Figuerola del Camp

Guia de Municipis
Figuerola del Camp suposa una agradable sorpresa per al visitant. Al límit entre l'Alt Camp i la Conca de Barberà, aquest poblet creix sobre un turó, als peus de la serra Carbonària. Es tracta d'un indret ple d'història i que conserva el seu encant rural. De passat agrícola, Figuerola rememora la seva història a través del seu extens patrimoni i dels espais museístics. A més, gaudeix d'un entorn natural ideal per a la pràctica de diverses activitats.

Imprescindibles

Figuerola del Camp mereix una visita al centre històric a través de la ruta Passejada literària, basada en poemes de Josep Colet i Giralt i que permet descobrir 22 indrets del municipi.

També cal fer alguna excursió pel ric entorn natural, pujant fins a algun dels cims de la serra Carbonària, visitar l'agregat de Miramar o la cova del Gat.Suggeriments

Visitar els espais museístics que té Figuerola del Camp permet fer-se una idea de com era la vida al poble fa segles. Entre les visites de major interès hi ha el centre d'interpretació de les torres de guaita, a la torre de la Mixarda.

Figuerola també és una localitat amb unes tradicions molt arrelades. Per poder-les conèixer, es pot visitar el poble per la Festa Major, a finals de juliol.

 • Comarca: Alt Camp
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Figuerola del Camp
 • Extensió: 23
 • Habitants: 315
 • Web: http://www.figuerola.altanet.org/

Situació geogràfica

El poble s'ubica al peu de les serres de Miramar i Carbonària, situades a l'oest. Des de la localitat cap al sud, el terreny és més pla.

Clima

Disposa d'un clima mediterrani, amb estius calorosos i secs i hiverns suaus, encara que la proximitat amb la serralada Prelitoral fa que les temperatures baixin més. Les pluges es concentren sobretot a la tardor.

Activitats econòmiques

Municipi de tradició agrícola on predomina el cultiu de l'avellana. Hi ha alguns establiments turístics i algunes explotacions ramaderes.

Història

Les troballes fetes a la Cova del Gat demostren que el terme ja estava habitat al Neolític.

El poble de Figuerola està documentat des de finals del segle X, amb l'acta de donació del castell de Cabra, atorgada pel comte Borrell II a Ervigi, l'any 980, on s'anomena per primera vegada el topònim. La primera carta de població és de finals del segle XII, però ja hi ha referències anteriors al castell (avui desaparegut) i l'església.

Al segle XIII, Berenguer de Puigverd fa donació dels termes de Figuerola, Miramar i Prenafeta al Monestir de Poblet, que va conservar la propietat fins a la Desamortització del XIX. Durant aquest temps, Figuerola va pertànyer a la vegueria de Montblanc i al corregiment de Tarragona.

A finals del segle XIX, el poble va assolir el seu nombre màxim d'habitants, va arribar gairebé als 900, xifra que després ha anat minvant de manera progressiva.

Què veure-hi

Una de les visites obligades a Figuerola del Camp és la Cova del Gat, cova sepulcral col·lectiva d'època neolítica amb diverses sales, algunes d'elles amb estalactites que va ser explorada per primer cop als anys trenta del segle XX. S'ubica a la partida del Mas del Llop i s'han trobat diverses restes arqueològiques.

La Torre de la Mixarda és un altre punt d'interès que es troba fora del nucli urbà. És fàcil arribar sortint des de Figuerola i seguint direcció Valls. Es tracta d'una torre de guaita que es pot datar dels segles XII-XIII i que va ser refeta i fortificada al XV. Té uns deu metres d'alçada i sis de diàmetre. Es pot accedir a les plantes superiors i observar les vistes de la zona. També s'hi troba el Centre d'Interpretació de les Torres de Guaita.

El centre històric de Figuerola del Camp reserva moltes sorpreses al visitant. Es tracta d'un nucli petit i que creix als peus de la Serra de Miramar. Entre els edificis que s'hi poden trobar destaca l'església de Sant Jaume, construïda al segle XVIII i que encara conserva alguns elements del primitiu temple romànic. També cal remarcar l'edifici d'estil noucentista que acull la Cooperativa Agrícola de Sant Jaume, l'edifici modernista de Cal Maleter o la font de la vila, creada al segle XVII. Un altre dels edificis de major interès és la Casa dels Monjos de Poblet, edifici originari del segle XV que va pertànyer a Poblet fins al 1835 i que va ser la casa de l'Abat.

El terme de Figuerola del Camp també inclou l'agregat de Miramar, un nucli situat muntanya amunt i on destaca l'església romànica de Sant Mateu. D'altra banda, sobre el torrent dels Masos també trobem el Pont del Diable, una construcció de pedra seca del segle XIII.

Què fer-hi

Figuerola del Camp disposa de diversos espais museístics que ajuden al visitant a entendre millor els orígens i la història de la localitat. El Museu Etnogràfic i Històric permet veure algunes de les peces neolítiques trobades a la Cova del Gat o apropar-se al passat agrícola del poble. El Museu d'Arqueologia Ibèria conté col·leccions que van de la prehistòria fins a l'època islàmica; mentre que el Museu d'Arts i Oficis se centra en les activitats que es feien a l'edat moderna. La Biblioteca Col·lecció Numismàtica disposa també de col·leccions d'art medieval, entre d'altres.

També es poden conèixer els llocs més emblemàtics del poble i de l'entorn a través de la ruta 'Passejada literària. Postals poètiques de Figuerola del Camp', inspirada en textos del poeta Josep Colet i Giralt, molt vinculat al municipi. La ruta destaca 22 llocs emblemàtics. A cadascun d'aquests espais, el visitant hi troba una placa metàl·lica amb una explicació del lloc.

Figuerola del Camp també convida a realitzar activitats en contacte amb la natura gràcies, sobretot a la zona que formen la serra Carbonària, el Tossal Gros de Miramar i la muntanya de Jordà. En aquest espai, es poden fer excursions a peu, en bicicleta (cal destacar el Coll de Prenafeta i el de Coloma) o escalada, a la via ferrada del Saltant de l'Aigua. Pel municipi, també passa la Ruta del Císter, entre Poblet i Santes Creus.

Voltants

Valls, capital dels castells i dels calçots; els monestirs de Poblet i de Santes Creus, i Montblanc, que destaca pel patrimoni medieval.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Figuerola del Camp
 • Figuerola del Camp

 • Costa Daurada

 • Figuerola del Camp
 • Figuerola del Camp

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya