Mont-ral

Guia de Municipis
Enclavat a la banda de llevant de les muntanyes de Prades, Mont-ral ofereix un paisatge únic a pocs quilòmetres de les zones planes del Camp de Tarragona. El seu terreny escarpat i amb forts desnivells és un escenari ideal per a la pràctica d'activitats com l'escalada, el senderisme o l'espeleologia. A més, el terme té petits nuclis de població de gran bellesa.

Imprescindibles

L'impressionant entorn natural de Mont-ral, a les muntanyes de Prades, convida a realitzar excursions a peu o en bicicleta. N'hi ha per a tots els nivells. Els més atrevits poden realitzar la ruta del Brogit de la Vall, un itinerari circular al voltant del riu Brugent i dividit en quatre etapes.

Els nuclis de Mont-ral i Farena també mereixen una visita per descobrir-ne l'arquitectura rural i les esglésies d'estil romànic.Suggeriments

Els amants de l'escalada o l'espeleologia trobaran a Mont-ral un veritable paradís, amb diversos punts per realitzar les seves activitats preferides.

També l'entorn del riu Brugent és un bon indret per gaudir d'una bona estona, sigui contemplant el paisatge o bé pescant.

 • Comarca: Alt Camp
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Bosquet, el, Farena, Cadeneta, la, Aixàviga, l', Mont-ral
 • Extensió: 34
 • Habitants: 167
 • Web: http://www.mont-ral.altanet.org/

Situació geogràfica

Mont-ral es troba a les muntanyes de Prades, al vessant de llevant. El riu Brugent travessa el terme i el Francolí es troba a la part oriental.

Clima

El clima és lleugerament més fred que a la resta de la comarca en tractar-se d'una zona de mitja muntanya. Els estius són calorosos, mentre que els hiverns són més freds i s'hi poden produir glaçades puntuals. Les pluges són més habituals a la tardor i la primavera.

Activitats econòmiques

L'agricultura ha estat i és la principal activitat econòmica del municipi. També destaca l'extracció de pedra calcària. En els darrers anys s'ha desenvolupat el sector del turisme rural.

Història

Les primeres referències històriques de Mont-ral són de la segona meitat del segle XII, quan el lloc va passar a ser de domini dels comtes de Barcelona. Una vegada es va conquerir el castell de Siurana, va quedar incorporat al comtat de Prades des de la seva constitució.

A començaments del segle XIV va formar part de la vegueria de Tortosa i al XVIII, de la de Montblanc. L'agricultura es va desenvolupar de manera important en aquella mateixa època i això va comportar una època de creixement demogràfic fins que a finals del segle XIX es va iniciar un procés de despoblament.

Què veure-hi

Cada nucli del terme té alguns punts d'interès. El més important és el que dona nom al municipi i que s'ubica enlairat sobre un turó. Està format per algunes cases situades al voltant de l'església de Sant Pere. Aquest temple conserva parts de diverses èpoques, encara que es va començar a construir al segle XII. És d'estil romànic, amb absis semicircular i porta d'entrada amb arc de mig punt adovellat. Les edificacions al voltant de l'església mostren una tradició arquitectònica popular amb construccions irregulars, fetes sobretot de pedra i morter.

De Farena, cal destacar l'església de Sant Andreu, originària de l'època romànica. En el seu interior, hi ha un mural que el pintor Anton Català va realitzar el 1946. Aquest nucli se situa a tocar del riu Brugent. Bona part de les cases que formen el poble estan rehabilitades i mantenen la forma originària de vila closa. També cal mencionar l'edifici de Cal Vilalta, amb restes del que es considera que era el castell.

El Bosquet està format per algunes cases d'arquitectura rural ubicades sota la paret rocosa dels Motllats. L'Aixàviga, situada on conflueixen el riu Sec i el de la font Fresca, té cases de pedra ben conservades. Sobresurt un edifici medieval amb portal adovellat que va ser la residència d'estiu dels comtes de Prades.

Què fer-hi

El terme de Mont-ral s'ubica a les muntanyes de Prades, un terreny ideal per a la pràctica d'activitats a la natura. Hi ha diversos itineraris per realitzar excursions a peu o en bicicleta i que connecten amb altres pobles i municipis de la zona com Vilaplana, Arbolí o Prades. Un dels indrets més especials a visitar és la Taula dels Quatre Batlles, que es troba al punt on conflueixen els termes de Mont-ral, Montblanc, Prades i Vimbodí i Poblet. Hi ha una taula, amb els escuts dels quatre municipis i quatre bancs.

També és molt conegut l'itinerari del Brogit de la Vall, una ruta circular al voltant del riu Brugent i que passa per diversos municipis, com ara Mont-ral.

Mont-ral també és un paradís per als amants de l'escalada. La morfologia escarpada i de forts desnivells del municipi fa que hi hagi un gran nombre de parets verticals i agulles idònies per a la pràctica d'aquest esport. Actualment, hi ha més de 300 vies o itineraris només al terme. Els indrets més populars per fer escalada són el cingle Serè, la Mola Roquerola i la Roca Mulnera.

Encara que no hi ha grans cavitats, Mont-ral també ofereix possibilitats per practicar l'espeleologia, sobretot a la zona dels Motllats, de 1.023 metres d'altitud, una plataforma natural que s'enlaira al mig de les muntanyes de Prades, on hi ha la cova més coneguda del municipi, la de la Moneda. També tenen cert renom la de Mont-ral i la del Cudó i es poden trobar alguns avencs, com el del doctor Espanyol, de seixanta metres de profunditat.

Pel que fa a la zona de les valls dels rius Brugent i Glorieta, es pot practicar la pesca. També hi ha diverses societats de caça.

Voltants

Prades, coneguda com la 'vila vermella' i tot el seu entorn natural; les fonts i els molins paperers de la Riba; Alcover, amb el seu interessant nucli antic, o el despoblat de la Mussara, amb unes impressionants vistes.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Mont-ral
 • Mont-ral

 • Costa Daurada

 • Mont-ral
 • Mont-ral

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya