Mas de Barberans

Guia de Municipis
Mas de Barberans és un mirador excel·lent de tota la plana i de la serra del Montsià. És una població pintoresca que té diversos establiments de turisme rural i que ofereix la possibilitat de fer diverses rutes per conèixer la part més septentrional del massís dels Ports.

Imprescindibles

Visitar el Museu de la Pauma, per descobrir una de les tradicions més conegudes del poble i demanar-hi informació per fer rutes pel proper Parc Natural dels Ports. Al poble cal visitar l'església de Sant Marc i el pont de les Canals.

Suggeriments

Visitar les pintures rupestres del Cocó de la Gralla, situades al Parc Natural dels Ports, al barranc de Montpou. El conjunt de pintures està format per 69 figures d'estil llevantí o naturalista, entre les quals es poden observar 27 arquers, 4 figures humanes o 3 cabres. Durant el primer cap de setmana d'agost es pot visitar el poble aprofitant la celebració del Racó dels Artesans, una fira monogràfica dedicada a l'artesania realitzada amb fibres vegetals, un dels segells d'identitat de Mas de Barberans.
 • Comarca: Montsià
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Mas de Barberans
 • Extensió: 78
 • Habitants: 577
 • Web: https://www.masdebarberans.net/

Situació geogràfica

D'una notable extensió, el terme municipal de Mas de Barberans se situa als vessants sud-orientals de la serra de Caro, la qual forma part del massís dels Ports, a la zona de contacte amb el pla de la Galera, que ocupa la part est del terme.

Clima

La presència tan propera del massís dels Ports i la relativa altitud del poble fa que les altes temperatures que caracteritzen aquesta zona a l'estiu siguin més suaus. De la mateixa forma, els hiverns són més freds que en zones properes amb més influència marítima.

Activitats econòmiques

L'economia s'ha basat tradicionalment en el conreu de l'olivera i en l'elaboració de l'oli. De fet, l'olivera forma part del paisatge característic d'una zona important de la superfície del municipi. La ramaderia complementa les activitats agrícoles. Hi ha granges d'aviram, porcs i conills, a més de bestiar oví.

Fins als anys setanta del segle passat, una altra activitat econòmica destacada era la producció artesanal d'estris fets amb pauma (margalló) que s'intercanviaven o es venien als pobles de les comarques veïnes. Aquesta activitat ara és testimonial i s'intenta preservar-ne el llegat i posar-la en valor mitjançant el Centre de Desenvolupament Rural.

Història

El municipi de Mas de Barberans apareix citat per primera vegada el 1155, en un document que notificava la cessió d'aquestes terres al bisbe de Tortosa per part de Ramon Berenguer. Li va ser concedida la carta de poblament el 1235, quan el poble era encara conegut amb el nom de Vilar de Santa Maria.

La seva toponímia ens tramet al seu origen àrab. Hi ha documents antics que es refereixen a la vila com els Masos dels Barberans. El nom actual prové de la unió de dos poblats: Vilar de Santa Maria i el Carrascar, antics nuclis de població.

Què veure-hi

Dintre del nucli urbà destaca l'església parroquial de Sant Marc, patró de la localitat; les piques, que servien perquè els animals beguessin, o el pont de les Canals, que transporta l'aigua fins al poble.

El Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma es va inaugurar el maig del 2010 com un espai destinat a la realització d'accions que afavoreixen i diversifiquen el desenvolupament econòmic local i territorial, així com també la posada en valor d'una part del patrimoni etnològic autòcton que és el treball artesà de la pauma.

El conjunt pictòric del Cocó de la Gralla, situat dins del Parc Natural dels Ports, és una mostra de l'art rupestre llevantí. La seva antiguitat és d'uns 8.000 anys i es va pintar en el període epipaleolític. Les pintures representen dues fileres d'arquers a la carrera cap a l'esquerra, de dues mides diferents, i diversos animals i petjades, que formen una possible escena de cacera o ritual. En total, 69 figures formen aquest conjunt excepcional.

Què fer-hi

Dins de la zona del massís dels Ports, d'especial interès botànic i biogeogràfic, hi ha paratges molt recomanables per visitar, com el Racó de la Taronja, la Cova d'en Marc, el Racó dels Capellans, la Vall, la Carrovera, el Flaret, la Cova Roja, l'Home i la Dona o l'Airossa, on es poden fer excursions, gaudir del turisme rural i observar la cabra hispànica, que habita en aquest territori en llibertat.

El Racó dels Artesans és una fira monogràfica dedicada a l'artesania elaborada amb fibres vegetals durant el primer cap de setmana d'agost. A Mas de Barberans, una de les tradicions més conegudes havia estat l'artesania de la pauma o margalló, una planta de la família de les palmeres. A partir del trenat de les fulles (llata) es feien cabassos, sàrries, ventadors, etc. Durant aquests dies, les creacions dels artesans ocupen els carrers de Mas de Barberans.

Voltants

Els conjunts històrics de Tortosa i Ulldecona es troben a pocs quilòmetres de distància, així com també la vitalitat comercial d'Amposta. Així mateix, la serra del Montsià, la marinera Sant Carles de la Ràpita i el Parc Natural del Delta de l'Ebre són punts destacables per visitar des de Mas de Barberans.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Mas de Barberans
 • Mas de Barberans

 • Terres de l'Ebre

 • Mas de Barberans
 • Mas de Barberans

 • Terres de l'Ebre

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya