Torrent

Guia de Municipis
Aixoplugat entre una serra i un massís i a tan sols deu quilòmetres de la Mediterrània, Torrent ofereix la tranquil·litat de l'interior de l'Empordà i dels seus amables paisatges.

Imprescindibles

Passejar fins al coll dels Revolts de Torrent per gaudir de la natura de l'Espai Natural Protegit de les Gavarres i de les vistes sobre la plana amb la serra del Montgrí i les illes Medes.

Visitar el nucli antic de Torrent, format per un grup d'unes trenta cases de pedra i l'església de Sant Vicenç, construïda al segle XVIII.Suggeriments

A l'entrada al poble per la carretera de Sant Feliu de Boada, hi ha un petit museu dedicat a les confitures artesanals, el Museu de la Confitura. S'hi poden comprar productes originals com la confitura d'albergínia o la melmelada de taronja i Beefeater i assistir a cursos i exposicions.

A Torrent es troba un dels hotels més luxosos de l'Empordà, el Mas de Torrent, una masia perfectament restaurada i condicionada.

 • Comarca: Baix Empordà
 • Província: Girona
 • Localitat: Torrent
 • Extensió: 8
 • Habitants: 165
 • Web: http://www.torrent.cat

Situació geogràfica

El municipi està situat al centre-est de la comarca del Baix Empordà. Limita, pel nord, amb Palau-sator; per l'est, amb Pals; pel sud, amb Palafrugell i, per l'oest, amb Forallac.

L'extrem sud-oest del terme municipal forma part de l'Espai Natural Protegit de les Gavarres.

Clima

El clima del Baix Empordà és de tipus mediterrani suau. La temperatura mínima mitjana a l'hivern és d'uns cinc graus i la màxima mitjana, d'uns tretze. A l'estiu la mínima mitjana és d'uns divuit graus i la màxima mitjana, d'uns vint.

Les pluges es reparteixen de forma regular al llarg de tot l'any, encara que són una mica més freqüents a la tardor i menys durant els mesos d'estiu.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica del municipi es basa en l'agricultura i la ramaderia. S'hi crien vaques, bens i aus i es cultiva, majoritàriament, farratge per als animals. Als peus de les Gavarres encara es poden veure alguns camps de vinya i oliveres.

Algunes masies han estat restaurades com a segones residències i apartaments de vacances, com el Mas de Torrent, un dels hotels més luxosos de la Costa Brava.

Història

El jaciment arqueològic del sepulcre de Puig Roig indica la presència humana al municipi ja al Neolític.

El primer document en què apareix Torrent és en una relació dels béns de l'abadia de Sant Esteve de Banyoles, l'any 1017. A mitjan segle XIV apareix com a possessió del cavaller Dalmau de Xetmar, la neta vendria la jurisdicció del castell a Berenguer de Cruïlles el 1377. Des d'aquest moment, el castell apareix documentat en diverses ocasions com a part del domini dels senyors de Cruïlles i Peratallada. El 1770, Felip de Cruïlles de Peratallada, baró de Peratallada i senyor de Torrent, va ser investit marquès del castell de Torrent pel rei Carles III.

Què veure-hi

El nucli antic de Torrent està format per un grup d'unes trenta cases de pedra vista agrupades al voltant de l'església de Sant Vicenç, un temple de grans dimensions construït al segle XVIII. Presenta una sola nau amb capelles laterals, absis poligonal, portal d'estil barroc i gran torre de campanar de base quadrada.

Passejant pels carrers del poble es poden veure restes de l'antic recinte emmurallat, com el portal adovellat d'arc de mig punt amb matacà i les restes d'una torre circular.

A dos quilòmetres al sud-oest del poble es troba l'ermita de Sant Llop, patró dels pastors. És de mitjans del segle XVIII, com es pot llegir en l'escut que hi ha sobre la porta.

A l'extrem nord-oest del municipi es pot veure el dolmen de Puig Roig que forma part d'un antic cementiri del període Neolític.

Què fer-hi

El sud-oest del municipi forma part de l'Espai Natural Protegit de les Gavarres, per on es poden fer nombroses excursions a peu o amb BTT. A més de la riquesa paisatgística, les Gavarres tenen un important patrimoni arqueològic i cultural, ja que hi abunden els monuments megalítics, els pous de gel, els forns i els molins.

Des del coll dels Revolts de Torrent, a cent metres d'altitud, es tenen unes vistes sobre el municipi amb la serra del Montgrí i les illes Medes al fons.

Voltants

A Pals, a només tres quilòmetres i mig de Torrent i on es pot arribar fent un agradable passeig a peu, es pot visitar el Pedró, l'antic nucli medieval de la població.

Palafrugell, a sis quilòmetres de Torrent, té molt ambient social, nombrosos restaurants i comerços i diversos museus molt interessants, entre els quals destaca el Museu del Suro.

Les platges de la Costa Brava més properes a Torrent són les de Begur i les de Pals.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Torrent
 • Torrent

 • Costa Brava

 • Torrent
 • Torrent

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf