Vilanova de Prades

Guia de Municipis
Vilanova de Prades és un poble molt diferent del de la majoria dels que integren la Conca de Barberà. Situat al bell mig de les muntanyes de Prades, aquest municipi destaca per la complexa orografia, fet que el converteix en un destí ideal per als amants de l'excursionisme, la BTT i l'escalada. Amb un poble situat en un entorn envejable, Vilanova de Prades s'ha convertit en una important destinació d'estiueig gràcies als seus múltiples atractius.

Imprescindibles

A Vilanova de Prades cal passejar i fer excursions per l'entorn natural, a peu o en bicicleta. La seva complexa orografia dona lloc a indrets molt interessants per gaudir de l'entorn de les muntanyes de Prades.

Una de les cites de visita obligada és la Festa i Mercat de la Castanyada, amb propostes gastronòmiques, venda de productes i espectacles.Suggeriments

Els més atrevits també podran practicar l'escalada a les muntanyes que hi ha al voltant de Vilanova de Prades, amb diversos indrets habilitats per a fer aquest esport.

Més enllà de l'entorn natural, el poble de Vilanova, que conserva el caràcter de localitat de muntanya, també mereix una visita per veure, per exemple, l'església de Sant Salvador.

 • Comarca: Conca de Barberà
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Vilanova de Prades
 • Extensió: 21
 • Habitants: 117
 • Web: http://www.vprades.altanet.org/

Situació geogràfica

Vilanova de Prades es troba al sud-oest de la Conca de Barberà, en una zona d'orografia accidentada entre les muntanyes de Prades i la serra de Llena, als peus de la qual es troba el poble. El municipi apareix drenat pel riu de Prades o de Montsant.

Clima

El clima és mediterrani continental, amb estius calorosos i hiverns més moderats, amb possibilitats de nevades cada any. Les pluges es produeixen, sobretot, a la tardor.

Activitats econòmiques

L'agricultura i la ramaderia són les principals activitats del municipi. Hi destaca el cultiu d'ametllers, avellaners i, sobretot, castanyers. També està creixent en els darrers anys el sector del turisme rural.

Història

Els documents del segle XII mostren que a Vilanova de Prades hi havia un castell que sovint s'utilitzava com a refugi de pas; ja que, durant aquesta època, el lloc era un punt estratègic que connectava la Conca amb les Garrigues i la Segarra i també amb el Priorat.

Albert de Castellvell, gran personatge militar i de la noblesa, va donar Vilanova per poblar a Pere d'Avellanes l'any 1163. Un segle i mig més tard, l'any 1324, Vilanova va ser integrada al comtat de Prades, quan Jaume II el va crear a favor del seu fill Ramon Berenguer.

Què veure-hi

Vilanova de Prades presenta un interessant nucli antic on destaquen alguns portals adovellats d'entre els segles XVI i XIX, símbols de la importància econòmica que va arribar a tenir la vila en època moderna. Es poden trobar recorrent el carrer Major i desviant-se pels petits carrerons que hi connecten.

Entre els edificis més destacats del poble hi ha l'església parroquial de Sant Salvador, d'estil barroc i construïda a finals del segle XVII. De l'antiga església, amb referències des del 1180, se'n conserven alguns murs que fan paret amb la rectoria.

A la banda oriental del poble, denominada el Camp de Poblet, s'hi alça l'ermita de Sant Antoni de Pàdua, adossada a l'actual cementiri i bastida al segle XIX. Aquest edifici amaga una curiosa llegenda que explica que tres dones que es van salvar de la pesta van pagar la construcció.

A la part sud del poble hi ha els antics rentadors i la font Vella, que data del segle XVI i molt reconeguda per la seva aigua.

Què fer-hi

A Vilanova de Prades es pot seguir una ruta senyalitzada que indica els principals llocs d'interès patrimonial del poble. Es tracta d'un itinerari senzill i que transcorre, sobretot, dins del nucli urbà.

Però aquest municipi és conegut principalment per l'entorn natural, que permet realitzar activitats ben diverses a l'aire lliure. En aquest sentit, hi ha moltes rutes de senderisme o BTT i també es pot pujar fins a alguns dels cims més alts del terme, com la Punta del Curull o Abellà, tots dos per sobre dels 1.000 metres.

L'orografia del terreny també permet que hi hagi diverses zones on es pot practicar l'escalada, amb parets verticals i també vies ferrades.

Pel que fa a les celebracions, la Festa i Mercat de la Castanyada s'ha convertit en un referent. S'hi realitzen degustacions gastronòmiques, venda de productes del camp, balls folklòrics i mostres d'oficis artesans. També cal destacar el Recital de Poesia i Música, que s'ha consolidat en els darrers anys com un acte de petit format de gran qualitat.

Voltants

Prades, coneguda com la 'vila vermella'; el monestir de Santa Maria de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i l'Espluga de Francolí, amb les seves coves prehistòriques.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vilanova de Prades
 • Vilanova de Prades

 • Costa Daurada

 • Vilanova de Prades
 • Vilanova de Prades

 • Costa Daurada

També et pot interessar
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf
Revista #CatalunyaExperience Nª2
Revista #CatalunyaExperience Nª2
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf
#CatalunyaExperience nº1
Revista #CatalunyaExperience nº1
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf