Ogassa

Guia de Municipis
Ogassa és un municipi situat al bell mig del Ripollès, en un terreny muntanyós i dominat pels grans paisatges pirinencs. Està format per diferents i petits nuclis de població escampats pel territori, antigament conegut per la seva activitat minera. Precisament, la visita de les antigues mines és un dels atractius turístics, així com l'excursionisme i la visita de les diferents esglésies i ermites romàniques que marquen la seva història. Al municipi hi ha diverses antigues masies dedicades al turisme rural i a les colònies.

Imprescindibles

Cal veure les esglésies de Sant Martí Surroca i Sant Martí d'Ogassa, els dos testimonis del romànic més característics. També val la pena apropar-se fins a la mina Dolça i, pel que fa al paisatge, el coll de Jou ofereix magnífiques vistes.

Suggeriments

Una bona manera de tastar el paisatge d'aquest municipi si no s'està en disposició de realitzar grans caminades és recórrer el camí de Coll de Jou, una pista en bon estat que es pot fer en cotxe i que ens duu per l'Espai Natural Protegit de la Serra Cavallera.
 • Comarca: Ripollès
 • Província: Girona
 • Localitat: Ogassa, Prat del Pinter, Sant Julià de Saltor, Sant Martí de Surroca, Sant Martí d'Ogassa, Costes, les
 • Extensió: 45
 • Habitants: 226
 • Web: http://webspobles2.ddgi.cat/ogassa

Situació geogràfica

Ogassa és un municipi amb una orografia accidentada, típica de muntanya, de manera que les fondalades, coronades pels cims de la serra Cavallera, marquen grans desnivells. El municipi limita amb els pobles de Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll i Campdevànol.

Clima

El clima d'Ogassa és el mediterrani de tipus pirinenc d'alta muntanya. Es tracta d'una zona on la pluviometria és destacable, els hiverns són freds i sovint amb nevades abundants, i els estius, relativament suaus.

Activitats econòmiques

La mineria va marcar l'economia i l'activitat durant bona part dels segles XIX i XX, però avui ja només resta com un record del passat. Actualment, els serveis dedicats al turisme són l'activitat més important, junt amb la ramaderia i l'agricultura.

Història

La presència d'edificacions d'estil romànic són el principal testimoni de l'organització territorial en aquestes terres cap a l'època medieval, en època de l'abat Oliva. A mitjans del segle XIX es va iniciar l'explotació minera d'hulla al municipi, cosa que va marcar l'arribada del ferrocarril al Ripollès. L'any 1967 es va tancar l'última mina.

Què veure-hi

A Ogassa hi ha tres punts d'interès important. Per un costat es poden visitar diferents esglésies i ermites romàniques, com ara la de Sant Martí Surroca, aixecada entre els segles XII i XIII i que presenta una sola nau, un absis central i volta de canó; la de Sant Martí d'Ogassa, del segle X, situada en el camí cap a Coll de Jou i on destaca el gran campanar d'espadanya de doble finestra; la de Sant Julià de Sator, construïda entre els segles XI i XVIII, on encara és visible un arc de triomf que separava la nau principal de l'absis, i la del santuari de Santa Maria de Vidabona, aixecada entre els segles XII i XVIII i que conserva també un arc de triomf que separa l'absis de la nau.

Per altra banda, val la pena conèixer el passat miner de la zona. Prèvia sol·licitud d'informació a l'Ajuntament, es poden visitar diferents antigues mines de carbó, com La Dolça, situada a Surroca de Baix, el principal nucli de població del municipi, El Pinter, Ca l'Enric, la Mina Nova, la Mina Ramona o La Gallina. El municipi també acull el Museu de les Mines d'Ogassa.

Finalment, Ogassa també és conegut pels jaciments de fòssils. El més important és el que està situat al Tall Obert de Can Camps.

Què fer-hi

Per la seva situació geogràfica, on dominen els grans boscos, les praderies i alguns cims fantàstics, recórrer les moltes rutes i senders que travessen el municipi és, sens dubte, una de les millors activitats a realitzar, tant a peu com en BTT. Destaca el cim del Taga, situat a la serra Cavallera i que arriba als 2.035 metres d'altitud. També ofereixen bones caminades i vistes espectaculars el puig Estela, el puig de Coma d'Olla, el puig del Pla de les Pasteres i la Portella d'Ogassa. Per a moltes d'aquestes excursions, els caminants disposen dels refugis de muntanya de Sant Jordi i de Montserrat.

Voltants

Des d'Ogassa es pot anar cap al sud i visitar Sant Joan de les Abadesses, una vila amb un gran patrimoni medieval i on destaquen el monestir romànic de Sant Joan de les Abadesses; el palau de l'Abadia; el pont Vell, d'estil gòtic, i les restes de la muralla medieval. Des d'aquí també es pot recórrer la via verda, que recorre l'antiga Ruta del Ferro i del Carbó, molt agradable de fer en bicicleta. Per altra banda, recorrent el camí de Coll de Jou, que es pot fer en cotxe, es pot arribar fins a Ribes de Freser. Aquest és un punt turístic de primer ordre, punt de partida de múltiples rutes i excursions i on es pot agafar el cremallera que duu fins al santuari de Núria.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Ogassa
 • Ogassa

 • Pirineus

 • Ogassa
 • Ogassa

 • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya