Riells i Viabrea

Guia de Municipis
Boscos amb arbres centenaris, rierols, esglésies romàniques i antigues torres de defensa configuren la riquesa paisatgística i arquitectònica de Riells i Viabrea.

Imprescindibles

Fer una passejada pel Parc Natural del Massís del Montseny. Una de les excursions més recomanades és la que surt de l'església de Sant Martí de Riells i recorre la riera de Riells passant per antigues masies, frescos salts d'aigua i boscos de castanyers, alzines i faigs amb exemplars centenaris.
Visitar l'església de Sant Martí de Riells i l'ermita de Sant Llop de Viabrea.

Suggeriments

El restaurant Can Quel, ubicat en una masia amb jardí al sud-est del municipi, està especialitzat en cuina tradicional catalana i té fama d'elaborar uns excel·lents caragols farcits de carn i una riquíssima crema catalana.

Al centre cultural de Casa Nova de Can Plana, a Riells, s'organitzen tallers, sortides culturals, concerts i exposicions de manera regular.

 • Comarca: Selva
 • Província: Girona
 • Localitat: Fogueres de Montsoriu, Ca n'Hoste, Can Plana, Can Salvà, Bosc de la Batllòria, el, Junior Park, Residencial Riells II, Riells, Viabrea, Sant Llop
 • Extensió: 27
 • Habitants: 4002
 • Web: http://www.riellsiviabrea.cat

Situació geogràfica

Municipi situat al sud de la comarca de la Selva, tocant ja a la del Vallès Oriental. Limita, pel nord, amb Arbúcies; per l'est, amb Sant Feliu de Buixalleu i amb Breda; pel sud, amb Sant Celoni; per l'oest, amb Gualba i, pel nord-oest, amb Fogars de Montclús, aquests tres últims al Vallès Oriental. El cim més elevat, en ple Montseny, és el de Morou, de 1.307 metres d'altura.

Clima

La comarca de la Selva gaudeix d'un clima mediterrani de tipus prelitoral nord a l'interior i de tipus litoral nord a la costa. Els estius són calorosos i els hiverns suaus, a excepció del sector nord-oest de la comarca, on els hiverns poden arribar a ser bastant freds.

Les estacions més plujoses són la primavera i la tardor. L'elevada humitat de la comarca produeix l'efecte conegut com marinada, un vent humit que bufa des del mar cap a l'interior.

Activitats econòmiques

Malgrat que la base tradicional de l'economia del municipi era l'agricultura i la ramaderia, en l'actualitat, i després de l'aparició de les urbanitzacions, predominen el sector de la indústria, els serveis i la construcció.

Història

El nom de Riells prové de la paraula llatina que significa rierol. El primer document en el qual apareix és de l'any 878, quan va passar a pertànyer al bisbe Frodoí de Barcelona. Durant l'edat mitjana va pertànyer al castell de Montsoriu i al vescomtat de Cabrera.

Viabrea, que també va formar part del vescomtat de Cabrera, es va formar al voltant de l'església de Sant Llop, que a l'edat mitjana estava dedicada a Sant Esteve i pertanyia al monestir de Sant Salvador de Breda.

Què veure-hi

Al nord del municipi es troba l'església de Sant Martí de Riells del Montseny. Es va construir al segle XII però va ser reformada als segles XV i XVII. Presenta campanar de cadireta i portal amb arquivolta sobre columnes i capitells amb motius florals.

Al sud-est hi ha l'ermita de Sant Llop de Viabrea, d'estil romànic. De l'estructura original conserva la nau coberta per volta de canó i l'absis semicircular. El portal és de principis del segle XVII.

Passejant pel terme es poden veure masies dels segles XV i XVI com Can Joia, Can Pelegrí, Can Perarnau, Can Plana, Can Roig o Can Pega, al costat de la qual es conserven les restes d'una torre de defensa que en el seu dia va formar part del sistema de defensa del castell de Montsoriu, a Arbúcies.

Què fer-hi

Al Parc Natural del Massís del Montseny es poden fer nombroses excursions tant a peu com en BTT. A Riells de Montseny hi ha un punt d'informació que disposa de mapes i fullets amb itineraris i activitats.

Voltants

A nou quilòmetres hi ha la fortalesa d'Hostalric, construïda a la fi del segle XVIII sobre un antic castell medieval, i a dotze el castell de Montsoriu, d'estil gòtic.
Les platges de Blanes i el jardí botànic de Marimurtra estan a vint-i-vuit quilòmetres de Can Salvà.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Riells i Viabrea
 • Riells i Viabrea

 • Costa Brava

 • Riells i Viabrea
 • Riells i Viabrea

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf