Senan

Guia de Municipis
En una zona de petites elevacions, en un extrem de la serra del Tallat, el petit poble de Senan marca el límit entre la Conca de Barberà i les Garrigues. Amb uns carrers en pendent i cases de pedra natural, és un dels millors exemples de la Catalunya rural, on el visitant trobarà la tranquil·litat que busca entre camps de cereals i paisatges magnífics. Senan és també terra de pas, ja que el Camí de Sant Jaume travessa el terme.

Imprescindibles

A Senan cal visitar l'església, dedicada a Santa Maria, exemple d'estil romànic i que té un portal molt interessant.

Senan també convida a passejar pel seu terme i recórrer alguns trams de grans rutes, com el Camí de Sant Jaume.Suggeriments

També es poden comprar algunes obres dels artistes Lluís Soler i Núria Albà, que hi tenen un taller de ceràmica.

L'època ideal per visitar Senan és el mes d'agost, quan se celebra la Festa Major i els antics habitants de la localitat tornen per estiuejar.

 • Comarca: Conca de Barberà
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Senan
 • Extensió: 11
 • Habitants: 47
 • Web: http://www.senan.altanet.org/

Situació geogràfica

Senan es troba al vessant occidental de la serra del Tallat, en una zona de mitja muntanya. Geogràficament, està dins de la comarca de les Garrigues, tot i que administrativament pertany a la Conca de Barberà.

Clima

El clima de Senan té elements mediterranis i d'altres de continentals. Els estius acostumen a ser calorosos i els hiverns, més freds. En aquesta època de l'any, les boires no són tan habituals per l'altitud a la qual es troba el poble, però a vegades pot gelar, fins i tot, nevar. Les precipitacions es concentren a la tardor i la primavera.

Activitats econòmiques

L'agricultura és la principal activitat econòmica, sobretot amb cultius de secà com l'ordi, les oliveres, les vinyes i els ametllers. També hi ha algun establiment de turisme rural.

Història

La primera referència documental de Senan data de l'any 1159, quan la zona pertanyia als senyors de Granyena, que uns anys després van cedir un terreny al monestir de Montserrat. Cap al 1179 va començar la construcció d'una església i d'una fortificació.

Amb el pas dels anys, Montserrat va adquirir més drets sobre Senan, fins que el 1244 es va fer amb el domini total. Només dues dècades després, aquest monestir va vendre els seus drets sobre el lloc al de Poblet. Des d'aleshores la història de Senan va anar lligada al monestir cistercenc durant uns cinc segles.

La localitat va començar a experimentar un notable creixement econòmic i demogràfic al segle XVIII i, durant el XX, hi va haver alguns conflictes derivats de la situació política, com les guerres carlines.

Què veure-hi

L'element patrimonial més interessant de Senan és l'església de Santa Maria. Es tracta d'un edifici d'estil romànic, que va ser construït al segle XII gràcies a l'impuls dels monjos benedictins de Montserrat. Arquitectònicament, la façana destaca per la triple arquivolta amb dues petites columnates i també pel campanar d'espadanya que corona el conjunt.

Dins del poble també cal destacar el Racó de la Font, un indret molt apreciat per la gent del poble, on hi ha una zona d'esbarjo, un parc infantil, taules i barbacoa. També mereixen un cop d'ull les dues creus de terme que hi ha als carrers Major i Castell i Can Puvill, una casa de pedra del segle XVIII que sembla que es va construir aprofitant material de l'antic castell.

A Senan també trobem un taller de ceràmica dels artistes Lluís Soler Llambrich i Núria Albà Alegret, que han participat en exposicions nacionals i internacionals. Tenen una mostra permanent on també es poden comprar les seves obres.

Què fer-hi

Senan és un municipi ple de camins i senders. El més destacat, sense cap mena de dubte, és el Camí de Sant Jaume, que passa pel terme. També ho fa el GR-171, sender que uneix el santuari de Pinós, al Solsonès, amb el Mont Caro, al Parc Nacional dels Ports. Per als menys habituats a caminar, també existeix la ruta per les Sorts de Senan, un itinerari ideal per fer en família i conèixer l'entorn del poble en pocs minuts, seguint la unió d'elements patrimonials i naturals més característics, com són l'església, l'alzina de la Pastora i els rentadors.

El visitant també pot gaudir de l'artesania del taller de ceràmica que hi ha al poble i adquirir algunes de les obres dels artistes Lluís Soler i Núria Albà.

També és interessant assistir a les festes més tradicionals del poble, sobretot a la Festa Major d'agost, quan molts antics habitants van a estiuejar a Senan i s'hi respira molt bon ambient.

Voltants

L'interessant nucli urbà i els jaciments arqueològics de l'Espluga de Francolí, la vila medieval de Montblanc i el monestir de Santa Maria de Vallbona.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Senan
 • Senan

 • Costa Daurada

 • Senan
 • Senan

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya