Salt

Guia de Municipis

Salt és, amb uns 30.000 habitants, un dels municipis més importants del Gironès. Molt vinculat a la capital, atès que forma part de la seva àrea urbana, Salt però manté un perfil propi. Encara que es va annexionar a Girona el 1974, va aconseguir-ne la segregació definitiva el 1983.

Es tracta d'una població amb molts atractius per als visitants: una important oferta cultural i d'oci encapçalada pel seu famós Teatre, un ampli ventall de fires i festes, un lloc ideal per fer compres, un entorn natural privilegiat al voltant del riu Ter, on es poden practicar nombroses activitats esportives, i un patrimoni històric i industrial destacable i molt ben conservat.Imprescindibles

La privilegiada situació geogràfica de Salt, a tocar de les Hortes i de les Deveses de Salt, amb el segell de personalitat que li dona el riu Ter, ofereix la possibilitat de fer activitat física en contacte directe amb la natura aprofitant també els allotjaments turístics del municipi. Anar a veure un espectacle al prestigiós Teatre de Salt és també una activitat imprescindible si es visita la població.

Suggeriments

El parc de les Deveses de Salt, a la vora del riu Ter, és un entorn ideal per fer rutes a cavall. S'hi organitzen sortides tant amb cavalls, com amb carros i ponis. També mereix una visita la Factoria Cultural Coma Cros i especialment el Museu de l'Aigua.
 • Comarca: Gironès
 • Província: Girona
 • Localitat: Salt
 • Extensió: 7
 • Habitants: 30622
 • Web: http://www.viusalt.cat

Situació geogràfica

Està situat a l'extrem centre-oest de la comarca del Gironès. Els seus límits geogràfics són: pel nord, amb el municipi de Sant Gregori; a l'est, amb Santa Eugènia de Ter, Girona i Palau Sacosta; al sud, Vilablareix, i finalment, per l'oest, Bescanó.

Clima

El clima és mediterrani marítim de tendència humida. Els estius no són gaire secs. La pluja varia força d'un any a un altre: un estiu pot haver estat molt tempestuós i amb forts xàfecs i l'estiu següent ploure poc. Els hiverns acostumen a ser freds i els estius calents, però sense temperatures exagerades. El vent típic de la zona és la tramuntana.

Activitats econòmiques

Salt ha crescut exponencialment al llarg del segle XX, en què ha triplicat la població, i avui és el municipi més densament poblat de les comarques gironines. Això es deu a la prosperitat de la indústria tèxtil, passant per la millora de la xarxa de comunicacions, fins a la saturació urbanística del municipi veí de Girona. Les activitats terciàries van tenir-hi un increment important en les dècades del 1980 i, sobretot, del 1990.

Història

Ens hem de remuntar fins a l'any 823 per localitzar el primer document que de manera explícita es refereix a Salt. La paraula Salto, existent en l'esmentat document, serveix de base per a la hipòtesi de l'origen del nom de Salt, i tot sembla indicar que deriva de Salto, atès que el salto era un tipus de propietat de la terra documentat des de l'època romana. Existeix una altra hipòtesi que estableix que el nom prové de Sale alte, atès que aquesta expressió és esmentada en un document de 1019 i fa referència a algunes mansions senyorials situades en el lloc.

Els estudis i recerques que s'han fet sobre el poble de Salt revelen l'existència d'un petit llogarret d'un ruralisme extrem, amb una població dedicada al conreu de la terra i a l'explotació de molins que funcionaven a través de la séquia Monar. Durant l'edat mitjana, el poble estava format per un seguit de masos disseminats per tot el pla que vivien de les feines derivades del conreu de la terra i de les activitats manufactureres. Salt no disposava d'un nucli urbà. De fet, no trobarem la presència d'un carrer fins al final del segle XVI.

La presència de l'aigua i, molt especialment, de la séquia Monar, va influir decisivament en el fet que diverses indústries tèxtils s'instal·lessin al municipi a mitjans del segle XIX. La industrialització va comportar un canvi radical i sobtat de l'estructura socioeconòmica, tradicionalment basada en l'agricultura, un corrent immigratori massiu i una renovació total del paisatge. Salt va viure un procés d'expansió urbana amb la instal·lació, a mitjan segle XIX, de tres fàbriques tèxtils.

El fet més remarcable i polèmic en temps moderns va ser el de l'annexió a Girona. Això es produí el 1974, després d'una resistència que passà pel Tribunal Suprem, la sentència del qual resultà negativa per als interessos del poble. Un decret de la Generalitat del 1983 va aconseguir-ne la segregació definitiva.

Què veure-hi

Pel que fa al patrimoni arquitectònic i religiós cal esmentar l'església parroquial de Sant Cugat de Salt (segles XVIII-XIX), de planta rectangular i absis semicircular. A la part antiga de la població destaca la Torre Farga o de Sant Dionís (segle XV), element històric de defensa, de quinze metres d'altura.

Una de les mostres més representatives del patrimoni industrial és la Factoria Cultural Coma Cros, un equipament cultural que aprofita les instal·lacions de la fàbrica tèxtil que es va fundar a mitjans del segle XIX. En aquest espai hi ha el Museu de l'Aigua, que té com a objectiu la conservació i la divulgació de la cultura vinculada a l'aigua, amb itineraris sobre el terreny centrats en la séquia o rec Monar i el Ter.

El Parc dels Deveses, al costat del riu Ter, un espai ideal per caminar, córrer o anar amb bicicleta.

Què fer-hi

Podeu anar de compres a l'Espai Gironès, però també disposeu de nombrosos comerços de proximitat, el mercat municipal així com mercats setmanals dos cops per setmana.

En l'àmbit cultural, el Teatre de Salt és un dels més importants a Catalunya per la seva sòlida programació i per figurar com una de les seus estables del festival Temporada Alta, el més important d'Espanya en arts escèniques. A tot això cal afegir el Black Music Festival, esdeveniment musical de referència dedicat a la música popular afroamericana.

També hi ha una bona oferta de sales de cinema i nombrosos establiments gastronòmics de nivell. I si es busca una visita més activa, disposeu d'una àmplia oferta d'activitats a l'aire lliure i rutes per la natura.

Voltants

L'excepcional patrimoni i la màgia de la ciutat de Girona, amb el barri antic i la catedral de Santa Maria, encapçalen les visites que es poden fer al voltant de Salt. En direcció Bescanó, es troba l'Espai Natural Protegit del Volcà de la Crosa, una zona volcànica amb nombroses rutes a peu i en bicicleta que acull un dels cràters més grans de la Península ibèrica. En direcció nord, i a uns 25 minuts en cotxe, es troba l'estany de Banyoles, espai natural únic, de gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Salt
 • Salt

 • Costa Brava

 • Salt
 • Salt

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya