Osor

Guia de Municipis
Ponts medievals, carrers empedrats, rieres, fonts i boscos de castanyers conviden a recórrer els camins d'Osor i a submergir-se en el bell paisatge de les Guilleries.

Imprescindibles

Passejar pel poble d'Osor.
Recórrer algun tram de la ruta de les fonts.

Suggeriments

A la carretera del Coll hi ha diversos miradors amb vistes extraordinàries sobre la vall del Ter, la riera d'Osor, l'embassament de Susqueda i els cingles del Far.
Atri Cultura i Patrimoni, organitza la Ruta Bandolers i trabucaires a les Guilleries, que surt d'Osor i va fins el santuari del Coll.
 • Comarca: Selva
 • Província: Girona
 • Localitat: Mines d'Osor, les, Osor, Sant Miquel de Ter, Santa Creu d'Horta, Sant Gregori
 • Extensió: 52
 • Habitants: 416
 • Web: http://www.osor.cat

Situació geogràfica

Municipi situat al nord-oest de la comarca de la Selva i en ple Espai Natural Protegit de les Guilleries. Limita amb la Cellera de Ter, pel nord-est; amb Anglès i Brunyola, per l'est; amb Santa Coloma de Farners,el sud; amb Sant Hilari Sacalm, pel sud-oest i l'oest i amb Susqueda, per l'oest i nord-oest.

Clima

La comarca de la Selva gaudeix d'un clima mediterrani de tipus prelitoral nord a l'interior i de tipus litoral nord a la costa. Els estius són calorosos i els hiverns suaus, a excepció del sector nord-oest de la comarca, on els hiverns poden arribar a ser bastant freds.

Les estacions més plujoses són la primavera i la tardor. L'elevada humitat de la comarca produeix l'efecte conegut com marinada, un vent humit que bufa des del mar cap a l'interior.

Activitats econòmiques

Al municipi hi ha diverses empreses del sector de la fusta i de la construcció, una embotelladora d'aigua i diverses d'artesania. L'agricultura està dedicada principalment al cultiu d'alfals i patates i la ramaderia, a la cria de conills. També hi ha explotació forestal de castanyers. Així mateix, hi ha diverses masies dedicades al turisme rural i un càmping.

Història

Al municipi s'han trobat restes arqueològiques que demostren la presència humana ja en el Neolític, a l'edat de Bronze i en temps de l'Imperi romà.

Durant l'edat mitjana va canviar nombroses vegades de mans, formant part, entre d'altres, del comtat d'Osona i del vescomtat de Cabrera.

Els terratrèmols que van assolar la zona al segle XV van causar grans destrosses a les edificacions i el bandolerisme del segle XVII, inseguretat entre la població. A mitjan segle XIX, el municipi va aconseguir el seu cim demogràfic amb 1.750 habitants.

Un dels costums més populars d'Osor és el Ball del Ciri, una dansa del segle XV que es balla amb vestit tradicional i que té lloc durant la festa major.

Què veure-hi

El nucli històric d'Osor està format per carrers empedrats i estrets en què es poden veure belles cases amb portals adovellats i finestres gòtiques. Destaca la presència de dos ponts medievals, el de can Vidal i el Pont Vell, del segle XV.

L'església de Sant Pere conserva part del seu passat romànic, però el seu aspecte actual es deu a les reformes del segle XVII i XVIII i és d'estil barroc. Al costat s'alça la torre de Recs, d'estil gòtic i que al segle XIX es va usar com a presó.

A cinc quilòmetres al nord d'Osor es troben les mines d'Osor, tancades el 1979 i en què encara es poden veure part de les antigues instal·lacions. Des d'aquí i seguint la riera Gironella, s'arriba al pont de les bruixes, construït entre els segles XVI i XVII.

Pel municipi hi ha diverses petites esglésies, com el santuari de la Mare de Déu del Coll, del segle XII; l'església de la Santa Creu d'Horta, de principis del segle X però restaurada al XVIII; la capella de Sant Gregori, del segle XVII, i el santuari de Nostra Senyora del Part, del segle XIV.

Què fer-hi

L'entorn natural del municipi convida a fer excursions tant a peu com en BTT. Una de les més recomanables, i fresques a l'estiu, és la que recorre les fonts que hi ha al voltant del poble d'Osor. També es pot fer un tram del camí ral, un GR molt ben senyalitzat que va de Castanyet a Sant Benet.

Els amants de la bicicleta de muntanya tenen diversos circuits al Bike Park Pure Riding.

Voltants

El pantà de Susqueda és un bon lloc per banyar-se, navegar en caiac o practicar pàdelsurf.
La ciutat de Girona, amb un impressionant patrimoni històric, arquitectònic i cultural i una gran oferta d'oci, es troba a vint-i-set quilòmetres d'Osor.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Osor
 • Osor

 • Costa Brava

 • Osor
 • Osor

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf