Guils de Cerdanya

Guia de Municipis
Guils de Cerdanya és un municipi pirinenc situat en el punt on la plana ceretana comença a agafar més alçada, enfilant-se fins al cim del Puigpedrós, una zona que comprèn part d'un espai natural protegit. Gaudeix, doncs, d'espectaculars paisatges i una flora i fauna singulars que es poden descobrir tot practicant l'excursionisme, el senderisme i la BTT. Així mateix, també comprèn l'estació d'esquí nòrdic de Guils Fontanera, un dels principals atractius turístics. Amb una bona oferta turística i gastronòmica, també té alguns punts d'interès patrimonial, encapçalats per l'església romànica de Sant Esteve.

Imprescindibles

A Guils, són imperdibles els paisatges al voltant de l'estació de Guils Fontanera. Pel que fa al patrimoni arquitectònic, el més destacable és l'església de Sant Esteve de Guils.

Suggeriments

Si a l'hivern el principal és gaudir de la neu i a l'estiu el senderisme és un dels principals atractius turístics, és també molt recomanable visitar Guils de Cerdanya a la tardor, quan caçar bolets es converteix en la principal activitat. Els prats i boscos del municipi, poden fer les delícies dels amants de la micologia. Hi són abundants el rovellons, els pinetells, els ceps i les carreretes.
 • Comarca: Cerdanya
 • Província: Girona
 • Localitat: Guils de Cerdanya, Saneja, Sant Martí d'Aravó, Sant Martí de Cerdanya
 • Extensió: 22
 • Habitants: 529
 • Web: http://www.guils.cat/

Situació geogràfica

Guils té una forma allargada, amb una orografia que passa dels desnivells suaus a zones més accidentades, a mesura que s'apropa a les muntanyes. Té grans extensions de bosc i terres dedicades a la pastura i el conreu. Limita, a Tramuntana, amb els muncipis de Porta i la Tour de Querol; a Llevant, amb la Tour, Enveig i Puigcerdà; a Migjorn, amb Bolvir i Puigcerdà i, a Ponent, amb Bolvir i Ger.

Clima

El clima de la Cerdanya és el típic clima mediterrani pirinenc, que es caracteritza per oferir un temps molt canviant i variable, on els dies radiants amb els dies de núvols s'alternen més o menys contínuament. L'hivern, l'època més freda, també és la que ofereix un temps més estable. La primavera i la tardor són les èpoques més plujoses i, a partir de mitjans d'estiu, sovintegen les tronades de tarda.

Activitats econòmiques

Majoritàriament, la població activa del municipi es dedica a l'activitat agrícola i ramadera.

Història

Égils ja és mencionat en l´acta de consagració de la catedral d'Urgell, l'any 819, de manera que és una població d'origen medieval.

Què veure-hi

Els principals atractius històrics i patrimonials de Guils de Cerdanya i els seus pobles agregats tenen a veure amb l'arquitectura romànica desenvolupada al Pirineu català. Sant Esteve de Guils és una esglesiola romànica aixecada al segle XII ben conservada. És d'una sola nau i absis semicircular i està construïda amb carreus ben tallats. Destaca el gran campanar d'espadanya, així com la portalada de migdia, amb un fris amb mènsules figurades.

Sant Vicenç de Saneja, aixecada també al segle XII, destaca per la senzillesa del seu absis llombard, així com per la construcció amb pedres de tota mena, moltes de les quals són arrodonides. El campanar, en canvi, és fet de carreus grossos de granit ben treballats.

També resulta característica la capella de Sant Martí d'Aravó, una petita construcció relativament moderna però que conserva l'estil rústic característic del Pirineu. En el municipi també hi destaquen un parell de ponts situats a Sant Martí d'Aravó. Un és d'època gòtica, mentre que l'altre té reminiscències romanes i medievals.

Què fer-hi

El principal atractiu de Guils de Cerdanya és l'estació municipal d'esquí nòrdic, de manera que la pràctica d'aquest esport de neu és una de les activitats més importants. La mateixa zona de l'estació, a l'estiu, és un bon lloc on anar a passejar i fer senderisme.

Així mateix, també es pot practicar el senderisme, l'excursionisme i la BTT en tota la zona compresa dins l'Espai Natural Protegit de la Tossa Plana de Lles-Puigpedrós, on es pot gaudir de fantàstics paisatges i una fauna i una flora singulars. Pujar fins al cim del Puigpedrós és també una bona opció, encara que per això cal estar ben preparat.

Voltants

Entre les diferents rutes per gaudir del paisatge, a prop de Guils destaca la pujada fins al refugi de Malniu i el seu estany. A l'hivern, a més de l'esquí de fons, també es pot anar a esquiar a Masella. Així mateix, és de visita obligada la vila de Puigcerdà, la capital de la comarca. Es tracta del principal centre comercial de la zona, una vila senyorial on el seu popular llac és sempre un indret perfecte per passejar o, fins i tot, passar el temps anant en barca. Tota la Cerdanya gaudeix d'una fantàstica oferta turística, hotelera i gastronòmica.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Guils de Cerdanya
 • Guils de Cerdanya

 • Pirineus

 • Guils de Cerdanya
 • Guils de Cerdanya

 • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf