Capçanes

Guia de Municipis
Ubicat a la zona meridional del Priorat, Capçanes és terra de vins, de pedra seca i de guerrillers. El poble, a tocar d'indrets de gran valor natural com la serra de Llaberia o l'embassament dels Guiamets, presenta diversos atractius, com ara l'església de la Nativitat i també diverses construccions de pedra seca i mostres d'art rupestre. El visitant no pot oblidar tampoc tastar el producte estrella d'aquestes terres: el vi de la DO Montsant.

Imprescindibles

El món del vi és molt important a Capçanes. Una bona opció per descobrir tot allò que envolta aquest producte és visitar la cooperativa agrícola o també participar en la Fira del Raïm i el Vi.

En els últims anys, el municipi s'ha convertit en una important destinació per contemplar l'art rupestre gràcies a la descoberta d'uns conjunts de pintures molt importants.

A finals de juliol també cal gaudir del dia dels Barbis, una divertida tradició en plena festa major.



Suggeriments

Hi ha algunes rutes senderistes al municipi de Capçanes que permeten descobrir elements de la seva història i el seu patrimoni, com l'itinerari que segueix els passos del guerriller Carrasclet o la Ruta de la Pedra Seca.

L'entorn de les Fonts de Santa Rosalia és un bon indret per passar una estona en família a la seva zona d'esbarjo.

  • Comarca: Priorat
  • Província: Tarragona
  • Localitat: Capçanes
  • Extensió: 22
  • Habitants: 398
  • Web: http://www.capcanes.org

Situació geogràfica

Capçanes es troba en una vall encerclada per les serres de l'Espasa, del Montalt, de la Picotxa i de Llaberia a la part més meridional de la comarca del Priorat.

Clima

Resultat de la barreja de la temperatura moderada del clima mediterrani i el fred de la muntanya mitjana. El nivell de pluges és lleugerament superior que a les terres del voltant.

Activitats econòmiques

L'economia de Capçanes s'ha basat sempre en l'agricultura, amb un pes molt important del cultiu de la vinya, que produeix un vi de DO Montsant. A molta distància, també hi ha explotacions d'oliveres, ametllers o avellaners.

Història

Els conjunts d'art rupestre trobats el 2006 mostren que ja hi havia població durant la prehistòria. A prop del poble també es van trobar ceràmiques i monedes d'època ibera i romana.

Capçanes va formar part del terme general de Tivissa des de la conquesta cristiana i fins al segle XIX. Per tant, va pertànyer a les famílies Castellvell i Entença i, posteriorment, es va integrar al comtat de Prades. El poble ja va estar a punt d'independitzar-se de Tivissa a principis del segle XVII, però finalment ho va poder fer el 1843.

Durant la Guerra de Successió, el guerriller Carrasclet es va amagar per la zona de Capçanes, a la serra de Llaberia.

Què veure-hi

A l'interior del nucli urbà, cal remarcar la zona formada per l'església i la plaça de l'Ajuntament, que és la més antiga del poble. El temple parroquial està dedicat a la Nativitat de la Mare de Déu. Va ser construït a finals del segle XVIII i és d'estil neoclàssic. Consta de creuer, cúpula i campanar d'espadanya.

A l'entrada del poble, el visitant trobarà el monument al Carrasclet, que recorda el guerriller Pere Joan Barceló i Anguera, conegut per aquest sobrenom. Va participar a la Guerra de Successió al costat de Carles d'Àustria i durant alguns anys es va refugiar a la serra de Llaberia. Després, va marxar a la cort de Viena, on va adquirir el grau de coronel i va acabar morint en combat l'any 1741.

Capçanes és també un indret ple de fonts. Per exemple, la Font Antiga, al carrer de la Font; la Font Nova, a la plaça de Catalunya, i les Fonts de Santa Rosalia o les Canals, situades a 300 metres del poble i que tenen una àrea d'esbarjo. En aquest últim cas, es creu que l'aigua té propietats medicinals, segons la tradició popular. A més, a unes dues hores de marxa hi ha La Fou, una font natural ubicada en un paratge de gran bellesa.

Encara dins del poble, es troben els rentadors, que van ser construïts a finals del segle XIX i restaurats el 2015.

A la zona de La Vall i La Parellada, s'han trobat des del 2006 diferents conjunts de pintures rupestres (fins a una vintena), que representen més de 150 figures humanes i d'animals. Segons els experts, es tracta d'una de les troballes més importants de pintura prehistòrica naturalista a Catalunya.

Què fer-hi

Capçanes és un bon indret per descobrir el món del vi a través de la cooperativa agrícola del municipi, el Celler de Capçanes, que ofereix la possibilitat de conèixer les seves instal·lacions, els seus camps de vinyes centenàries i fer un tast dels seus productes. Com a curiositat, des del 1995, produeixen també un dels millors vins kosher (apte per a la religió jueva) del món i un dels pocs de l'Estat espanyol.

El conjunt de pintures rupestres trobat a principis del segle XXI també es pot visitar amb reserva prèvia el primer dissabte de cada mes. Es tracta d'una manera de descobrir una de les mostres d'art prehistòric més importants del país, amb més de 150 figures representades.

El municipi també gaudeix d'una important xarxa de camins i de rutes diverses per a tots els gustos i nivells. Entre els itineraris més destacats hi ha la Ruta de la Pedra Seca, que permet descobrir les barraques, marges o corrals que hi ha a Capçanes. També cal mencionar l'itinerari Seguint els passos del Carrasclet, que passa per la zona on es va amagar durant anys el famós guerriller per la serra de Llaberia i que permet gaudir d'unes impressionants vistes.

També passa per Capçanes una ruta per fer en BTT que recorre tota la serra de Llaberia d'una mica més d'un centenar de quilòmetres de longitud.

Voltants

Falset i el seu interessant nucli antic; l'Espai Natural Protegit de la Serra de Llaberiai Móra la Nova, amb el Centre d'Interpretació del Ferrocarril.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Capçanes
  • Capçanes

  • Costa Daurada

  • Capçanes
  • Capçanes

  • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya