Artés

Guia de Municipis

Artés no pot amagar el seu passat lligat a la indústria tèxtil, del qual només en queden records. Però en aquest moment, aquesta és la principal població vitivinícola del Bages, on conflueixen dues denominacions d'origen: el Pla de Bages i Cava. Malgrat que la vila és un centre d'indústria i serveis a la zona, les vinyes, els cellers i les caves que l'envolten generen un entorn agradable per als amants del senderisme i el turisme del vi.Imprescindibles

- Tastar el vi amb DO Pla de Bages i el cava que elaboren les tres empreses del municipi.
- Passejar per alguns dels racons rurals i plens de vinya que encara s’hi conserven.

Suggeriments

  • Comarca: Bages
  • Província: Barcelona
  • Localitat: Artés
  • Extensió: 18
  • Habitants: 5566

Situació geogràfica

És un municipi de l’interior de Catalunya, situat al nord de Barcelona i nord-est de Manresa. Artés s'estén a l'esquerra del Llobregat i de la riera Gavarresa.

Clima

El clima, mediterrani continental, es caracteritza per una oscil·lació tèrmica notable. Les èpoques de l’any més plujoses són la primavera i la tardor; les glaçades són freqüents a l'hivern. Les temperatures són extremes, amb hiverns rigorosos i estius força calorosos.

Activitats econòmiques

L'activitat agrícola més important és el cultiu de la vinya. També dediquen unes hectàrees al regadiu, amb el conreu d'hortalisses i fruiterars.

Les indústries que deriven de l’agricultura es dediquen a l'elaboració de vins i de cava, i a la destil·lació d'alcohol. La principal indústria local és la tèxtil, seguida de la fabricació d'esquís, la indústria càrnica i els tallers mecànics.

Història

El nom d’Artés està documentat des del segle IX i hi ha restes arqueològiques que palesen un poblament continuat des del segle I fins al segle VII. D’aquest període són la vil·la romana de Matacans i les restes arqueològiques trobades a la plaça Vella: tres inscripcions romanes dels segles II i III, una necròpolis i una església paleocristiana (segles VI-VII).

Des del repoblament cristià, a finals del segle IX, el castell i el terme d’Artés van dependre del bisbat de Vic. Del segle XIII al XV el bisbe va posar sota el control d’un batlle general l’anomenada baronia d’Artés, Sallent i Castellnou.

La gran expansió urbana d’Artés va arribar al segle XVI, un creixement que es va veure multiplicat al XVIII gràcies al bon moment de la vinya i de la fabricació de teixits de llana.

Els inicis del segle XX, amb la fil·loxera, l’avalot dels burots, el tancament de la fàbrica Berenguer i la Guerra Civil, van provocar un estancament de la població. Fins a les onades migratòries dels anys seixanta no es va revertir la situació, i actualment la població creix a bon ritme.

Què veure-hi

A part d’una passejada pels carrers del nucli urbà, la majoria de principals atractius del terme municipal es troben fora la vila. Concretament, cal destacar la font del Colomer, situada en un paratge ple de vegetació; el jaciment iberoromà de Matacans, o l’Alzina del Mas Pujol, designada arbre monumental per la Generalitat de Catalunya.

Què fer-hi

El vi i el cava són els productes que defineixen Artés i que motiven les activitats més recomanables del municipi. Tant el celler cooperatiu com les altres dues empreses del sector que hi ha (el Celler Solergibert i les caves Gibert) estan oberts a rebre visites a les instal·lacions, on es poden conèixer els processos d’elaboració de vins i caves.

A més, s’hi poden tastar els productes que elaboren, tant els vins emparats per la DO Pla de Bages com els caves. En aquest sentit, cada primer cap de setmana d’octubre Artés s’aboca a la cultura del raïm en la celebració de la Festa de la Verema del Bages, amb àpats, ball, representacions teatrals, tasts de vins i jornada de portes obertes dels cellers.

D’altra banda, l’entorn d’Artés, ple de camps de cereals, vinyes i boscos, ofereix camins força indicats per a la pràctica del senderisme. Hi ha, per exemple, el sender PR-C 135, anomenat ruta d’Artés, que fa una bonica volta pel terme municipal, d’uns 20 km de distància i unes cinc hores i mitja de durada aproximadament.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Artés
  • Artés

  • Paisatges Barcelona

  • Artés
  • Artés

  • Paisatges Barcelona

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya