Sant Jaume de Llierca

Guia de Municipis
Les ruïnes d'un antic castell i una petita església romànica senyoregen sobre aquest plàcid municipi banyat pel Fluvià.

Imprescindibles

Fer l'excursió caminant a l'ermita de Santa Magdalena. Està a dos quilòmetres del poble de Sant Jaume de Llierca, al costat de les ruïnes de l'antic castell de Montpalau, i gaudeix de belles panoràmiques sobre la Garrotxa.

Visitar la església de San Jaume de Llierca.Suggeriments

A menys d'un quilòmetre del poble, i al costat del riu Fluvià, hi ha la font Puda, una font d'aigües sulfurosa. El paratge està equipat amb bancs i taules sota l'ombra de grans plàtans, per la qual cosa és un bon lloc per fer un pícnic.

Al centre del poble es troben els apartaments d'allotjament rural d'El Balcó de Llierca.

 • Comarca: Garrotxa
 • Província: Girona
 • Localitat: Hostal Nou, l', Sant Jaume de Llierca
 • Extensió: 7
 • Habitants: 840
 • Web: http://www.santjaumedellierca.cat

Situació geogràfica

Municipi situat al centre de la comarca de la Garrotxa que limita amb Montagut i Oix, per l'oest i el nord; amb Argelaguer, per l'est; amb Sant Ferriol, pel sud-est; amb Santa Pau, pel sud-oest, i amb Sant Joan de les Fonts, per l'oest.

Està banyat pel riu Fluvià, que passa pel sud del poble de Sant Jaume de Llierca, i pels torrents de Ca n'Illa i de Miana, que baixen de la serra de Sant Julià del Mont.

Clima

La comarca de la Garrotxa gaudeix d'un clima mediterrani de tipus prepirinenc. Hi plou de forma abundant, especialment a la primavera, l'estiu i la tardor. Els hiverns són secs i freds, amb temperatures mitjanes que oscil·len entre els quatre i els set graus centígrads. Els estius són càlids i les temperatures mitjanes es mantenen en un rang d'entre els disset i els vint-i-dos graus.

Activitats econòmiques

L'economia del municipi es basa en l'agricultura i la ramaderia. Els cultius predominants són els cereals, els fruiters i els farratges i el bestiar boví i porcí. Així mateix, el municipi té un petit polígon industrial al costat de l'A-26.

Història

Els primers documents en què apareix esmentat Sant Jaume de Llierca són de mitjans del segle X i s'hi fa referència a la compra, per part de la comtessa de Besalú, d'una finca al municipi. L'església de Sant Jaume apareix documentada l'any 1169, el castell de Montpalau, el 1212, i la capella de Santa Magdalena, el 1221.

L'any 1463, sota el regnat de Joan II, Sant Jaume de Llierca va passar a formar part de la corona com a parròquia.

A mitjan segle XIX es construeix l'actual església parroquial i la fàbrica tèxtil La Brutau, que donaria un important impuls econòmic al municipi i que va tancar el 1973.

Què veure-hi

L'església de Sant Jaume de Llierca, que va ser construïda a mitjan segle XIX, es caracteritza per la façana neoromànica, adornada amb escuts i arcs cecs, i per la torre del campanar, rematada per un teulat de rajola vermella i grans rellotges. Presenta tres naus separades per pilars i arcs torals i custodia dues talles de fusta dels segles XVI i XVII.

Als afores del nucli urbà es poden veure la xemeneia i el canal de l'antiga fàbrica tèxtil La Brutau, tancada el 1973.

A dos quilòmetres al sud del poble de Sant Jaume de Llierca es troben les restes del castell de Montpalau, molt deteriorats, i l'ermita de Santa Magdalena, construïda a principis del segle XIII com a capella del castell. Des de l'església es tenen bones vistes sobre la comarca.

Què fer-hi

La xarxa de senders Itinerànnia, que abasta 2.500 km de camins perfectament senyalitzats a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà, disposa dde diverses rutes pel municipi. Entre d'altres, destaca la que va del poble de Sant Jaume de Llierca a l'ermita de Santa Magdalena de Montpalau o la del camí de Montagut, una ruta molt fàcil que es pot fer amb nens, tant a peu com en bicicleta.

Voltants

A la localitat de Besalú, a vuit kilòmetres de Sant Jaume de Llierca, es pot visitar un dels conjunts medievals més ben conservats de Catalunya.

A sis quilòmetres hi ha Castellfollit de la Roca, poble situat sobre un immens cingle basàltic que el converteix en un magnífic mirador natural des del qual es poden contemplar les valls dels rius Fluvià i Toronell.

Si es vol gaudir de la natura cal apropar-se al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, pel qual es poden fer nombroses excursions, tant a peu com en BTT o a cavall. Una de les més boniques és la que s'introdueix en la Fageda d'en Jordà.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sant Jaume de Llierca
 • Sant Jaume de Llierca

 • Pirineus

 • Sant Jaume de Llierca
 • Sant Jaume de Llierca

 • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya