Viladasens

Guia de Municipis
Viladasens és un tranquil municipi de nord-est del Gironès. De fet, es tracta de la població més al nord de la comarca, a tocar ja de l'Alt Empordà. El municipi té poc més de 200 habitants distribuïts en quatre veïnats. Ha estat sempre un municipi rural, amb l'existència de molts masos, però a partir de la dècada dels anys setanta del segle passat, la seva població va començar a minvar a causa dels profunds canvis en l'agricultura. Actualment, el terme municipal conserva diverses esglésies de gran interès així com masos de gran valor històric, en un entorn que ha mantingut l'aire tradicional.

Imprescindibles

A més de l'església de Sant Vicenç, al centre històric de Viladasens, el municipi té dins del seu terme municipal dos edificis religiosos de gran interès que mereixen fer una petita ruta: Sant Martí de Fellines i Sant Martí de la Móra. La tranquil·litat tant del poble com dels voltants convida a fer passejades per conèixer el petit nucli històric i l'entorn.

Suggeriments

El poeta Antonio Machado va passar la seva última nit a Viladasens, del 26-27 de gener de 1939, abans de creuar a peu la frontera amb França. Es va allotjar a can Faixat, una masia originària del segle XIII, al nord-oest del municipi. Hi destaca la torre de planta quadrada, l'element més antic de la casa, que conserva gran part dels murs originals. La casa no es pot visitar perquè és de propietat privada, però es pot contemplar des dels voltants. D'altra banda, Viladasens té un dels restaurants més concorreguts de la zona, un bon punt per aturar-se i fer un àpat.
 • Comarca: Gironès
 • Província: Girona
 • Localitat: Mas Nicolau, el, Fellines, Móra, la, Viladasens
 • Extensió: 13
 • Habitants: 204
 • Web: http://www.viladasens.org

Situació geogràfica

És situat a l'extrem nord-oriental de la comarca. Limita amb diverses poblacions de l'Alt i el Baix Empordà així com del Pla de l'Estany.

Clima

El clima és mediterrani humit, temperat per la proximitat del mar, amb perill de glaçades durant l'hivern, influït pel vent de tramuntana, fred i intens. L'estiu és l'estació més seca, tot i que el vent de garbí també sol portar pluges.

Activitats econòmiques

L'activitat agrària ha dominat l'economia de Viladasens des de sempre. El conreu de l'olivera hi havia estat important però es va abandonar. Les terres de conreu són de secà, encara que modernament algunes explotacions han implantat el regadiu d'aspersió. S'hi cullen principalment cereals i farratge. La cria de bestiar s'ha intensificat; hi ha granges lleteres i de vedells, porcs i aviram, a més de bestiar oví.

Història

El primer document sobre Viladasens és de l'any 1058, amb el nom de: "Villam Deasinis". Viladasens estigué poblat en època ibèrica, com ho demostren les troballes efectuades als voltants, on durant la construcció de l'autopista s'excavaren mitja dotzena de cabanes dels segles III-II aC que pertanyien a un petit centre de producció de ceràmica. En època romana la Via Augusta creuava el municipi; a la Plana, s'ha identificat una edificació romana que podria correspondre a la mansió de Cinniana, que va donar nom a la riera Cinyana.

Al segle XI ja estaven constituïdes les parròquies de Viladasens i Fellines. Es té notícia d'un seguit de masos que mostren l'important expansió de l'agricultura en època medieval. Les dues parròquies formaren també una batllia que fou domini reial durant quasi tota l'edat mitjana i moderna.

Què veure-hi

Al nucli antic de Viladasens, l'església de Sant Vicenç és el monument més destacat. Es tracta d'un edifici de grans dimensions i en bona part és d'estil barroc, si bé conserva algunes parts romàniques.

Al veïnat de Fellines, situat a la part occidental de terme, hi ha l'església de Sant Martí de Fellines, un edifici romànic construït al segle XII, d'una nau amb volta apuntada i absis semicircular. La porta és rectangular amb llinda i timpà i dues arquivoltes. Durant unes reformes del segle XVIII s'afegiren diverses capelles laterals, la sagristia i el campanar, de torre de planta quadrada.

També cal esmentar l'esglesiola de Sant Martí de la Mora, al nucli del mateix nom. Es tracta d'un edifici d'una sola nau i absis semicircular construïda el segle XII i que conserva gairebé del tot el seu aspecte original.

Arreu del municipi trobem diverses masies que destaquen per la seva antiguitat així com pels elements arquitectònics. Al mateix poble de Viladasens hi ha Ca l'Adroer (llinatge documentat ja al segle XII) i Can Moret (edifici renaixentista del segle XVI). També cal destacar Can Roca (del segle XVII), Cal Ferrer (amb finestres d'estil renaixentista), el mas Bellver (fortificat amb dues torres), el mas Nicolau (que ha donat nom al veïnat), can Faixat (documentada al segle XIII), el mas dels Frares (on hi havia hagut una petita comunitat religiosa), Can Sans (del segle XVI) i el Puig (també del segle XVI i amb una gran porta dovellada).

Què fer-hi

Un dels principals reclams de Viladasens és fer un àpat al restaurant Can Lladó, un dels més concorreguts de la zona, que ofereix menús amb una relació qualitat preu molt bona.

Voltants

La ubicació de Viladasens fa d'aquest municipi un lloc ideal per visitar alguns dels punts més interessants de l'Alt Empordà, com Sant Martí d'Empúries, les seves platges, l'impressionant conjunt arqueològic de les ruïnes d'Empúries, l'Escala un dels centres turístics i lúdics més importants de la Costa Brava o el magnífic ecosistema d'observació d'aus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. A uns 30 quilòmetres en direcció nord, es troba la ciutat de Figueres, que té com a principal atractiu la Fundació Gala-Salvador Dalí.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Viladasens
 • Viladasens

 • Costa Brava

 • Viladasens
 • Viladasens

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya