Ullà

Guia de Municipis
Amagat de la Mediterrània pel massís del Montgrí i regat per les aigües del Ter es troba Ullà, un municipi d'origen medieval la història del qual corre paral·lela a la del riu.

Imprescindibles

Els amants del senderisme no es poden perdre la pujada al puig Rodó, una muntanya de 307,9 metres d'altitud situada al massís del Montgrí i davant del castell de Montgrí. Des del poble són uns set quilòmetres entre anada i tornada i la dificultat de l'ascens és moderada.

Passejar pel nucli històric d'Ullà per admirar les seves esglésies i les cases dels segles XVI i XVII.Suggeriments

Una bona opció per descobrir el municipi i la comarca és allotjar-se en algun dels excel·lents allotjaments rurals del municipi, com Can Pericot 1721, al centre del poble, o Can Junqué, als afores.

Al centre del poble hi ha un forn artesanal, L'Agrària, amb bones pastes i una terrassa amb de tauletes en què prendre un cafè.

 • Comarca: Baix Empordà
 • Província: Girona
 • Localitat: Roquetes, Ullà
 • Extensió: 7
 • Habitants: 1139
 • Web: http://webspobles2.ddgi.cat/ulla

Situació geogràfica

Municipi situat al nord-est de la comarca del Baix Empordà que s'estén entre la riba esquerra del riu Ter i el massís del Montgrí. Limita amb Bellcaire d'Empordà, pel nord-oest; amb Torroella de Montgrí, pel nord-est i l'est; amb Gualta, pel sud; amb Fontanilles, pel sud-oest, i amb la Tallada d'Empordà, per l'oest.

Clima

El clima del Baix Empordà és de tipus mediterrani suau. La temperatura mínima mitjana a l'hivern és d'uns cinc graus i la màxima mitjana, d'uns tretze. A l'estiu la mínima mitjana és d'uns divuit graus i la màxima mitjana, d'uns vint.

Les pluges es reparteixen de forma regular al llarg de tot l'any, encara que són una mica més freqüents a la tardor i menys durant els mesos d'estiu.

Activitats econòmiques

La principal activitat econòmica del municipi és l'agricultura, en la qual predominen els cultius de regadiu com hortalisses, blat de moro, farratge i, especialment, pomeres. La Cooperativa de Fructicultors de la Costa Brava, fundada el 1962, té la seu a Ullà. Les petites explotacions de ramaderia porcina, ovina i avícola complementen l'agricultura. Al sud del municipi hi ha un petit polígon industrial.

Història

Les troballes de la cova del Duc d'Ullà demostren la presència humana al municipi ja el Paleolític. També s'han descobert vestigis arqueològics del període romà al Mas Blanc.

El primer document en què apareix documentat Ullà és de l'any 834 i hi consta com Olianus, terra d'oliveres. En aquell temps pertanyia al bisbat de Girona, tot i que el comtat d'Empúries se la va disputar en diverses ocasions.

El 1121 es va fundar la canònica agustiniana de Santa Maria al sud del poble i al costat del riu Ter. El centre va patir nombrosos contratemps, ja que va ser atacat per pirates sarraïns provinents de Mallorca i en diverses ocasions es va veure inundada pels desbordaments del riu Ter. En l'actualitat amb prou feines queden fragments de la part inferior del mur.

Què veure-hi

El principal monument d'Ullà és l'antiga església de Sant Andreu, utilitzada en l'actualitat com a casal de cultura. Està documentada a finals del segle XII, encara que es creu que és d'origen preromànic. De l'exterior amb prou feines es pot observar cap estructura perquè està envoltada de cases, però a l'interior llueix un tram de volta de canó i un altre de volta apuntada.

A pocs passos es troba l'església de Santa Maria, construïda entre finals del segle XVIII i principis del XIX per substituir la de Sant Andreu. En el seu dia va acollir la comunitat agustiniana de l'antiga canònica de Santa Maria. És d'estil barroc i custodia una imatge de la verge de la Fossa del segle XII.

Passejant pels carrers del nucli antic es pot veure el portal del carrer Muntanya, una de les antigues entrades a la vila d'Ullà. Entre les cases, en destaca una al carrer de la Volta, amb portal de mig punt adovellat; una al carrer de Sant Antoni, d'estil renaixentista i construïda el 1512 segons la inscripció en una de les finestres; una altra al carrer dels Bous, que probablement va ser un convent i que llueix un portal amb arc campanell i un escut amb la data de 1642, o les dels números 7 i 9 del carrer Jeroni Pujol, de principis del segle XVII.

A la part més alta del poble es troba Mas Xiquet, una impressionant masia de tres pisos, amb porxo de quatre arcs, una galeria de dotze arcs a la primera planta i una filera de quinze finestres a la segona. És del segle XVIII i es creu que va ser propietat de l'escriptora Víctor Català.

Què fer-hi

El riu Ter, al seu pas pel sud del municipi, forma part del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. La Ruta del Ter convida a recórrer el riu fins a la desembocadura a peu o amb BTT per la riba o amb un caiac des de l'aigua.

Voltants

La ciutat grecoromana d'Empúries està a dotze quilòmetres d'Ullà.

També a dotze quilòmetres es troba el jaciment arqueològic d'Ullastret, un dels poblats ibèrics més ben conservats del país.

Entre els pobles més bonics de l'Empordà cal destacar Monells, Pals, Peratallada o Bellcaire d'Empordà; tots a menys de mitja hora en cotxe d'Ullà.

Les platges més properes a Ullà són les de l'Escala i les de Pals.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Ullà
 • Ullà

 • Costa Brava

 • Ullà
 • Ullà

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya