Montagut i Oix

Guia de Municipis
Catorze esglésies, dos castells, una infinitat de masies, coves, rius i gorgs en què refrescar-se. Montagut i Oix és una destinació perfecta per als amants del senderisme i la natura.

Imprescindibles

Fer l'excursió que va de Sardenes fins a Sant Aniol d'Aguja i el gorg Blau, un preciós gorg amb un magnífic salt d'aigua on és possible banyar-s'hi a l'estiu. El camí està senyalitzat per Itinerànnia.
Visitar les restes del castell de Cós i el santuari de la Mare de Déu del Cós.

Suggeriments

Una bona manera de conèixer l'Alta Garrotxa és recórrer-ne els camins a cavall. A la casa de turisme rural Mas Vallmajor, al veïnat de Sant Eudald de Jou, organitzen tallers per conèixer els cavalls i excursions per la zona.
El municipi disposa d'un càmping, el Càmping Montagut, amb bones instal·lacions.
 • Comarca: Garrotxa
 • Província: Girona
 • Localitat: Cós, el, Angles, els, Vilars, els, Fluvià, Llierca, Monars, Oix, Sant Eudald, Sant Miquel de Pera, Santa Bàrbara de Pruneres, Talaixà, Toralles, Montagut
 • Extensió: 94
 • Habitants: 899
 • Web: http://webspobles2.ddgi.cat/montagutioix

Situació geogràfica

Montagut i Oix és el municipi més septentrional de la comarca de la Garrotxa. Limita, per l'est, amb Sales de Llierca i Tortellà; pel sud-est, amb Argelaguer i Sant Jaume de Llierca; pel sud-oest, amb Sant Joan les Fonts i Castellfollit de la Roca; per l'oest, amb la Vall de Bianya; pel nord-oest, amb Camprodon (Ripollès); pel nord, amb França i, pel nord-est, amb Albanyà (Alt Empordà).

Una gran part del municipi està integrada en l'Espai Natural Protegit de l'Alta Garrotxa i una part petita, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El nord és muntanyós, amb abundants gorgs, salts d'aigua i coves, i té al cim del puig Comanegra, amb 1.557 metres d'altura, la cota més alta. El sud, de relleu molt menys abrupte, s'estén per les valls dels rius Fluvià i Llierca.

Clima

La comarca de la Garrotxa gaudeix d'un clima mediterrani de tipus prepirinenc. Hi plou de forma abundant, especialment a la primavera, l'estiu i la tardor. Els hiverns són secs i freds, amb temperatures mitjanes que oscil·len entre els quatre i els set graus centígrads. Els estius són càlids i les temperatures mitjanes es mantenen en un rang d'entre els disset i els vint-i-dos graus.

Activitats econòmiques

La base de l'economia del municipi és l'agricultura, amb predomini de cultius de cereals i farratges. Hi ha grans extensions reservades per a pastures. A les granges ramaderes es crien porcs, aus, xais, conills i vaques.

El municipi té algunes indústries tèxtils i alimentàries i nombrosos allotjaments de turisme rural.

Història

Tot i que al municipi s'han trobat vestigis arqueològics que demostren la presència humana ja en el Neolític, la història de Montagut i Oix es remunta al segle X i l'edat mitjana, període en què es van construir les nombroses esglésies romàniques que s'estenen per tot el territori.

També d'aquesta època són els castells de Montagut i d'Oix. El primer va pertànyer, al llarg de la seva història, als comtes de Besalú, als vescomtes de Bas, als comtes d'Empúries i als barons de Castellfollit. El d'Oix, construït al segle XV pels senyors de Besracà, va ser assaltat l'any 1462 pels camperols en la guerra dels remences.

Montagut de Fluvià i Oix van ser dos municipis independents fins a 1972. L'any 2002 van adoptar el nom actual de Montagut i Oix.

Què veure-hi

Al poble de Montagut es troba l'església de Sant Pere, que va ser construïda a mitjan segle X però que ha estat molt reformada. Presenta tres naus amb els corresponents absis i conserva la forja romànica de la porta d'accés.

A tres quilòmetres i mig a l'oest de Montagut i sobre la muntanya de Cós, a sis-cents metres d'altura, es poden veure les restes del castell de Cós o de Montagut, que consisteixen en una torre circular i fragments de la muralla. Sí que es conserva l'antiga capella del castell, un petit temple d'una sola nau amb absis semicircular i campanar d'espadanya que actualment és el santuari de la Mare de Déu del Cós.

Al sud-oest del poble de Montagut, al veïnat d'Angles, hi ha un altre santuari, el de la Mare de Déu de la Devesa. Encara que l'edificació original era d'estil romànic va ser ampliat i reformat a mitjan segle XVI.

El poble d'Oix, a catorze quilòmetres de Montagut en direcció nord-oest, està presidit per l'església de Sant Llorenç, del segle X. Del seu origen romànic conserva la nau coberta per volta apuntada, l'absis semicircular i la porta de migdia. A l'interior custodia retaules del segle XVI.

Als afores del poble es troba el castell dels Barutell, un gran edifici fortificat, amb espitlleres i matacà, construït a cavall entre els segles XV i XVI.

Ja cap al nord del municipi, i a uns nou quilòmetres cap al nord-oest de Montagut, es pot veure l'església de Sant Eudald de Jou, en la masia de Vilars, construïda al segle XIII però molt reformada al XVII.

A sis quilòmetres al sud-oest d'Oix es troba l'església de Sant Martí de Toralles, originària del segle X. L'edificació actual, d'una sola nau i absis semicircular, és del segle XII i conserva la forja romànica de la porta de migdia.

Una mica més al nord, i a vuit quilòmetres de Oix en direcció nord-oest, hi ha l'església de Sant Miquel de Pera, també d'origen romànic però molt reformada.

En direcció nord-est, i també a vuit quilòmetres d'Oix, hi ha l'església romànica de Santa Bàrbara de Pruneres, d'una sola nau, absis semicircular i campanar d'espadanya, que va ser fortificada al segle XVII.

Poc més al nord es troben les esglésies de Santa Maria de les Escales, originària del segle X, i la de Sant Martí de Talaixà, del segle XVII.

Cap a l'est de Talaixà es pot visitar l'església de Sant Feliu de Riu, del segle XII. El portal, que conserva la ferramenta original, presenta tres arcs en degradació sota una finestra decorada amb un bonic arc serrat i campanar de cadireta.

I encara una mica més a l'est s'arriba al santuari de la Mare de Déu de les Agulles, també del segle XII i en el qual es venerava una imatge de la Verge al vestit de la qual es clavaven agulles per convertir-les en amulets miraculosos.

A la part més septentrional del terme municipal i al final de la vall en què neix el riu Llierca, hi ha l'església de Sant Aniol d'Aguja, d'origen romànic i construïda al segle XI. Des de l'interior es pot accedir a una capella construïda dins de la cova subterrània de l'Abat.

També al nord del municipi, però una mica més a l'oest, es troben les esglésies de Sant Feliu de Monars, del segle XI i amb un curiós absis trapezoidal; la de Sant Miquel de Meians, del segle X, en molt mal estat de conservació, i la de Sant Miquel d'Hortmoier, ja a la vall de Beget i que reuneix les característiques pròpies de les petites esglésies romàniques rurals, amb una sola nau coberta per volta apuntada, absis semicircular i campanar d'espadanya.

Què fer-hi

Itinerànnia, una xarxa de senders de 2.500 km que abasta les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà, proposa diverses rutes pel municipi perfectament senyalitzades.

Destaquen la que va de Sadernes a Santa Barbara, la que recorre l'Alta Garrotxa de l'escriptor Marià Vayreda, la de Grau d'Escales o la del camí de Montagut, una ruta molt senzilla que transcorre entre camps i que es pot fer, a peu o en BTT, amb tota la família.

Voltants

A la localitat de Besalú, a dotze kilòmetres de Montagut, es pot visitar un dels conjunts medievals més ben conservats de Catalunya. 

A cinc quilòmetres es troba Castellfollit de la Roca, poble situat sobre un immens cingle basàltic que el converteix en un magnífic mirador natural des del qual es poden contemplar les valls dels rius Fluvià i Toronell.

Al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa es poden fer nombroses excursions tant a peu com en BTT o a cavall. Una de les més boniques és la que s'introdueix en la Fageda d'en Jordà.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Montagut i Oix
 • Montagut i Oix

 • Pirineus

 • Montagut i Oix
 • Montagut i Oix

 • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya