Vansa i Fórnols, la

Guia de Municipis
Municipi de muntanya que agrupa diferents nuclis de població. Es tracta d'una zona de grans paisatges, a la vall del riu de la Vansa, que abraça des dels contraforts meridionals de la serra del Cadí fins a la serra del Port del Comte i el Montsec de Tost. Aquí, les múltiples rutes i camins conviden a practicar el senderisme, la BTT i altres esports de muntanya com l'esquí de fons, en plena natura. També hi ha visites interessants a fer. Des dels petits i rústics poblets fins a algunes esglésies romàniques, com Sant Julià dels Garrics o Sant Pere de la Vansa.

Imprescindibles

El monument romànic més interessant del municipi és l'església de Sant Julià dels Garrics, actualment sense culte i pendent de restauració. D'una sola nau i coberta amb volta de canó, presenta arcuacions llombardes a l'exterior de l'absis i de la façana sud. També és aconsellable endinsar-se al Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Suggeriments

Val molt la pena visitar amb tranquil·litat el poble d'Ossera, que és en si mateix un petit mercat d'artesania. A Cal Nogué hi ha en Peter i la Suzzete, que es dediquen a la recol·lecció d'herbes aromàtiques i medicinals i que tenen un petit jardí botànic de muntanya. A Cal Codina, l'Eulàlia Torras elabora el formatge de cabra curat "Serrat Gros".
 • Comarca: Alt Urgell
 • Província: Lleida
 • Localitat: Adraén, Colldarnat, Fórnols, Barceloneta, la, Montargull, Ossera, Padrinàs, Sant Pere, Sisquer, Sorribes de la Vansa
 • Extensió: 106
 • Habitants: 168
 • Web: http://vansafornols.ddl.net

Situació geogràfica

El municipi de la Vansa i Fórnols és al peu dels vessants meridionals de la serra de Cadí, a la vall del riu de la Vansa. També el travessen els rius de Bona i el riu Fred. Es tracta d'una petita conca amb múltiples relleus i desnivells i d'orografia accidentada. Es pot arribar a la vall de la Vansa des de la Seu d'Urgell i des de Solsona per carreteres asfaltades. També des de Berga per Gósol i Josa del Cadí i, des d'Organyà, per Montan de Tost fins a Sorribes de la Vansa, amb trams de pista de muntanya.

Clima

Clima mediterrani continental, amb els hiverns freds i els estius relativament suaus.

Activitats econòmiques

Història

El municipi es conforma com a tal el 1973, quan s'unien els municipis de la Vansa i Fórnols del Cadí, i comprèn els nuclis de Sorribes de la Vansa, cap de municipi, Fórnols de Cadí, Adraén, Cornellana i Ossera, i els masos, veïnats o llogarets, alguns ja despoblats, de la Barceloneta, Colldarnat, Montargull de Lavansa, Sant Pere de Lavansa, Sisquer, Banyeres, Padrinàs i Sant Julià de Pera. El topònim de Lavansa és documentat ja en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell, que menciona les parròquies de Lovanda.

Què veure-hi

El municipi de la Vansa i Fórnols té diversos monuments romànics d'interès. El més important és l'església de Sant Julià dels Garrics, que es troba en un indret isolat, al costat del riu Bona. Es tracta d'un edifici d'una sola nau aixecat entre els segles XI i XIII amb una part de la coberta amb volta de canó. A la façana de ponent s'hi obre la porta d'arc de mig punt adovellat i, al capdamunt, el campanar d'espadanya de dos ulls. També val pena veure Sant Pere de la Vansa, aixecat al segle XII, i Sant Vicenç de Banyeres, del mateix segle, i Sant Romà de Sisquer. Altres construccions singulars són els antics molins fariners d'Adraen, Cornellana i Fórnols. Per altra banda, passejar pels diferents nuclis de població permet gaudir de racons on es respira l'autèntic caràcter rural d'un Pirineu que encara no ha patit massa explotació turística.

Què fer-hi

Les terres d'aquest municipi ofereixen múltiples rutes i camins per on practicar el senderisme, l'excursionisme i la BTT enmig d'una natura exuberant i en estat gairebé verge. La banda oriental ocupa part del Parc Natural del Cadí-Moixeró, una zona de paisatges fabulosos per descobrir. Per altra banda, també hi ha l'estació d'esquí nòrdic de Tuixent i la Vansa. Així mateix, són diverses les pistes adients per a excursions en 4x4.

Voltants

Els amants dels esports d'hivern tenen a prop l'estació d'esquí de Port del Comte, a la qual s'arriba per un trencant de la carretera C-426. Per altra banda, val molt la pena recórrer la carretera C-563, de Josa del Cadí a Gósol i Saldes, pobles històrics amb magnífics racons per descobrir, amb el perfil de l'espectacular Pedraforca al fons. El mateix massís del Pedraforca és un indret fantàstic, amb nombrosos senders per recórrer i per fer-hi activitats com l'escalada. En sentit contrari, també ens podem apropar fins a la Seu d'Urgell, una capital de comarca carregada d'història i amb elements de patrimoni històric de gran interès, com la catedral de Santa Maria d'Urgell, el Museu Diocesà i el Palau Episcopal, la biblioteca de Sant Agustí o el nucli antic de la població. Per altra banda, els amants dels esports aquàtics i d'aventura tenen el riu Segre a prop, on es pot practicar el caiac, el piragüisme, el ràfting i la pesca.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vansa i Fórnols, la
 • Vansa i Fórnols, la

 • Pirineus

 • Vansa i Fórnols, la
 • Vansa i Fórnols, la

 • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya