Forès

Guia de Municipis
Al cim d'un turó, a un dels extrems de la serra del Tallat, apareix majestuós el poble de Forès, amb les cases de pedra que li donen un encant especial. Localitat habitual d'estiueig per a molts visitants, per Forès passa també la Ruta del Cister i és conegut popularment com el mirador de la Conca de Barberà, per les vistes que hi ha de tota la comarca des del mateix poble.

Imprescindibles

A Forès és gairebé una obligació contemplar la immensitat del paisatge des de la plaça del Mirador, aprofitant la ubicació del poble a sobre d'un turó.

També es poden fer diverses excursions i rutes per l'entorn, aprofitant la interessant xarxa de camins que hi ha.Suggeriments

Entre els elements patrimonials, val la pena veure l'església de Sant Miquel, amb una portalada de gran valor.

Forès és també un indret on viure les festes més tradicionals, com la del Sagrat Cor, o culturals, com 'Forès, festa i música'.

 • Comarca: Conca de Barberà
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Forès
 • Extensió: 16
 • Habitants: 42
 • Web: http://www.fores.cat/

Situació geogràfica

Forès s'ubica al nord de la Conca de Barberà, a un extrem de la serra del Tallat, a la comarca natural de la Baixa Segarra. El poble s'eleva sobre un turó.

Clima

Clima mediterrani continental sec, amb estius calorosos i hiverns moderats. Són habituals les boires i també hi ha algunes glaçades i, fins i tot, nevades. Les pluges són escasses i es concentren a la tardor i la primavera.

Activitats econòmiques

L'agricultura de secà és l'activitat principal del municipi. Es tracta, sobretot, d'un poble d'estiueig i segones residències.

Història

A l'edat mitjana, el terme del castell de Forès comprenia també els actuals termes de Sarral i Rocafort de Queralt, encara que a partir de l'any 1178 va començar-se a dividir.

Forès va ser vila reial i va tenir representació a les Corts Catalanes fins que l'any 1390 va passar a mans del monestir de Santes Creus seguint les directrius del testament de Pere el Gran fins a la supressió dels senyorius, al segle XIX.

Què veure-hi

Entre el patrimoni de Forès destaca l'església de Sant Miquel, un edifici que barreja els estils romànic i gòtic i que va ser erigit entre els segles XII i XIV amb planta d'una sola nau. Posteriorment, s'hi van afegir dues capelles laterals. Els elements més destacats són les dues portes: la de les dones, amb quatre columnes per banda i semicercle d'amples dovelles, i la dels homes, més discreta. S'hi conserva una reproducció policromada d'una imatge gòtica de la Mare de Déu de la Salut.

Tot el nucli antic mereix una visita, ja que les façanes de les cases estan construïdes únicament amb pedra natural, fet que li dona un aire a poble de muntanya. Però, sens dubte, un dels punts de major interès és la plaça del Mirador, des d'on es pot gaudir d'unes esplèndides vistes de tota la comarca i de part de la Segarra. Fins i tot es pot veure Montserrat i els Pirineus. A la plaça hi ha un seguit d'arcades gòtiques i un cup de vi restaurat.

Una mica allunyat del centre també cal mencionar la font i el rentador de Sant Miquel, una construcció probablement del segle XVIII i on destaca la imatge en pedra del sant.

Què fer-hi

El terme és ric en camins i senders i hi ha senyalitzades diverses rutes per fer a peu o en BTT. Hi destaca, per exemple, la Ruta del Cister, que uneix els monestirs cistercencs que hi ha a l'entorn. També, els camins al balneari de Vallfogona, el santuari del Tallat o Montblanc, a través del GR-171.

Forès també té parada a la Ruta Verda de la Conca de Barberà, un itinerari de 20 quilòmetres per donar a conèixer les energies renovables passant pels parcs eòlics que hi ha a la zona. El poble també s'inclou en la Ruta dels paisatges del vi de la Conca de Barberà, que mostra tota la cultura vinculada a aquest producte a la comarca. Entre les rutes existents, també cal destacar la dels Comalats, entre els municipis de Passanant, Belltall i Forès.

I, per als menys habituats a caminar, hi ha la Ruta de l'Aigua de Forès, un itinerari circular ideal per fer en família i que passa per la plaça del Mirador, el safareig de Baix, la Bassa del Pla i la font i els safareigs de Sant Miquel.

Pel que fa a les festes, és interessant veure les celebracions més tradicionals, com la Festa del Sagrat Cor o la de la Matança del Porc. També 'Forès, poesia i música', un certamen cultural ja consolidat.

Voltants

L'espai natural de les obagues del riu Corb; l'interessant nucli antic de Conesa i també Montblanc, amb la seva vila medieval.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Forès
 • Forès

 • Costa Daurada

 • Forès
 • Forès

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya