Fontanals de Cerdanya

Guia de Municipis
El municipi de Fontanals de Cerdanya se situa en un punt obert i una mica elevat de la plana de la Cerdanya, en una zona magnífica per fer excursions i practicar el cicloturisme tot gaudint d'algunes de les millors vistes de tota aquesta zona pirinenca. Alhora, les diferents rutes que travessen el municipi serveixen també per poder conèixer els diferents nuclis, en els quals es poden fer visites a diferents indrets d'interès patrimonial. A més a més, el municipi comparteix un aeròdrom on practicar el vol a vela, l'ultralleuger o els vols en globus.


Imprescindibles

A Fontanals de Cerdanya no es pot deixar de visitar l'església romànica de Sant Cosme i Sant Damià de Queixans, la de Sant Esteve de les Pereres i la de Sant Miquel de Soriguerola. També és recomanable veure l'església d'estil barroc de Santa Eulàlia d'Estoll.

Suggeriments

Per als amants de la micologia, des de finals d'estiu i fins entrada la tardor Fontanals té alguns dels millors boscos on passejar mentre es cacen bolets. Es tracta d'una zona excel·lent per trobar rovellons i ceps. Per altra banda, els més atrevits poden aprofitar les instal·lacions de l'aeròdrom per fer alguna sortida monitoritzada en ultralleuger i tenir el privilegi de veure la Cerdanya a vol d'ocell.
 • Comarca: Cerdanya
 • Província: Girona
 • Localitat: Vilar d'Urtx, el, Escadarcs, Estoll, Pereres, les, Queixans, Soriguerola, Urtx
 • Extensió: 28
 • Habitants: 455
 • Web: http://www.fontanals.cat/

Situació geogràfica

El municipi està format pels antics municipis d'Urtx i Queixans, fusionats al 1969. Està situat en una zona majoritàriament plana, força oberta i una mica elevada de la plana ceretana, i el seu espai geogràfic s'estén per les dues vessants del tossal Rodó ( 1.751 m) i de les Roques Altes ( 1.776 m), des d'on es domina la vall d'Alp fins al barranc de Saltéguet, i fins a la riba del riu Segre, a tramuntana.

Clima

El clima de la Cerdanya és el típic clima mediterrani pirinenc, que es caracteritza per oferir un temps molt canviant i variable, on els dies radiants amb els dies de núvols s'alternen més o menys contínuament. L'hivern, l'època més freda, també és la que ofereix un temps més estable. La primavera i la tardor són les èpoques més plujoses i a partir de mitjans d'estiu sovintegen les tronades de tarda.

Activitats econòmiques

Tradicionalment era un municipi agrícola, però actualment la població es dedica majoritàriament al sector dels serveis turístics, hotelers i gastronòmics.

Història

Urtx és una població antiga que ja s'esmenta al segle XI, i als segles XVII i XVIII ja es tenen registres de la baronia d'Estoll, Mosoll i Escadarcs. Amb el Tractat dels Pirineus, l'any 1659, els pobles d'Urtx i Queixans queden a la banda espanyola de la nova frontera.

Què veure-hi

Alguns dels principals punts d'interès al municipi són els mateixos pobles que el formen, els quals conserven encara uns nuclis antics on es pot gaudir de l'aire rústic i rural. A més a més, hi ha diferents punts d'interès històric i patrimonial. A Queixans hi ha l'església romànica de Sant Cosme i Sant Damià, una construcció d'origen romànic on destaca el magnífic campanar d'espadanya.

A les Pereres hi ha Sant Esteve de les Pereres, una església romànica aixecada al segle XII.

Especialment singular és l'església de Sant Martí d'Urtx, una edificació d'origen romànic però que ha patit diferents modificacions en època contemporània d'estil historicista i on destaca el campanar, que s'eleva com una gran torre.

A Soriguerola hi ha una altra ermita romànica, l'església de Sant Miquel, petita, ben conservada i de formes harmonioses.

Finalment, val la pena tenir en compte també l'església de Santa Eulàlia d'Estoll, d'estil barroc però força austera en la seva decoració.

Què fer-hi

El municipi ofereix múltiples opcions per gaudir dels seus paisatges i equipaments. Per un costat, existeixen diferents rutes i excursions per poder practicar el cicloturisme, la BTT i el senderisme, tant en zones amb poc desnivell, tant característiques de la plana ceretana, com en zones més accidentades, a mesura que ens apropem a les zones més muntanyoses.

A més a més, Fontanals de Cerdanya comparteix amb el municipi d'Alp l'aeròdrom de la Cerdanya, on es pot practicar el vol a vela, el vol amb ultralleuger o els vols en globus aerostàtic.

El municipi també té un camp de golf on practicar aquest esport.

Voltants

La Cerdanya és una de les principals zones turístiques de muntanya de Catalunya, de manera que els atractius que trobem al voltant de Fontanals de Cerdanya són nombrosos. Tota la zona és creuada per múltiples rutes, senders i excursions per realitzar tant a peu com en bicicleta. Podem pujar cims com el Puigmal o gaudir d'excursions per les zones planes. Dels boscos de La Molina, on a l'estiu és possible enlairar-se amb el telecabina fins al peu del refugi del Niu de l'Àliga, on hi ha unes vistes espectaculars, fins a esquiar a la mateixa La Molina o la Masella els mesos d'hivern.

Pel que fa al patrimoni històric, són nombroses les esglésies i ermites que podem visitar en els diferents poblets de la comarca, i també alguns castells, com el de Bellver de Cerdanya o el de Llívia, on també destaca l'església i la farmàcia, la més antiga de Catalunya.

Fontanals de Cerdanya també és a tocar de Puigcerdà, la capital de la comarca. Es tracta del principal centre comercial de la zona, una vila senyorial on el seu popular llac és sempre un indret perfecte per passejar o, fins i tot, passar el temps anant en barca. Tota la Cerdanya gaudeix de d'una fantàstica oferta turística, hotelera i gastronòmica.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Fontanals de Cerdanya
 • Fontanals de Cerdanya

 • Pirineus

 • Fontanals de Cerdanya
 • Fontanals de Cerdanya

 • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya