Quart

Guia de Municipis
Amb un terme municipal d'una extensió considerable, Quart es troba dins de l'àrea metropolitana de la ciutat de Girona, però tant el nucli urbà com els veïnats propers tenen un perfil propi. Tot i que històricament al poble se'l coneix fonamentalment per la seva tradició terrissaire, avui Quart és un municipi valorat per la seva qualitat de vida i per les opcions de turisme actiu que ofereix, tant per la proximitat del massís de les Gavarres com per l'existència de la via verda sobre l'antic traçat del Carrilet, el petit tren que va comunicar Girona i Sant Feliu de Guíxols fins al 1969.

Imprescindibles

Visitar el Museu de la Terrissa, on es dona a conèixer tot el procés d'industrialització de la ceràmica fins a les últimes novetats produïdes. Fer un recorregut en bicicleta per la via verda.

Suggeriments

Quart té diversos veïnats propers com Palol d'Onyar, la Creueta, Castellar de la Selva i Sant Mateu de Montnegre on es troben alguns poblats ibèrics i esglésies antigues que posen de manifest el valor històric d'aquest territori. A Palol d'Onyar a més es pot veure un important retaule de rajola que data del primer terç del segle XVIII.
 • Comarca: Gironès
 • Província: Girona
 • Localitat: Creueta, la, Palol d'Onyar, Quart, Sant Mateu de Montnegre, Montnegre
 • Extensió: 38
 • Habitants: 3640
 • Web: http://www.quart.cat

Situació geogràfica

Municipi situat al sud de la ciutat de Girona, entre el massís de les Gavarres i el riu Onyar. Engloba altres nuclis urbans o veïnats com Palol d'Onyar, la Creueta, el Castellar, Sant Mateu de Montnegre i Montnegre.

Clima

El clima és mediterrani marítim de tendència humida. Els estius no són gaire secs. La pluja varia força d'un any a un altre: un estiu pot haver estat molt tempestuós i amb forts xàfecs i l'estiu següent ploure poc. Els hiverns acostumen a ser freds i els estius calents, però sense temperatures exagerades. El vent típic de la zona és la tramuntana.

Activitats econòmiques

L'economia de Quart s'ha fonamentat tradicionalment en l'agricultura i la ramaderia, d'una banda, i la indústria de la terrisseria, de l'altra. Si bé el municipi és ocupat majoritàriament per boscos, les terres planes han estat utilitzades principalment per al conreu de cereals (ordi, blat, civada), predominantment de secà. El sector ramader se centra en la cria de bestiar porcí. La població es concentra a Quart, Palol i la Creueta, que és on hi ha també les principals indústries, comerços i empreses de serveis radicades al municipi.

Història

Quart es troba en un territori que ha estat habitat per l'home almenys des del temps del ibers, segons testimonien les restes arqueològiques de la Creueta; que va conèixer la romanització, pels camins romans que el travessaven i per algunes restes que s'han trobat de vil.les rurals; que va anar-se definint amb la civilització cristiana medieval, tal com demostren les esglésies que vertebren els nuclis de població.

Cap a la fi de l'edat mitjana, va conèixer l'expansió d'una artesania que li ha donat nom arreu, com és la terrissa, que va néixer al segle XV gràcies a l'aprofitament del terreny argilós on es troba ubicada la població. La industrialització al segle XX s'ha concretat als darrers anys amb la incorporació a l'àrea metropolitana de Girona i el seu pol econòmic.

Què veure-hi

El poble de Quart està presidit per l'església parroquial de Santa Margarida, d'origen romànic però força modificada al segle XVIII. Es tracta d'un edifici d'una sola nau de tres trams amb volta de creueria i arcs formers apuntats i capelles laterals. Un dels elements més destacats és el campanar romànic, restaurat, que és de planta quadrada i dos pisos de finestres geminades.

L'any 2011 s'inaugurà el Museu de la Terrissa de Quart, ubicat a l'antiga bòbila de Can Ginesta, que posa en valor, promou i dignifica la tradició de Quart com a indret històric productor de terrissa negra.

El tercer element d'interès de Quart és la via verda, que s'ha convertit en un dels principals al·licients per visitar aquesta població per als aficionats al cicloturisme. El municipi encara conserva l'antiga estació de la línia de l'històric Carrilet, el petit tren que fins al 1969 comunicava Girona amb Sant Feliu de Guíxols.

Què fer-hi

Visitar el Museu de la Terrissa de Quart és una activitat inexcusable per a qui vagi a Quart. Es tracta d'un edifici històric recuperat on, a banda de l'exposició permanent sobre aquesta tradició que ha definit la personalitat del poble des de fa 700 anys, s'hi poden veure exposicions temporals.

L'altra activitat per excel·lència a Quart és fer un recorregut per la via verda, començant per l'antiga estació del Carrilet.

Voltants

Quart es troba a l'àrea metropolitana de Girona, amb la seva àmplia oferta turística, històrica i cultural. El barri antic medieval i la catedral gòtica de Santa Maria resumeixen l'encís i la màgia d'aquesta ciutat. A Cassà de la Selva trobareu mostres del passat industrial de la població, que es va basar en l'explotació del suro, i interessants edificis modernistes.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Quart
 • Quart

 • Costa Brava

 • Quart
 • Quart

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya