Avià

Guia de Municipis

Amb una història mil·lenària, el nucli d'Avià s'ha mantingut com a lloc residencial al llarg dels segles. Prova d'això en són els fogatges, capbreus, cadastres i amillaraments documentats, a més de contractes privats que constaten l'evolució d'algunes cases. Nascuda al voltant de la parròquia de Sant Martí, la vila, va funcionar com una autèntica sagrera amb una part emmurallada a redós del castell. Aquesta estructura fortificada, la va convertir en quarter general durant la primera guerra carlina.Imprescindibles

- Visitar les sepultures i l'església de Sant Vicenç d’Obiols.

- Contemplar la reproducció del frontal de l'església de Santa Maria d'Avià.

- Anar amb barca a l'estany de Graugés.

- Visitar Sant Serni de Clarà.

- Fer la ruta de les tres esglésies a peu, a cavall o amb bicicleta de muntanya.

- Recórrer el nucli històric de la vila.Suggeriments

  • Comarca: Berguedà
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Avià, Graugés, Obiols, Cal Rosal
  • Extensió: 27
  • Habitants: 2259

Situació geogràfica

Avià és un municipi de la Catalunya central (al nord-oest de Barcelona), als peus dels Prepirineus i a la vall del Llobregat. El terme municipal s'estén al sud-oest de Berga, a la riba dreta del Llobregat, i té com a límit els cingles de Coforb, al nord-est. Les rieres de Coforb i de Clarà reguen tot aquest sector. Dins el municipi es troba l'estany de Graugés.

Clima

El clima és mediterrani humit, però força variable, amb temperatures extremes. També les precipitacions presenten una irregularitat típicament mediterrània.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica més important del municipi és l'agricultura de secà, sobretot cereals, patates i farratge. La ramaderia també té força importància: especialment el bestiar boví, porcí i oví. El sector industrial es dedica al tèxtil.

Història

El poble d'Avià es va formar al voltant de l'església de Sant Martí a partir del segle X. Les primeres cases van disposar-se en forma de sagrera, entre l'església i l'antic castell (probablement una simple torre de guaita). Aquella primera sagrera emmurallada tenia un accés per dos portals.

A partir del segle XIV, quan es registren una dotzena de cases, el poble va créixer cap al sud, fins a arribar a l'església nova, ja al segle XIX. Un dels episodis més rellevants de la història d'Avià correspon a la primera guerra carlina (1839), quan el quarter general carlí i el comte d'Espanya es van instal·lar a la rectoria. Aquell quarter va ser destruït i el seu cap apressat i posteriorment executat.

Què veure-hi

Avià convida a perdre's pels carrers del nucli històric, lleugerament aturonat, que s'aplega a l'entorn de l'antic castell, avui desaparegut, i de l'església de Sant Martí. Tot i que al municipi trobem diverses esglésies, les més notables són la romànica de Santa Maria d'Avià (segle XII) i la preromànica de Sant Vicenç d'Obiols.

Aquesta segona, construïda sobre una plataforma de roca, té a l'exterior unes quaranta sepultures del segle X excavades a la pedra. Al nucli urbà també hi ha constància de tombes antropomòrfiques, una mostra de les quals resta a l'antiga plaça dels Estudis, darrere de Cal Gavarró.

D'altra banda, trobem nombroses i interessants edificacions privades, com la del Lledó d'Obiols. Molt a prop s'hi va instal·lar la colònia tèxtil de la Plana, on es pot visitar una església neogòtica.

Al costat de la colònia Rosal es troba la colònia agrícola ramadera de Graugés, on destaca la torre de la casa dels amos i, sobretot, el gran estany (amb deu hectàrees de superfície), al peu de les muntanyes de Queralt i de Garreta.

La tradicional activitat agrícola va fer necessària l'existència de molins fariners, com l'antic molí de la Riereta, prop de Clarà, on també es troba Sant Serni de Clarà, una església d'origen romànic reconstruïda al segle XVII en estil barroc.

Què fer-hi

Avià és un bon indret per gaudir de plàcides passejades pel nucli històric i per l'acollidor i centenari carrer Vell. També són molt recomanables els itineraris rurals i el trajecte per l'estany de Graugés, que ens ofereix unes bones vistes de la comarca i té també un ús lúdic i esportiu, amb les barques que conviden a apropar-se al ànecs que hi viuen.

Em aquest municipi es troba el Centre BTT del Berguedà i hi ha nombrosos circuits senyalitzats per recórrer amb bicicleta de muntanya com la ruta de Capolat, de Sant Quintí o d'Obiols. Una altra opció és recórrer els camins rurals a cavall i fer, per exemple, la ruta de les tres esglésies.

Pel que fa als esports d'aventura, Avià gaudeix d'un emplaçament ideal per a la pràctica del parapent: al mateix municipi hi ha dues escoles que ens ensenyen aquest esport.

I per acabar relaxats, una passejada pel pont medieval d'Orniu ens proporcionarà una vista calma i romàntica del riu.

Voltants

- Berga.
- Santa Maria de Queralt.
- El santuari de la Quar.
- Sant Quirze de Pedret.
- Les rutes de les colònies tèxtils.
- L’església de Viladomiu Vell.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Avià
  • Avià

  • Pirineus

  • Avià
  • Avià

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya