Urús

Guia de Municipis
Urús és un petit municipi situat en una zona muntanyosa de la Cerdanya, envoltat de boscos i cims i amb moltes rutes i senders per gaudir del paisatge, el qual forma part del Parc Natural Cadí-Moixeró. Té alguns punt d'interès patrimonial, com l'ermita de Sant Grau del Puig o l'església de Sant Climent, així com amb diferents establiments dedicats al turisme i la gastronomia. Tot i que existeixen moltes noves construccions de segona residència, manté un nucli on es respira un magnífic aire rural i muntanyenc.

Imprescindibles

De visita a Urús és molt recomanable l'ermita de Sant Grau del Puig i l'església de Sant Climent d'Urús.

Suggeriments

D'entre les diferents rutes i excursions que ofereix el municipi, val molt la pena la que condueix del refugi d'Urús al refugi del Cortal d'en Vidal. Al refugi d'Urús, si no hi ha neu, s'hi pot accedir per una pista forestal en bon estat. Un cop aquí, s'agafa el camí assenyalat fins al Cortal d'en Vidal. Caldrà caminar durant una hora aproximadament fins arribar al gran prat que acull el refugi, on hi ha alguns bancs que permeten gaudir d'unes vistes absolutament espectaculars de la Cerdanya. En general, les zones boscoses del municipi són ideals per anar a buscar bolets.
 • Comarca: Cerdanya
 • Província: Girona
 • Localitat: Valira ,la, Urús
 • Extensió: 17
 • Habitants: 178
 • Web: http://www.urus.cat

Situació geogràfica

Situat entre els primers contraforts de la serra del Moixeró i el mateix cim de les Penyes Altes del Moixeró, el municipi es troba essencialment en terreny muntanyós i gran part de la superfície és forestal, tot i que també hi ha algunes zones sembrades i dedicades a la pastura. El poble d'Urús es troba localitzat entre el turó del Castellar i el collet de Mirabò.

Clima

El clima de la Cerdanya és el típic clima mediterrani pirinenc, que es caracteritza per oferir un temps molt canviant i variable, on els dies radiants amb els dies de núvols s'alternen més o menys contínuament. L'hivern, l'època més freda, també és la que ofereix un temps més estable. La primavera i la tardor són les èpoques més plujoses i, a partir de mitjans d'estiu, sovintegen les tronades de tarda.

Activitats econòmiques

La principal activitat econòmica és la ramaderia.

Història

Urús ja està documentat l'any 839, en l'acta de consagració de la Seu d'Urgell, amb el nom d'Oruz. Va ser possessió dels comtes de Cerdanya i del monestir de Sant Miquel de Cuixà i, el 1933, va ser anomenat Grus, atenent a la pronúncia local, tot i que més endavant aquesta denominació va ser rebutjada.

Què veure-hi

Els principals punts d'interès patrimonial i històric són l'ermita de Sant Grau del Puig, l'església de Sant Climent i les ruïnes de la fortificació coneguda com 'la presó'. Sant Grau del Puig és una petita construcció romànica situada fora del nucli, dalt d'un turó, rectangular i sense absis. Tampoc no té campanar, però hi destaca l'ull al damunt de la portalada. L'església de Sant Climent d'Urús, aixecada els segles XVII i XVIII, és una edificació senzilla i sense massa ornamentacions, però harmoniosa i exemple de l'arquitectura popular pirinenca. Està formada per una nau central i quatre capelles laterals que formen una volta d'arestes amb una clau de volta central rodona. Finalment, la presó són les restes d'una fortificació medieval situada a prop de Sant Grau. Es tracta d'una construcció de planta quadrada on, en un dels murs elevats, s'intueix l'inici d'una volta.

Què fer-hi

Descobrir els paisatges que envolten els pobles d'Urús i la Valira tot fent senderisme i excursions és, sens dubte, una de les millors activitats a realitzar. La zona té diferents torrents, fonts i rierols amb un entorn verd i exuberant i amb algunes pistes i camins forestals que es poden recórrer, a peu, en BTT o en 4x4. Els més experimentats, fins i tot poden pujar el cim de les Penyes Altes del Moixeró el qual, tot i no ser dels més coneguts de la Cerdanya, ofereix una caminada i unes vistes espectaculars. En general, tota aquesta zona del Parc Natural del Cadí Moixeró es caracteritza per grans paisatges feréstecs, amb cims elevats i boscos frondosos on, a la tardor, també és habitual anar-hi a buscar bolets.

Voltants

A la Cerdanya existeixen múltiples rutes, senders i excursions per realitzar tant a peu com en bicicleta, així com moltes ermites i esglésies per visitar. Entre les diferents rutes per gaudir del paisatge, destaca la possibilitat d'apropar-se fins a Meranges i realitzar la pujada fins al refugi de Malniu i el seu estany. També és singular l'entorn natural i salvatge del refugi del serrat de les Esposes, situat al municipi veí de Riu de Cerdanya. A l'hivern es pot anar a esquiar a la Masella o, si es prefereix l'esquí de fons, a Guils Fontanera. També es pot anar a Puigcerdà, la capital de la comarca. Es tracta del principal centre comercial de la zona, una vila senyorial on el seu popular llac és sempre un indret perfecte per passejar o, fins i tot, passar el temps anant en barca. Tota la Cerdanya gaudeix d'una fantàstica oferta turística, hotelera i gastronòmica.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Urús
 • Urús

 • Pirineus

 • Urús
 • Urús

 • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya