents a les èpoques neolítica, ibèrica, romana i medieval, són testimonis del pas del temps i les civilitzacions per aquest territori.

Documentat des del segle X sota la jurisdicció del castell d’Olèrdola, el terme, aleshores anomenat Avinyó, va passar de seguida al control directe de la Corona, amb alous eclesiàstics de la Seu de Barcelona i del monestir de Sant Cugat del Vallès.

El 1156 Ramon Berenguer IV va cedir el puig d’Avinyó a Berenguer d’Avinyó perquè en reconstruís el castell i hi edifiqués cases, origen del poble.

Les vicissituds medievals van portar Avinyó a dependre de Guillem de la Granada i del monestir de Poblet, i fins i tot va ser empenyorat a la Pia Almoina de Barcelona. En tot cas, es va mantenir sempre com a vila de reialenc fins al final del feudalisme.

Avinyonet del Penedès ha dedicat la seva activitat econòmica a l’agricultura, amb la vinya com a principal conreu.

Què veure-hi

El monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, d’estil romànic, és el vestigi arquitectònic més destacable d’Avinyonet. El segon monument més important del municipi és la torre de les Gunyoles, al poble del mateix nom. Es tracta d’una construcció funerària d’època romana de planta circular feta amb pedra aparellada que es va utilitzar com a torre de defensa a l’edat mitjana.

També és interessant recórrer els carrers d’alguns nuclis de població, com l’Arboçar, que inclou diverses masies típiques als tres barris que el componen: l’Arboçar de Baix, l’Arboçar de Dalt i l’Arboçar de les Roques.

Què fer-hi

Atesa la seva tradició en l’elaboració del vi i el cava, és interessant visitar algun dels cellers del municipi, com Can Ràfols dels Caus, Mas Comtal o Caves Avinyó, masies envoltades de vinyes.

D’altra banda, entre mitjan desembre i mitjan gener, al poble de les Gunyoles se celebra un famós pessebre vivent parlat, que té lloc en un circuit tancat al voltant d’una cova natural a la muntanya de la Serra. Un guia dirigeix els grups a través de les diferents escenes, des de l’Anunciació fins al Naixement. Aquest poble també ofereix un mirador a la zona del cementiri, des d’on es pot gaudir d’una panoràmica de la plana penedesenca.

Al Penedès també és tradició els diumenges anar a comprar pa a la fleca d’Avinyó Nou, que ofereix un producte artesanal com el que es feia antigament.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Avinyonet del Penedès
  • Avinyonet del Penedès

  • Costa Barcelona

  • Avinyonet del Penedès
  • Avinyonet del Penedès

  • Costa Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya