Riu de Cerdanya

Guia de Municipis
Riu de Cerdanya és un petit municipi pirinenc que conserva un marcat aire rural i d'alta muntanya. Situat als contraforts de la serralada del Moixeró, la qual forma part del Parc Natural del Cadí-Moxeró, en un entorn envoltat de grans boscos i muntanyes, és un paratge magnífic per practicar l'excursionisme, el senderisme i la BTT. Alhora, també és un bon indret on relaxar-se i gaudir de la tranquil·litat dels paisatges feréstecs. Un dels seus atractius és la popular travessa pirinenca Cavalls de Vent. A més a més, té algun punt d'interès arquitectònic i patrimonial, com és l'església de Sant Joan Baptista.

Imprescindibles

Val la pena visitar l'església romànica de Sant Joan Baptista de Riu de Cerdanya. També endinsar-se al Parc Natural del Cadí-Mioxeró.

Suggeriments

Per als qui no es veuen amb cor de realitzar tota la travessa Cavalls de Vent, per a la qual cal estar ben preparat, sí que és molt recomanable arribar-se al refugi del Serrat de les Esposes, un dels punts de descans de la ruta. Aquí, a banda de poder-hi fer nit, també és un indret espectacular on passar un dia en família en un paratge envoltat de natura i de grans cims, i on poder fer un pícnic o gaudir d'alguna de les propostes gastronòmiques del restaurant del mateix refugi. En tot cas, també és recomanable recórrer algun dels camins del municipi a peu o en BTT.
 • Comarca: Cerdanya
 • Província: Lleida
 • Localitat: Canals, Riu de Cerdanya
 • Extensió: 12
 • Habitants: 94
 • Web: http://www.riucerdanya.cat

Situació geogràfica

Situat enmig de grans muntanyes i boscos frondosos, el municipi de Riu de Cerdanya té una orografia que accentua els desnivells i les zones accidentades a mesura que s'estén cap al sud, on es troben les muntanyes més altes.

Clima

El clima de la Cerdanya és el típic clima mediterrani pirinenc, que es caracteritza per oferir un temps molt canviant i variable, on els dies radiants amb els de núvols s'alternen més o menys contínuament. L'hivern, l'època més freda, també és la que ofereix un temps més estable. La primavera i la tardor són les èpoques més plujoses i, a partir de mitjans d'estiu, sovintegen les tronades de tarda.

Activitats econòmiques

Tradicionalment, la principal activitat ha estat la ramaderia i l'agricultura.

Història

Antigament anomenat Riu de Pedra, formava part del municipi d'Urús i Riu. En la divisió provincial del 1833, l'antic municipi va resultar partit pel mig: Urús a la província de Girona i Riu a la província de Lleida. Més endavant, va formar un municipi independent, amb el nom de Riu de Pendís, fins que el 1973 va ser agregat a Bellver de Cerdanya. Finalment, el 1997 se'n va segregar juntament amb el poble de Canals.

Què veure-hi

El principal punt d'interès arquitectònic i patrimonial de Riu de Cerdanya és l'església romànica de Sant Joan Baptista. Situada al centre del casc urbà, es tracta d'una construcció amb planta de creu llatina amb capelles laterals, a la qual s'accedeix per una porta dovellada amb arc de mig punt. La façana està coronada per un campanar d'espadanya de dos ulls i, al centre, a la part superior de la porta, hi ha una petita fornícula amb una figura del sant.

Què fer-hi

Riu de Cerdanya és un indret perfecte tant per relaxar-s'hi i gaudir de la tranquil·litat i ambient rural i muntanyenc en família com per al turisme actiu de muntanya. Són múltiples les rutes i senders als quals es pot accedir des del poble, amb un especial protagonisme de la travessa Cavalls de Vent, que passa per la zona muntanyosa del municipi.

Des d'aquí es pot fer també l'excursió fins al cim de les Penyes Altes del Moixeró, una muntanya menys coneguda que d'altres de la Cerdanya, però que ofereix una bona i llarga ruta i unes vistes i paisatges espectaculars, potser els més feréstecs del Parc Natural del Cadí-Mioxeró.

En qualsevol cas, són diverses les opcions per practicar el senderisme i la BTT, tant per als més experts com per a qui necessiti opcions més fàcils per poder-les gaudir en família.

Voltants

A la Cerdanya existeixen múltiples rutes, senders i excursions per realitzar, tant a peu com en bicicleta, així com moltes ermites i esglésies per visitar. Entre les diferents rutes per gaudir del paisatge, destaca la possibilitat d'apropar-se fins a Meranges i realitzar la pujada fins al refugi de Malniu i el seu estany. A l'hivern, es pot anar a esquiar a la Masella o, si es prefereix l'esquí de fons, a Guils Fontanera. També es pot anar a Puigcerdà, la capital de la comarca. Es tracta del principal centre comercial de la zona, una vila senyorial on el seu popular llac és sempre un indret perfecte per passejar o, fins i tot, passar el temps anant en barca. Tota la Cerdanya gaudeix d'una fantàstica oferta turística, hotelera i gastronòmica.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Riu de Cerdanya
 • Riu de Cerdanya

 • Pirineus

 • Riu de Cerdanya
 • Riu de Cerdanya

 • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya