Renau

Guia de Municipis
Al bell mig de la Costa Daurada, Renau és una veritable sorpresa per al visitant. A només uns minuts de Tarragona i de les principals platges de la zona es pot trobar aquesta localitat, la més petita de la comarca i que manté intacte l'ambient rural, marcat per la tranquil·litat i per un entorn paisatgístic de gran bellesa. Els camps de vinyes i les petites elevacions de la serra de Montferri donen a aquest petit poble un caràcter únic a la zona, ideal per gaudir d'una petita escapada o un cap de setmana en família.


Imprescindibles

Un dels principals atractius turístics que ofereix Renau és els seus temples religiosos, amb elements arquitectònics que van des del gòtic de l'església de Santa Maria de Peralta fins als detalls modernistes de Josep Maria Jujol a l'ermita de la Mare de Déu de Loreto.

Més enllà d'aquests edificis, el nucli urbà de Renau també incita el visitant a passar una bona estona passejant pels carrers, on regna la tranquil·litat. Es recomana també gaudir de les vistes de l'entorn i de la gastronomia del poble.Suggeriments

Els amants del senderisme trobaran a Renau un indret ideal per organitzar petites excursions sense gaire dificultat per un entorn natural de gran bellesa i sense allunyar-se dels centres turístics de la Costa Daurada. Hi ha una bona xarxa de camins que connecta amb pobles veïns i també itineraris senyalitzats.

Entre les festes, el visitant s'hi pot apropar a principis de desembre per celebrar la tradicional festa major d'hivern, en honor a la Mare de Déu de Loreto.

 • Comarca: Tarragonès
 • Província: Tarragona
 • Localitat: Renau
 • Extensió: 8
 • Habitants: 153
 • Web: http://www.renau.altanet.org/

Situació geogràfica

El terme municipal de Renau es troba a la dreta del riu Gaià. A la part occidental hi arriben els estreps de la serra de Montferri.

Clima

Clima típicament mediterrani sec, amb estius calorosos, hiverns suaus i humitat durant bona part de l'any per la proximitat del mar.

Activitats econòmiques

Hi ha algunes explotacions agrícoles de vinya, oliveres, ametllers i avellaners. També destaca el sector serveis.

Història

Dins del terme municipal s'han trobat diverses restes de vil·les romanes, tot i que l'origen de l'actual poble de Renau i de l'antic indret de Peralta es troba en l'època de la conquesta cristiana. La primera referència que es té de Renau és del 1161 i s'hi dedueix que va ser atorgat a la família Montoliu.

Fins a començaments del segle XIV, Renau queda unit als senyors del Catllar, emparentats amb els Montoliu, que acaben constant com a senyors del lloc. Durant l'edat mitjana, Peralta i Renau van ser membres de la Comuna del Camp, encara que no de forma gaire activa. El 1682 s'ordena la subhasta de la baronia de Renau a causa de querelles familiars i passa a mans de Francesc Perelló, un habitant de Tàrrega.

Durant la Guerra dels Segadors, el castell de Renau va ser cremat com a càstig per la seva rebel·lió contra la monarquia dels Àustries. Al segle XIX, Peralta i Renau formen municipis propis, fins que l'any 1842 s'acaben fusionant en un de sol.

Què veure-hi

El punt de major interès de Renau és l'ermita de la Mare de Déu de  Loreto, construïda a finals del segle XVII, però decorada i reformada el 1926 per l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol. Es tracta d'un edifici d'una sola nau on Jujol va deixar alguns elements característics de la seva obra, com l'ull de bou de la façana o el campanar d'espadanya. A més, les parets i la volta de l'edifici estan decorades amb pintures de Ramon Farré.

Aquest temple es troba molt a prop del nucli urbà, a l'altre costat del torrent de Renau. Dins del nucli antic, la construcció més destacada és l'església parroquial dedicada a Santa Llúcia. L'edifici actual es va bastir durant la segona meitat del segle XVIII, tot i que el campanar és posterior, de mitjans del XIX. Aquest temple conserva una imatge gòtica de la Mare de Déu de Loreto, una altra de la Mare de Déu del Roser i la creu professional d'argent de Peralta.

Sense sortir del poble, també cal destacar la Casa Jaumet, que presenta dues arcades gòtiques que podien haver format part del castell que hi havia a la localitat. I fora del nucli urbà, també són interessants les restes de l'antic poble de Peralta. En aquest despoblat destaquen alguns elements de l'església de Santa Maria de Peralta, del segle XIV i que encara es conserva. S'hi van trobar unes pintures murals de la mateixa època que es poden veure al Museu Diocesà de Tarragona.

Què fer-hi

Renau és un petit poble tranquil que permet gaudir d'un entorn natural i d'un paisatge esplèndid a poca distància de Tarragona. Una de les millors opcions per desconnectar de l'ambient de la gran ciutat és visitar aquesta localitat i programar alguna excursió per l'entorn. La xarxa de camins és molt bona i comunica amb altres localitats com el Catllar o Nulles.

A qui li agradin les tradicions més arrelades al territori pot visitar Renau per les dues festes majors. La d'estiu està dedicada a Santa Llúcia, a qui està consagrada l'església, i la d'hivern, a la Mare de Déu de Loreto.

Tot i ser un poble petit, el nucli urbà també mereix una visita, ja sigui per apreciar les vistes dels camps de vinya del voltant o per gaudir d'un bon àpat als restaurants que hi ha.

Voltants

Tarragona i el seu patrimoni romà; Valls, la capital dels castells i els calçots; el Catllar, amb el seu imponent castell, i Nulles, molt conegut per la seva cooperativa vinícola. Renau també està molt a prop d'algunes de les principals platges de la Costa Daurada.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Renau
 • Renau

 • Costa Daurada

 • Renau
 • Renau

 • Costa Daurada

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya