Madremanya

Guia de Municipis
Madremanya és un dels pobles medievals convertits en joies monumentals que podem trobar entre Girona i la Bisbal de l'Empordà. Una part del municipi és accidentat i forma part de l'espai muntanyós de les Gavarres mentre que en l'altre s'identifica clarament la plana empordanesa. En l'actualitat, la seva població no supera el 300 habitants, però s'ha convertit en un destí ideal per passar-hi el cap de setmana i a l'estiu s'omple de gent que hi té una segona residència o hi va de visita des de pobles propers.

Imprescindibles

Perdre's pel nucli antic, ple de carrerons estrets i cases medievals de pedra, i endinsar-se en el passat és inexcusable si es visita Madremanya. Fer una ruta en bicicleta pels voltants.

Suggeriments

De Madremanya surt, també, la carretera GIV-6703, que travessa les Gavarres: puja fins al santuari dels Àngels, un dels més visitats i de més devoció de les terres gironines, i baixa per l'altra banda fins a la Creueta (Quart). Aquest municipi és ideal per passar un cap de setmana en un dels seus diversos allotjaments rurals.
 • Comarca: Gironès
 • Província: Girona
 • Localitat: Bevià, Madremanya, Millars, Vilers
 • Extensió: 14
 • Habitants: 282
 • Web: http://www.madremanya.cat

Situació geogràfica

El terme municipal de Madremanya es troba a l'extrem oriental del Gironès, tocant al Baix Empordà. Limita, a l'oest, amb Sant Martí Vell; al sud, amb Quart; a l'est, amb Cruïlles-Monells-Sant Sadurní de l'Heura i Corçà i, al nord, amb la Pera. El municipi se situa a redós del massís de les Gavarres, que n'ocupa el sector sud i oest, amb les serres del Montnegre i dels Àngels.

Clima

El clima és mediterrani subhumit de matís marítim, amb estius secs i assolellats, hiverns suaus i màximes plujoses força irregulars a la primavera i a la tardor. L'estiu és llarg i acostuma a durar quatre mesos, de juny a setembre. Les pluges màximes, que de vegades van acompanyades de tempesta, són freqüents els mesos d'octubre i de novembre.

Activitats econòmiques

Econòmicament, Madremanya s'ha mantingut com un poble agrícola, amb conreus de secà, on es recullen cereals (sobretot blat, ordi i civada) i farratges; la vinya i l'olivera gairebé han desaparegut. Els recursos forestals són localitzats al sector muntanyós, on hi ha boscos d'alzines sureres. Hi ha, així mateix, cria de bestiar porcí, boví i avicultura.

Història

L'origen de Madremanya cal buscar-lo a inicis de l'edat mitjana. La primera dada coneguda és del 834, quan el bisbe de Girona, Gotmar, obtingué de Lluís el Pietós la possessió d'una finca anomenada Miliasam (l'actual Millàs).

A finals del segle XIII ja existia la Universitat o Assemblea de Madremanya, conjunt de caps de família que es reunia a la plaça del poble. Al llarg de l'edat mitjana pren forma el nucli de Madremanya, emmurallat al cim d'un turó i que es troba en un estat de conservació notable.

El despoblament rural feu que Madremanya passés de 422 habitants el 1930 a 252 el 1970 i a 179 el 1991, però diverses millores, com la carretera de Corçà, l'arribada de l'enllumenat elèctric i, sobretot, les millores urbanístiques generals i de serveis públics que s'esdevingueren a partir de les dècades dels vuitanta i noranta, van aturar aquest procés.

Què veure-hi

El nucli antic de Madremanya, presidit per la gran església parroquial fortificada de Sant Esteve, conserva l'estructura urbana d'origen medieval, i una gran part de les cases que s'hi concentren ens mostren la seva antiguitat a través d'elements arquitectònics i decoratius dels segles XVI, XVII i XVIII. Els carrers, estrets i tortuosos, s'amaguen sota els porxos o s'obren a petites placetes inesperades. Arreu podem admirar portals adovellats o amb llindes inscrites dels segles XVII i XVIII, finestrals amb elements gòtics o renaixentistes o cases de pedra que respiren història pels quatre costats.

D'estil romànic tardà i construïda pels volts de l'any 1300, l'església de Sant Esteve consta d'una sola nau molt ampla capçada per un absis semicircular. A l'interior hi ha dues capelles laterals de volta apuntada i un cor, construït a la primera meitat del segle XVI, aguantat amb uns arcs ogivals que presenten una clau de volta amb la imatge de Sant Esteve.

A llevant del cap de municipi s'alça el poble de Millàs, amb la seva església dedicada a Sant Iscle i a Santa Victòria, un bell edifici romànic del segle XI.

Al costat de l'església hi ha el castell de Millàs, casa senyorial que conserva el pati d'armes, amples sales i finestrals gòtics del segle XV partits amb mainell.

La Font Picant està situada a l'extrem sud-oest de Madremanya, en ple massís de les Gavarres. De propietats medicinals, l'aigua d'aquesta font, ferruginosa i bicarbonatada, propicià a finals del segle XIX una planta embotelladora. Fou declarada d'interès públic l'any 1904 i fou present a les exposicions de París (1900) i Barcelona (1905). Tot i que s'arribaren a embotellar fins a 10.000 unitats a l'any, l'explotació entrà en crisi per diverses raons i el projecte de construir-hi un balneari no va prosperar. Abandonada des de la Guerra Civil, el 2011 l'indret fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

Què fer-hi

Els entorns de Madremanya són ideals per fer rutes a peu o en bicicleta. Una de les més recomanables és la ruta circular que ens porta a Millàs, un veïnat on es troba la bonica església de Sant Iscle i Santa Victòria. El municipi és ideal per als amants del turisme rural. A Madremanya hi ha diversos allotjaments rurals en masies perfectament restaurades amb molt d'encant.

Voltants

Sant Martí Vell, Monells, Corçà, Cruïlles i la Bisbal d'Empordà són algunes de les poblacions que es troben a prop de Madremanya. La majoria conserven el sabor medieval i algunes, com Monells, s'han convertit en punt de pelegrinatge turístic per la seva bellesa.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Madremanya
 • Madremanya

 • Costa Brava

 • Madremanya
 • Madremanya

 • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf